OppegårdTerrengløpTrening

På oppdagelsesferd på Svartskog

Har du ikke forsøkt turområdet på Svartskog? Les mer her!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


Forrige uke skrev vi om de fantastiske treningsmulighetene vi har rett utenfor egen stuedør i Oppegård da vi var med innflytter Christian Odgaard på langtur i Oppegård syd. Vi tenker å ta med leserne på flere fine treningsturer i distriktet, noe vi håper kan inspirere flere til å komme seg ut og utforske noen av de fine turene og stiene som vi selv har så stor glede av.

Ukens anbefaling ligger i motsatt ende av Oppegård, nemlig Svartskog, nord i kommunen. Svartskog er jo for mange synonymt med Bunnefjorden, sjø og bading, med Ingierstrand som fyrtårnet. Og de fleste av oss har nok også vært på Uranienborg, huset der Roald Amundsen bodde og planla alle sine polarekspedisjoner fra. Kyststien langs Bunnefjorden går gjennom den berømte eiendommen. Men Svartskog er, som navnet tilsier, også veldig mye skog. Og høydedraget på «taket» av Svartskog er et eldorado av stier, som slynger seg i alle retninger. Så selv om området ikke er veldig stort, så er det mer enn stort nok.

Jeg var nylig med en annen innflytter til kommunen, Dag Spilde, på en veldig fin og lett tilgjengelig runde som virkelig kan anbefales. Dag hadde løpt der uken før, og kunne rapportere med «nesten ikke folk og flotte stier!» 

Dag Spilde trives godt i terrenget. Her og på forsidebildet langs Oldtidsveien på Svartskog.
Foto: Frode Monsen

Vi parkerte ved Bestemorstranda, som kun ligger et langt steinkast unna havnen ved Oppegård Båtforening. Rett over veien fra parkeringsplassen starter en godt merket blåsti som fører deg inn i skogen og opp på åsen, inn i selve hjertet av Svartskog. Flere steder kommer man til «veikryss» der stien deler seg. Så man kan utforske stinettet og finne sin egen favorittrunde, eller bare løpe på kryss og tvers, så lenge man gidder, avhengig av hvor langt og lenge man vil løpe akkurat denne dagen. 

Selv løp vi sørover høydedraget på Oldtidsveien mot grendehuset på Solheim og idrettsbanen like nedenfor, som vi krysset før vi satte kursen nordover igjen i en løype som en stund fulgte kraftledningen. Stort sett løp vi inni skogen, men et par steder er det små avstikkere til flotte utkikksplasser der man har nydelig utsikt over Bunnefjorden med Oslo i bakgrunnen. Tilbake ved parkeringsplassen hadde vi løpt en småkupert og variert løype på en drøy mil, og man kan både forkorte eller forlenge denne veldig lett. 

Dag Spilde løper inn i solnedgangen over Bunnefjorden…
Foto: Frode Monsen

Det går blåmerkete stier fra en rekke steder langs veien, så man kan løpe lignende runder med utgangspunkt i Ingierstrand, Bekkensten eller andre av de mange fine badeplassene som ligger som perler på en snor langs Bunnefjorden. 

Et godt tips på en varm sommerdag er å ta seg en treningstur i skogen først og så avslutte med et kjølende bad i sjøen, og kanskje også med etterfølgende piknik?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Perfekt avslutning på løpeturen kan være en dukkert her på Bestemorstranda.
Foto: Frode Monsen

Dag Spilde, min guide for anledningen er for øvrig fra Voss, men har for lengst etablert seg på Kolbotn der han stortrives med kone, tre barn og to katter. Dag er en allsidig og engasjert kar med mange jern i ilden, blant annet som leder av den lokale velforeningen i mange år. Han liker å trene og løping har i voksen alder blitt favoritten, selv om han som vossinger flest også er glad i ski og toppturer. 

I helgen deltok han også i sitt første løp i Sportsmandens virtuelle Løpskarusell, som har både 5 km, 10 km og halvmaraton på menyen. Dag brukte drøye to timer på sin kuperte halvmaraton, men med en maratonpers på 2.54 fra Frankfurt i 2008, da hele fem OI-veteraner var på tur og alle løp på under 3 timer, er han god for adskillig bedre. Skader har imidlertid gjort treningen litt vanskelig i vinter, derfor løper han nå utelukkende på stier i terrenget, og de er det altså mange av. 

–Endelig ser formen ut til å være på vei. Det gikk veldig lett på trening i dag, sa Dag etter en av sine siste turer. Det lover jo godt! 

Sportsmandens redaktør på nok en oppdagelsesferd i hjemkommunen.

Dag Spilde deltar gjerne også i Svartskogløpet, et skikkelig terrengløp som starter ved grendehuset på Solheim og går sørover, motsatt av vei av der vi løp. Les reportasjen fra 2018 her:

Krevende og flott i Svartskogløpet

Dag Spilde i Svartskogløpet i 2018.
Foto: Frode Monsen

Sportsmanden i andre media

Sportsmanden skriver en side hver uke i lokalavisen Oppegård Avis. Dette innlegget står på trykk denne uken.

 Se alle reportasjer fra Sportsmanden i Oppegård Avis her.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -