OppegårdUltraløp

Løp helt til Verdens Ende!

Erling Furunes fra Kolbotn løper lenger enn de fleste. I pinsehelgen deltok han i det tøffe ultraløpet Soria Moria til Verdens Ende (SMVE) – en distanse på 164 kilometer!

Forrige uke skrev vi om mosjonistenes lengsel etter vanlige løp. Veldig få løp har kunnet arrangeres det siste året, på grunn av koronarestriksjoner. SMVE er ett av få unntak, men også her var årets løype tilpasset gjeldende regelverk i de ulike kommunene løpet går gjennom. Starten var av den grunn i år ikke fra Soria Moria i Voksenkollen, men fra Hengsrød, mens mål som vanlig var ved Verdens Ende på sydspissen av Tjøme utenfor Tønsberg.

Den erfarne ultraløperen Erling Furunes er vant til å løpe langt, og favoritten er såkalte terrengultra. Ultraløp defineres som alle løp lenger enn en maratondistanse. SMVE tilsvarer imidlertid nesten fire maraton etter hverandre og går over den kanskje mest klassiske ultradistansen på 100 miles. I tillegg ble det arrangert en kortere distanse på 50 miles. Av de 71 som stilte til start på den lengste distansen, hvorav 50 fullførte, var altså en 43-år gammel hardhaus fra Kolbotn. 

Gratulerer med fullført SMVE! Hvordan var dette?

–Takk for det, veldig fornøyd med å gjennomføre! Det er femte gang jeg fullfører, så jeg begynner jo å bli litt rutinert, innbiller jeg meg. Allikevel dukker det alltid opp noe uforutsett. Denne gangen fikk jeg en stikkende smerte i det venstre kneet etter cirka 80 kilometer. Dette gjorde at jeg enten måtte gå eller «humpe-løpe» som herr Flick of the Gestapo, så det var fint å komme i mål til slutt, forteller Furunes. 

Han løp sammen med kameratene Arne Nåtedal og Bent Halling det aller meste av løpet. De to er begge fra Vestfold. Erling Furunes er opprinnelig fra Oslo, men med kone fra Oppegård har de for lengst etablert seg på Kolbotn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
ERFAREN: Erling Furunes har mange terrengultra på merittlisten. Her fra Ultra Trail du Mont Blanc. (Foto: Privat) 

Selv om årets løype var lagt litt om og var noe lettere enn tidligere år med mer av løpet på asfalt og grusveier, var det nok av krevende terreng også. I tillegg skal hele 3800 høydemeter forseres underveis. 

Delt vinner av dameklassen, Kirsti Johnsen Skåtøy fra Egersund IK og Team Sportsmanden, formulerte seg blant annet slik på sin Facebookside:

«Heftig terreng, til knes i myr på myr på myr… Sørpe, leire, natt, morgengry…»

Du kan lese mer om hennes erfaringer her

Så dette løpet er ikke akkurat for pyser eller vanlige mosjonister. Løpet startet også sent på kvelden pinseaften, og Erling Furunes var ikke fremme på Verdens Ende før etter nærmere 27 timer. Det holdt til delt 23.plass av de 58 mennene som startet.

Skal løpe fra Oslo til Bergen

Furunes har en rekke ultraløp på merittlisten. I fjor høst fullførte han det 200 kilometer lange og svært krevende Oslo Trail Challenge i Nordmarka. Da brukte han nesten dobbelt så langt tid som i SMVE. Furunes røper imidlertid at en enda større utfordring venter allerede til sommeren.

 –Vi har meldt oss på Oslo Bergen Trail sammen, så dette var en liten generalprøve!

Oslo Bergen Trail arrangeres i perioden 2.-10. juli, som én enkelt etappe fra Oslo til Bergen, der det er opp til laget å bestemme når og hvor det vil hvile underveis. Det må være to eller tre på laget, og Furunes har meldt seg på som første lag sammen med de to løpskameratene fra SMVE under navnet Hardangervidda Maniacs. 

–Målet er å gjennomføre innen makstiden. Det blir antakeligvis mer enn utfordrende nok. Vi skal prøve å skynde oss langsomt og ha mest mulig kontroll. På en såpass lang tur kan det som i utgangspunktet er et mindre problem vokse seg til en «show-stopper» (for eksempel gnagsår), så planlegging og forebygging blir veldig viktig, avslutter Erling Furunes, som altså skal ha en «sommerferie» litt utenom det vanlige i år.

I MÅL PÅ VERDENS ENDE: Fra venstre: Bent Halling, Arne Nåtedal og Erling Furunes.
FOTO: Tore Hoff


Da Erling Furunes fullførte Oslo Trail Challenge:

–Det kom noen gledestårer!

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om lokale mosjonister og eliteutøvere – stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. Denne artikkelen står i lokalavisen denne uken.

– – –
.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -