BirkenLangrennOppegård

QR Birken høster lovord – kommet for å bli?

VinterBirken QR har blitt en bra erstatning da det ordinære Birkebeinerrennet måtte avlyse for andre år på rad. Kanskje er den kommet for å bli?  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Allerede før vi går inn i den ordinære Birkebeinerhelgen, har godt over tusen skiløpere tatt turen fra Rena til Lillehammer. Eller motsatt vei, som man også kan gjøre nå med egenregistrering ved fem punkter underveis, der man skanner en QR-kode med mobiltelefonen som bevis på at man har passert stedet. Ja, man kan faktisk dele distansen opp i flere etapper i løpet av de seks ukene QR Birken pågår. 

Selv om det ikke er noe organisert opplegg og selvsagt ingen fellesstarter, så stiller arrangøren opp med fyldig matstasjon ved Kvarstadsetra både lørdag og søndag alle seks helgene, forteller ass. rennleder Bjørg Steine, mens hun serverer energidrikk og saft til deltakerne. Hun har vært med som en av mange frivillige funksjonærer helt siden 1992. Andre deler ut pølser og chips og stemningen var god da vi tok turen dit på lørdag, i strålende sol, et par minusgrader og med nærmest perfekte forhold.  

–Det har vært kjempefint over fjellet, men vi tar det som en tur i år. Jeg har til og med tatt meg tid til å stoppe opp og ta noen bilder, fortalte Per Bukten fra Drøbak, som også tok seg god tid til en prat på matstasjonen. 

Per Bukten fra Drøbak Frogn IL koste seg over fjellet og her på matstasjonen ved Kvartstadsetra.


Bukten hadde seks starter tidligere i Birkebeinerrennet, men hadde aldri klart merket, selv om det ikke har vært så mange minutter om å gjøre. Nå var han glad for å slippe dette maset og i stedet kunne nyte turen i det praktfulle været. Så kanskje dette virkelig har noe for seg som fremtidig konsept, også når man igjen har lov til å arrangere normale skirenn.  

En av de som har holdt Birken-tradisjonen ved like og fullført årets versjon i egen regi, er Harald Ringen fra Myrvoll i Oppegård. Harald har mange starter i det ordinære Birkebeinerrennet på rullebladet, og med en så god bestetid som 2 timer og 58 minutter er han med i den eksklusive gruppen som har gått de 54 svært kuperte kilometerne på under tre timer. I år var fokuset litt annerledes, og uten startnummer på brystet og merker å kjempe om, tok han det som en tur sammen med treningskameraten Thor-Erik Messel fra Oslo, begge godt voksne menn i siste del av 50-årene og svært godt trente. 

Det er nettopp en mer avslappet inngang og atmosfære som er noe av det som flere synes er bra med denne koronavennlige Birken-versjonen. Det blir langt mindre stress, færre spisse albuer eller supermosjonister som roper «løype» eller «hold høyre» mens de peser av gårde med et eneste mål for øyet; å klare det for mange så forjettede Birkebeinermerket. I år er det ikke noe merke, ikke en gang registrert sluttid eller resultatlister. Kun en alfabetisk navneliste med alle som har fullført QR Birken. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Harald Ringen hadde nok litt høyere skuldre her for tre år siden, der han fikk drikke på toppen av Midftjellet av treningskamerat Svein Hagen.
Foto: Frode Monsen / sSportsmanden.no

Mestringsfølelse

Men det er flere som mener at QR Birken har kommet for å bli, siden selve turen og mestringsfølelsen blir viktigere enn tidsjag og konkurranse. Som Tor Knudsen fra Hurum, veldig godt fornøyd med sin egen tur på drøye seks og en halv time. 

– Jeg tror at QR Birken kan ha en ekstra dimensjon for mange, hvor mestringsfølelse og opplevelse er viktigere enn tiden, sier han, og tror at det faktisk er mer sannsynlig at han deltar på dette enn det vanlige Birkebeinerrennet i fremtiden.

En annen som gikk Birken med lave skuldre, men på sin helt spesielle måte, er 62 år gamle Vidar Ellefsen fra Team Sportsmanden. Med hytte på Sjusjøen tok han likegodt turen til Rena som oppvarming, før han gikk de 54 kilometerne tilbake til Lillehammer i lag med Stein Grimstad – for til slutt å gå opp alle bakkene tilbake til Sjusjøen. En dagstur på 11 mil!  

STERK VETERANDUO! Stein Grimstad (t.v.) har best pers, men Vidar Ellefsen, som i 2019 vant klassen i New York City Marathon og som i januar tilbakela over 100 mil på ski i NyttårsLøftet, nøyde seg ikke med å bare gå en vei. Det ble 11 mil totalt etter å ha startet hjemmefra kl 07 og vært tilbake på hytten på Sjusjøen kl 16.30.


For Harald Ringen er det aller viktigste å være i aktivitet. 57-åringen elsker å gå på ski, og å trene. Men det er ikke lenge siden han antydet at han var ferdig med det stresset som Birkebeinerrennet medfører. Så også Birken-veteranen Ringen likte godt årets variant.

Så aldri så galt at ikke det er godt for noe? Kanskje QR Birken er kommet for å bli, som et supplement til det ordinære Birkebeinerrennet, som forhåpentligvis uansett er tilbake i 2022. Og har du lyst å gå QR Birken, så er siste sjansen førstkommende helg, da Birkebeinerrennet egentlig skulle vært arrangert.

Bjørg Steine har vært med som funksjonærer i Birken helt siden 1992 og delte villig vekk drikke til deltakerne i QR Birken. Det er viktig å være til stede og å yte service selv om Birkebeinerrennet er avlyst, fortalte hun.
Det ble delt ut gratis pølser og annet både til deltakerne og turgåere, men under streng smittevernkontroll.
På vei til etterlengtet pause på Kvarstad.
Kan jeg også få en pølse?
NY ENERGI! Det smakte godt!
SKANNING: Disse to satt kursen mot Rena etter å ha skannet stoppet på Kvarstad.
Litt av god gammel Birkenstemning her.
Idyll med kaffe på grua.
Ingulf Nordahl gikk QR Birken med Lillehammer Skiklub forrige helg, under adskillig tøffere værforhold. –Det var mye vind, men ble nå en grei treningstur, sa Ingulf da.
Nå kunne han bare nyte dagen og bidra til reportasjen på Sportsmanden.
Men sånn så det ut forrige helg, da vinden tok skikkelig tak!
ALLE MANN TIL PUMPENE: Da var også daglig leder i Birken Eirik Torbjørnsen på plass og stod selv og smurte ski for folk på Kvartstad.
I godværet på lørdag var det enkelte som hadde rigget seg til for å heie. Men hvor var de?
Løypen er topp preparert og de kjente kilometerskiltene på plass.
Ingulf Nordahl og Frode Monsen koste seg i godværet, men begge kombinerte foto- og reporterjobben med egen langtur på 60 km.


Hva er VinterBirken QR? (Birken.no)

Se alle tidligere reportasjer fra Birken på Sportsmanden.no

Alle bilder: Ingulf Nordahl og Frode Monsen

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -