LangrennSjusjøen

Suksess for Sjusjøen Skimarathon

Det var fint vær med et par minusgrader, lettskyet og nesten vindstille da Sjusjøen Skimarathon ble arrangert i dag. Totalt var det rundt 550 deltakere, noe arrangøren var veldig godt fornøyd med.

I mange år var det Søre Ål runden som gjaldt for Søre Ål IL. Dette var et tradisjonsrikt turrenn som mange verdsatte høyt, men likevel opplevde man sterkt fallende deltakelse, blant annet på grunn av usikre snøforhold i «lavlandet» rundt Lillehammer. Etter at det et år var under 200 deltakere, gjorde derfor idrettslaget en strategisk endring da rennet for noen år siden ble flyttet til Sjusjøen. Rennet fikk et annet navn, sikrere snøforhold og en ny samarbeidspartner i Visit Sjusjøen, kunne Geir Evensen fortelle da vi hadde en hyggelig prat på drikkestasjonen ved Rømåsen. Evensen kalte seg for «altmuligmann» for Søre Ål IL, og han var veldig godt fornøyd både med endringen som ble gjort – og ikke minst med årets renn:

– Endelig fikk vi godt vær også!

– Ja, og ikke minst et veldig godt føre, tilføyde vi.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VEL BLÅST! Geir Evensen har all grunn til å være fornøyd med dagen og med arrangementet.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmandens reporter fikk god trim på sin ferd der han først ventet på tetfeltet like etter Midtfjellskoia. Litt tekniske problemer med kameraet gjorde at vi la inn noen relativt hurtige kilometer i Birken-traseen og delvis i dagens løype, til toppen av Rømåsen, med en litt kortere vei enn løperne hadde, sånn at vi fikk en ny bildesekvens derfra med mobilkamera som reserveløsning. Uansett moro å kombinere fotografering med egen trening.

.
Tre blad Henrik kjempet om seieren

Desidert flest deltakere med 367 stilte til start på 42 km klassisk, som også er seedingsrenn til Vasaloppet og Birken. Relativt ukjente Henrik Haugland Syverinsen fra Lyn Ski hadde trolig en av sine største dager hittil i skikarrieren, da 27 åringen gikk helt til topps på tiden 2.55.27. Tre mann kjempet om seieren helt til målstreken, og det skilte kun syv tideler til nummer to, navnebror Henrik Olimb. Og sistemann på pallen, som utrolig nok også heter Henrik, med etternavn Vik Tolo, var bare noen små sekunder bak i mål på 2.55.32.

På fjerdeplass fulgte litt mer meritterte Amund Hoel fra Åsen IL, som i fjor tok en knallsterk og overraskende bronsemedalje i NM-sprinten i Harstad. Hoel var drøye minuttet bak trioen på seierspallen, med Ole Sollien Hulbak og Magnus Bleken på de neste plassene.

Populær hjemmeseier

Det ble nok en svært populær vinner av kvinnenes klassiske maraton, da arrangørklubbens Pernille Gullikstad gikk helt til topps på tiden 2.23.02. Det var ingen tvil om hvem som var best her, med hele åtte og et halvt minutt ned til toer Amanda Borge Byrkjeland fra klubben med det passende navnet Fiskebeinern SK. Ragnhild Haukåen fra Ringebu/Fåvang SK tok den siste plassen på pallen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
RUNNER UP: Det lyser innsatsvilje av Amanda Borge Byrkjeland, som ble nummer to i Sjusjøen Skimarathon.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Didrik Smith slo Jarl Magnus Riiber – og Kirsten Daae Wiig vant med en skotupp på 42 km fri

På maratondistansen i fristil var deltakelsen på langt nær like stor, med 62 løpere på startstreken. En av dem var Jarl Magnus Riiber, som har slitt med sykdom og tatt en pause fra verdenscupsirkuset, der for øvrig Jens Lurås Oftebro slo til med knallsterk seier i dagens WC-renn i Schonach.

Det er vanskelig å si hva en godt innpakket kombinertstjerne la i dette rennet, men god trening på veien tilbake til verdenstoppen for tidenes mestvinnende kombinertløper i verdenscupen var det helt sikkert. Riiber ble nummer to med 1.54.38, men fikk solid bank av Didrik Smith fra Fossum IF, som danset gjennom løypene på 1.50.29 til klar seier. På tredjeplass kom Sindre Weydahl fra Båstad IL, omtrent akkurat ti minutter bak Riiber.

NR 2:: Jarl Magnus Riiber er tidenes mestvinnende kombinertløper i verdenscupen, men i Sjusjøen Skimarathon måtte han nøye seg med andreplass. Samme plassering fikk altså også Amanda Borge Byrkjeland, som pussig nok følger like bak her, 15 kilometer lenger ut i løypen enn forrige bilde. Vinnerne gikk litt for raskt for fotografen i dag.
Foto. Frode Monsen / Sportsmanden.no

På kvinnens fristil ble det knallhard kamp og nesten dødt løp mellom Kirsten Daae Wiig fra Ullenskaer CK og Tuva Toftdahl Staver fra Heming IL. I mål skilte det kun to tideler, i førstnevntes favør. Deretter var det over ti minutter ned til Bodil Ryste fra Gaular IL, som tok den siste pallplassen.

DUELLEN: Tuva Toftdahl Staver (505) har Kirsten Daae Wiig på bakskiene her. I mål skilte det kun to tideler mellom dem, i motsatt rekkefølge.
Foto. Frode Monsen / Sportsmanden.no

Alle resultater

Se mange flere bilder fra Sjusjøen Skimarathon – (Sportsmanden Premium)

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -