LøpingSentrumsløpet

Sentrumsløpet; stemningsrapport og sammendrag

Sommerlig og fint da nesten 10.000 løpere inntok Oslos gater

Sentrumsløpet ble begunstiget med sol og sommertemperaturer, selv om mye vind og masse støv i tillegg til varmen gjorde at forholdene likevel ikke var helt enkle lørdag 21.april. Men selv om løypen heller ikke er av de enkleste, var det som vanlig svært mange gode prestasjoner både i eliten og blant tusenvis av mosjonister. Selv om de aller fleste jo har opplevelsen og det å fullføre 10km eller 5km som hovedfokus i en massemønstring om Sentrumsløpet. Det er sånn det skal være.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

39-åring slo alle unggutta

Av de raske menn og kvinner ble det faktisk en 39-åring som brøt målsnøret aller først etter 29 minutter og 50 sekunder. Den sterke svensk-somalieren Mustafa Mohamed, som i 2007 slo legenden Anders Gärderuds da 31 år gamle svenske rekord på 3000m hinder da han løp på 8.05,75, holder fortsatt et svært høyt nivå. Veteranen var fem sekunder foran den fem-dobbelte Birken-vinner Weldu Negash Gebretsadik fra arrangørklubben BUL, med en annen svenske, David Nilsson på tredjeplass. Unge Simen Halle Haugen imponerte med fjerdeplass på ny personlig rekord på 30.17. Moren Gunhild Halle Haugen og lillesøster Maren tok for øvrig dobbeltseier på 5km litt senere, på henholdsvis 18.01 og 18.19.

Vinneren av 5km i Stomperudkarusellen på tirsdag, Frode Stenberg, imponerte også med 7.plass i det sterke selskapet i Sentrumsløpet på 30.55.

RASKE MENN: Aller raskest på bildet er den særdeles lovende Simen Halle Haugen (t.h. med startnr. 26 i klasse M18-19 år) fra Runar Friidrett, som imponerte med 4.plass totalt på 30.17. Erik Lomås (startnr. 5) fra Salangen IF blir nr. 15 på 31.23 – mens Lars Ragnar Hjelmeset (startnr. 11) fra Nittedal Friidrett sørget for at det ble en klasseseier til familien i klasse 16-17 år med 34.23, da pappa Odd-Bjørn for en sjelden gang ble slått. (Foto: Jacob Bolin Lund / Sportsmanden.no)

Eliteklassen for kvinner ble vunnet av Vienna Søyland Dahle fra IL Skjalg på 34.10, foran Runa Skrove Falch fra SK Vidar, som i målområdet etterpå fortalte at hun var godt fornøyd med eget løp på 34.26. En svenske kom på pallen her også i Mikaela Larsson (34.34), mens Sigrid Jervell Våg avgjorde spurtduellen om 4.plassen med ett sekunds margin og snek seg også såvidt under 35 minutter med 34.59.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
RASKE KVINNER: Vinneren Vienna Søyland Dahle sees med hestehalen flagrende til høyre, mens Sigrid Jervell Våg i grå singlet holder fokus og fart i rygg på den sterke haren for anledningen, Andreas Grøgaard, i front av bildet med hvite briller.

Som vanlig stor prestisje og sterke veterantider

Det er stor prestisje å gjøre det bra i de ulike aldersklassene i Sentrumsløpet og som vanlig var det mange tøffe fighter og sterke prestasjoner.

Klasse M40 ble vunnet av Bjørn Ivar Nilsen fra SK Vidar på 32.09, syv sekunder foran Øystein Mørk, som også var meget godt fornøyd med tiden på 32.16.

I klassen over slo den stadig fremgangsrike 48-åringen Jon Ilseng til med enda et superløp, etter at han nylig perset på halvmaraton i Budapest. Ilseng satt også solid pers som forhåndsannonsert i Hytteplanmila i fjor høst, og på ny gikk den etter hvert profilerte bloggeren ut og «lovet» pers. Og selv om det ambisiøse tidsmålet på 33.30 glapp med 10 sekunder, ble det ny pers på 33.40, klasseseier og ikke minst skalpen til Odd-Bjørn Hjemeset som Kinderegg-belønning etterpå.

«Pers på 33.40 og klasseseier. Nådde ikke målet om 33.30, men fornøyd. Var tøft som fy, særlig første 4km. Holdt distansen godt og fikk ristet av meg folk som Odd-Bjørn Hjelmeset fra 8,5 og inn. Litt skuffa over tiden, men prestasjonen mot slutten er sterk», skrev Ilseng på Facebook, og tilføyde;
«Han (Hjelmeset) har ikke trent for fult, men det var en veldig spesiell følelse å løpe forbi han.»

Dag Sjøberg med sterk klasseseier til Team Sportsmanden

Klasse M50-54 år ble vunnet av sterke Jon Per Nygaard fra FIK Ren-Eng på 35.10, mens Team Sportsmandens egen Dag Sjøberg klinket til med seier i klasse M55-59 år på 35.45, for øvrig kun slått av vinneren i klassen under.

Vidar Ellefsen og Lars A. Sæbø hadde en knallhard kamp om seieren i klasse M60-64 år, med førstnevnte to sekunder foran i mål på 39.36. De to var de eneste over 60 år som underskred 40-minutters grensen i Sentrumsløpet.

Kjell Berge vant klasse M65-69 år på 42.48, også her etter sekundstrid og to sekunders margin til ultraløper Lars Dørum – mens Bjørn Lauglo fra Stovnerkameratene ikke uventet vant klasse M70-74 år på 43.39, etter å ha dokumentert solid form i Stomperudkarusellen på tirsdag, selv om han selv hevdet at det gikk tungt. Ole Peter Bergaust fra Veldre Friidrett var her god toer på 44.58, og de to var i en egen klasse og de eneste under 50 minutter.

STERK VETERAN: Bjørn Lauglo vant klasse M70-74 år, her i «samløp» med Cecilie Nyvold.

Beste kvinnelige veteranløper over 40 år var Jessica Gunnarsson fra SK Vidar, med solide 37.28 som holdt til 20.plass totalt i det sterke selskapet, mens Annica Hernes vant klase K45-49 år på 39.20. Torhild Dybwad Mathiesen var klart best og eneste kvinne under 40 minutter (39.44) i klasse K50-54 år, mens Hytteplan Sports Kari Langerud vant en enda klarere seier i K55-59 år på 42.15.

Superveteranen Lill Eriksen fra Joggekameratene var superfornøyd med 45.26 og seier med nesten to og et halvt minutt i klasse K60-64 år på 45.26 – mens Toril Gylterud vant klassen over med drøye to minutter på 49.23.

5km avsluttet og Sentrumssprinten innledet festen

Mens det var 7.839 som fullførte hovedløpet på 10km, ble det hele avsluttet med 1.179 løpere på 5km – der tre mann kom seg under 16 minutter; Vant gjorde Marius Garmann Sørli fra Ask Friidrett på 15.33, sekundet foran Rasmus Gregersen, med Andreas Iden ytterligere seks sekunder bak – mens det altså ble dobbeltseier til familien Halle Haugen på kvinnenes 5km, med Anna Marie Nordengen Sirevåg på 3.plass på 18.21.

Tar vi også med at løpsfesten ble innledet med tradisjonsrike Sentrumssprinten over 800 meter på Karl Johan – med Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb (1.50) og Yngvild Elvemo (2.05) som vinnere – og at arrangørklubben IL BUL dermed også fikk en velfortjent seier på sin store dag – så er mye sagt.

Fra starten

Åpningen opp Slottsbakken, der det i år i tillegg var særdeles frisk vind og mye støv som føyk, er en tøff start. Men fint er det.
Løpere strømmer på.
Et flott skue.
Fargerikt både i løpstøy og med gryende vårblomstring.
Sentrumsløpet praktiserer puljestarter. Her kommer neste pulje stormende.
Sentrumsløpet er for alle, og først og fremst for mosjonister av alle aldre.
Det er om å gjøre å finne sin egen flyt og rytme fra start.
Fin scene med teateret i bakgrunnen.
Ingen tvil om hva som var årets trøyefarge fra arrangøren.
Noen får også god hjelp.
Enda flere som hjelpes, mens superveteranen Ketil Moen jobber seg opp Slottsbakken for egen maskin. Moen har vært sentral i mosjonsmiljøet i en mannsalder og ble nummer 3 i klasse 80+ på 1.15.56.
Her er noen av de raskeste menn kommet til mål og slukker tørsten…

Innspurten

…mens andre spurter mot mål. Unge Karsten Kadstein fra Team Sportsmanden slo til med flott ny pers på 38.06 og 3.plass i klasse G15-16 år.
Litt ulike forutsetninger her, men innsatsen er upåklagelig fra alle tre (fire).
Full fokus. Eivind Goverud (nærmest) løp på 40.26.
Trine Vedvik, Tønsberg Friidrettsklubb, løper på 40.46.
Siste innspurt!
Fighting face!
Fighting face II – Teodor Johansen stormer inn på 41.13
Full fart, Mathias formelig flyr ned Karl Johan!
Elise Antonsen fra Hvam IL spurter inn til 45.12.
Her går det mot målfoto! Herlig innsats!
Storm (t.h.) stormer mot mål!
Enda et spurtbilde som viser både glød, innsatsvilje og fighting spirit!
Full innsats foran bannerne til Xledger, en av hovedsponsorene som sørget for gratis start til svært mange. Sentrumsløpet har fått litt kritikk for dyre påmeldingsavgifter, særlig for de som ikke ute i god tid.
Her går det unna! Og jenta i vognen ser ut til å storkose seg.
PUST UT! De fleste gir det de har. Vi avslutter løpsbildene med Synne Dybvik Kristoffersen og Ole Bakke som har en tøff fight, selv om de nok mest kjemper mot seg selv. Begge kommer de inn like under 54 minutter. Vel blåst alle sammen!
Vi slutter med starten: En glad og spent gjeng med 19 av 25 løpere til start fra Team Sportsmanden før det braker løs. Foran fra venstre er Pål Onsrud, Karsten Ladstein, Jørgen Saxegaard, Christoffer Ladstein, Mads Berge, Henning Mortensen, Roger Thompson og Gry Pladsen. Midtrekken fra venstre: Rolf Gran, Egil Løken, Dag Sjøberg, Roar Antonsen, Steffan Aasli, Andreas Benoni og Hanne Wibe – og bakerst er Frode Monsen, Roar Tomter, Harald Ringen og Merete Bolin.

Alle bilder:  Jacob Bolin Lund / Sportsmanden.no

Flere bilder legges ut i eget Facebookalbum her.
følg Sportsmanden på Facebook og anbefal gjerne siden til dine løpevenner – vi trenger flere «følgere»!

Alle resultater

Topp 25 menn

Topp 25 kvinner

 


Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -