Sentrumsløpet

Hvilken løpefest det ble i Sentrumsløpet

Sentrumsløpet kunne by opp til dans i nærmest perfekte forhold i år. Løpet var utsolgt. Og hvilken fest det ble for de drøye 10.000 deltakerne på lørdag.

Ikke bare var det utsolgte hus, men vær og forhold var også tilnærmet perfekte. Rundt 10 grader, sol til lettskyet og relativt lite vind var de fine rammene rundt årets løp. Dermed var det også mange tilskuere som våget seg ut og laget kjempestemning langs stor deler av den flotte løypen, som tar deg med på en fin rundtur i Oslos gater. Start og mål er på selveste Karl Johansgate, og det starter med et smell, rett opp til Slottsplassen og gjennom Slottsparken. Det eneste aberet med det er at starten er tøff. Så løpes det mot og gjennom Frognerparken og rundt Monolitten, der det også var masse tilskuere. Så går løypen i korte trekk opp Bygdø Allé, ned foran Rådhusplassen med tjukt av tilskuere, på baksiden av Akershus festning, rundt Vippetangen og tilbake til mål på Karl Johansgate via Egertorget. Løypen er ikke av de letteste, dog er den lettløpt i store deler av traséen.

Sentrumsløpet var i år kanskje enda mer enn før først og fremst et løp for massene, med de mange mosjonistene i alle aldre, selv om det som alltid ble løpt skikkelig fort i teten.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


Forhåndsfavoritten innfridde

Aller raskest var forhåndsfavoritt Senay Fissehatsion fra Ullensaker Kisa, som vant på 29:59. Ett viktig sekund der altså, og akkurat under den magiske 30 minutters grensen! Vi mistenker imidlertid den godeste Fissehatsion for å ha spart litt på kruttet, all den tid han passerte halvveis på 14:43, ikke var presset og siste halvdel er betydelig lettere i løypeprofil.

Mathias Flak fra Steinkjer Friidrettsklubb sikret seg andreplassen på 31:14, mens Eivind Klokkehaug fra Sk Vidar knep den siste plassen på pallen med tiden 31:30, kun fire sekunder foran både Magnus Sirnes Hjellum og Eivind Flugstad Østberg, med Frode Stenberg, Lørenskog FIK og Eirik Gramstad, Sk Vidar kun fem og ni sekunder bak duoen på 4. og 5.plass. Det var tett i teten bak den suverene vinneren, altså!

Senay Fissehatsion vant en suveren seier i Sentrumsløpet, som han gjorde i Birkebeinerløpet i 2022.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Live Solheimdal i storform med ny pers

På kvinnesiden viste Live Solheimdal storform og vant suverent på gode 33:09. Dette er ny pers på 10 km gateløp for løperen fra Steinkjer FIK, og også 10 sekunder bedre enn hennes ferske PB på 10.000m baneløp!

– I dag var jeg god! 10km – 33.09 og 1.plass på Sentrumsløpet og 25.plass totalt. Tøff løype og bra tid, det lover godt! skrev Live Solheimdal selv på sin Facebookside etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Allsidige Julie Aspesletten sikret seg andreplassen på 34:59 – et viktig sekund her også altså! – mens Anne Årrestad tok den siste pallplassen på 35:25. Begge to løper for Sk Vidar. Gunhild Kvålseth fra Morgedal Idrettslag var siste kvinne under 36 minutter med sluttid 35:51.

VANT: Live Solheimdal har grunn til å juble etter klar seier og ny pers. Foto: Fra Facebooksiden / Martin Riseth

Løper for hjernekreftsaken – perset og vant klassen

Bak de aller beste vil vi trekke frem prestasjonen til Pål Oraug. Han har vært hardt rammet av hjernekreft. Prognosene var ikke gode, men etter to vellykkede operasjoner i hjerne for et par år siden, har den sterke maratonløperen bygget seg opp igjen, både på løpebanen og på andre fronter. Han er hovedstyreleder i Hjernesvulstforeningen og brenner naturlig nok for denne saken. Nå har han akkurat lansert et arrangement der man under Oslo Maraton kan løpe til inntekt for forskning på denne viktige saken. Du kan lese mer om det her.

Men Pål går – eller løper – også foran som et godt eksempel. I Sentrumsløpet imponerte han voldsomt med å sette personlig rekord på distansen og vinne klasse M45-49 år på tiden 34:06.

Pål Oraug fra Sarpsborg IL og Team Sportsmanden imponerte stort!
(Arkivbilde fra Oslo Maraton)

Mosjonistenes test og fest

Men tilbake til mosjonistenes rekker, der både treningsgrunnlag og målene varierer veldig. Mens noen relativt få satser mot ny pers, kjemper andre mot naboen, en treningskamerat eller kollegaen. Men aller mest mot seg selv. For de fleste er det kanskje bare om å gjøre å fullføre på en bra måte, med en god følelse.

Sportsmandens redaktør deltok selv i år. Og erfarte det som en kjent person fra løps- og bloggmiljøet, Jon Ilseng, så treffende beskrev etterpå:

– Det høres ut som du har hatt en opplevelse med mye av det beste løpingen har å by på. Håp, glede, slit, jobbing, mental og fysisk utfordring, samt en slags skuffelse til slutt. Sesongen er ung og den skuffelsen snur du til å bli motivasjon på neste løp. Du har det jo inne!

Godt sagt! Så siden løpsrapporten på Facebook har gitt mange tilbakemeldinger, legger vi den ut i sin helhet her. Løping på godt og vondt, kanskje. Men når ting får roet seg og inntrykkene synker inn, så er det heldigvis de gode minnene som sitter mest igjen:

Racerapport Asics Sentrumsløpet 2024

En nydelig vårdag i Oslo. Gode løpsforhold med ca 10 grader og lettskyet til sol. Hele 10.000 deltakere og god stemning både i og langs løypen. Håpet mitt var å se 42-tallet, og nøkkelen var kanskje å tørre å åpne passe hardt, men uten å svi av for mye opp Slottsbakken rett fra start. 😅

Klar til start. Skovalget var ganske lett denne gangen. Xtep 160X 5.0 Pro fra Xtep Nordic. (egenreklame).
Foto: Arve Mjelde

Klokken viste 4:37 på første km… Jeg lot meg ikke stresse av det, men prøvde å justere farten inn mot Frognerparken. Kom i fin flytsone, men det gikk nok litt for sakte, med km-tider på 4:18, 4:20 og 4:26. På vei ut av parken fikk jeg heiing og «handshake» i farten av Jann Post, med litt ekstra energi som resultat. Litt senere var det selveste Ingrid Kristiansen som kom med oppmuntrende heiarop fra sin «faste plass» i Bygdøy Alle’. Og ved Rådhusplassen var det noen som heiet på Sportsmanden med megafon! Takk til alle som heiet, det er utrolig hvor mye det hjelper. I hvert fall føles det sånn.

Kilometer nr 5 gikk markant raskere, på 4:06, før km-tiden spratt opp igjen i 4:24 med den seige bakken i Bygdøy Alle’. Håpet om 42-tallet var vel egentlig forlengst borte. Eller?

De tre neste kilometerne er av de lettere, og kroppen føltes fin. Nå går det lett nedover og over Rådhusplassen, med masse tilskuere, som begge bidro til at kilometer nr 7 ble min raskeste på 4:01. Plutselig var det kanskje mulig med sub43 likevel? Håpet steg etter 4:09 både på kilometer 8 og 9. Nå trodde jeg at det skulle gå. Men den siste kilometeren føltes fryktelig lang, og var forsåvidt det også, siden klokken min viste 90 meter ekstra i mål. Så selv om jeg mobiliserte alt det lille som var igjen av krefter opp bakken til Egertorget og til en siste spurt til mål, så måtte jeg konstatere at jeg kom 5 sekunder for sent.

Jeg hadde vært kjempefornøyd med 42:59, men var svært skuffet over 43:04, etter å ha presset og kjempet så hardt at jeg blødde neseblod den siste kilometeren. En løper lurte på om jeg var ok og varslet Røde Kors, som hadde telt like bak der jeg satt og pustet ut, 10 meter bak målstreken. -Alt ok, sa jeg, men takket begge for omtanken og for papiret jeg fikk til å tørke meg med. -Det ser ikke pent ut, sa min medløper, men det så nok verre ut enn det var, og det er ikke første gang det skjer.

Litt betuttet kom jeg etter hvert til hektene, inntok næring, skiftet og bega meg etter hvert på en liten tur til Rådhusbrygga og rundt Vippetangen for å finne igjen buffen/pannebåndet fra Maxpulse som jeg hadde mistet med snaue 2 km igjen. Jada, det lå der fortsatt. Før jeg avsluttet en fin dag med afterrun for meg selv på Operataket.

Oslo leverte virkelig i dag. Og jeg fulgte i hvert fall nesten opp. 43:04 holdt til 8.plass av hele 183 startende i klassen min. Det er jo ikke så verst, da, så kanskje jeg likevel skal si meg fornøyd?

Med medaljen som lønn for strevet etter målgang.
Foto: En tilfeldig deltaker


Sk Vidar-dominans på 5 km

Siden vi løp selv i år, er det sparsomt med bilder fra hoveddistansen 10 km. Men drøye 2.000 stilte også til start på den halve distansen, 5 km. Den ble vunnet av Joakim Mohn fra Sk Vidar på 15:11, kun to sekunder foran Erik Lomås fra Salangen FIK, med Mathias Moen fra Sk Vidar på tredjeplass med 15:21. Deretter fulgte bergenseren Erlend Sørtveit (15:35) fra Sk Vidar, Håkon Mindrebøe (15:55) og Ankara Randrianampiantsoa, fra Sk Vidar han også (15:59).

Kvinnenes 5 km ble vunnet i suveren stil av Madelene Wanvik Holum fra Sk Vidar, med tiden 17:14. På de neste plassene fulgte Ine Skjellum, Sk Vidar (18:34), Inger Russnes, IL Bul (18:45) og Mari Brøndbo Dahl, Sk Vidar (18:53).

Billedgalleri fra 5 km (klikk på bildene for større versjon)

.
Vel blåst!

Det meste gikk på skinner i årets løp, flott oppsummert av Svein Roger Fossum, en ivrig mosjonist som avsluttet sin egen racerapport med følgende treffende kommentar:

– Sentrumsløpet 2024 vil jeg huske som en veldig positiv opplevelse og et fantastisk flott arrangement med en strømlinjeformet fin tilrettelegging for oss løpere. Tusen millioner takk til alle frivillige. Uten dere hadde ikke noe av dette vært mulig.

Resultater Sentrumsløpet 2024

Les tidligere reportasjer fra Sentrumsløpet

Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.