HalvmaratonHelgeløpetMaratonPinsemaratonUltraløp

Veteranene Vera og Vidar imponerte stort i Run4life Pinsemaraton og -ultra

Superveteranene Vera Nystad (74) og Vidar Ellefsen (61) imponerte stort da de vant henholdsvis maraton og 50 kilometer i Run4life sitt Pinsemaraton og -ultra.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Solid ny aldersrekord av Vera Nystad*

Vera Nystad er nestoren i det norske maratonmiljøet. Hun er født i 1945 og er inne i sitt 75.år. Men hun holder koken og sender stadig inn resultater på halvmaraton til Løpskarusellen, som hun tar som fin trening og motivasjon. Men med tiden 4.03.27 på sitt ensomme maratonløp i sommervarmen i Søgne 1.pinsedag, har hun smadret den gjeldende aldersrekorden i kvinner klasse 75-79 år, som ifølge Kondis sin statistikk inntil nå innehas av Oline Yksnøy, med 4.56.58 fra Reykjavik Maraton i 2017. I samme løp fikk Vera Nystad tiden 3.38.41, noe som førte til at hun det året ble kåret til Norges beste veteranløper på kvinnesiden.

Nystad har selv også aldersrekorden i klasse K70-74 år da hun løp på fantastiske 3.33.04 i Bareclona for fem år siden. På forsidebildet er Vera i aksjon under Holmestrand Maraton i 2015 (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Det gjenstår å se om dette blir godkjent som offisiell ny aldersrekord, men all den tid Kondis har bekreftet at Pinsemaraton godkjennes som et fullverdig maratonløp med tanke på utmerkelsen «5 på norsk jord» i dette unntaksåret, så bør det vel også godkjennes som aldersrekord.

–Da var Pinsemaraton løpt. En fin dag å løpe på. Men det var varmt og mye vind. Det var et sololøp, fortalte nøkterne Vera selv etter rekordløpet.

Og selv om deltakelsen var liten, så kan hun også smykke seg som totalvinner av et maratonløp som 74-åring. (Vera fyller 75 år i desember og løper derfor i klasse K75-79 år selv om hun enda ikke har fylt 75).

Rettelse: Ikke aldersrekord – Vera Nystad har selv løpt på fantastiske 3.40.42 i Sevilla tidligere i år!

Vera Nystad opplyser nå at hun selv har løpt fortere enn tiden hun løp på i Pinsemaraton, ja faktisk to ganger!

–Jeg rakk å løpe to maratoner før koronaen kom. 3/1 2020 Tiberia maraton i Israel på 3:43:21 Det er et sted jeg kan anbefale, hvis det er mulig så løper jeg der igjen til 2021. 23/2 2020 Sevilla maraton på 3:40:42 i en fin og flat løype, sier Vera til Sportsmanden.

Så selv om det fortsatt står på Kondis-statistikken som vi sjekket at Oline Yksnøy har aldersrekorden på maraton for kvinner klasse K75-79 år, er altså det riktige Vera Nystad. Hun har nå de tre beste tidene og aldersrekorden skal lyde på fantastiske 3.40.42.

Fikk det tøft i varmen

På herresiden var det kun Morten Vestvik som stilte til start i Pinsemaraton, men rutinerte Morten er spesialist på maraton. Denne gangen fikk han imidlertid problemer i varmen og måtte skru ned tempoet kraftig på andre halvdel.

–Pinsemaraton gjennomført i dag fra Bryggen i Bergen til hytta på Holsnøy. Jeg undervurderte nok både varmen og den kuperte løypa (totalt 594 høydemeter), for dette gikk ikke helt som planlagt, fortalte han selv i Facebookgruppen Løpskarusellen.

–Ved cirka 24 km ved Flatøy ble det nesten full stopp. Da ble jeg rett og slett dårlig. Kvalm, svimmel, kramper i leggene og helt tom for energi. Kunne jo ikke bryte, da jeg jo måtte komme meg ut til hytten, men å løpe noe særlig videre var utfordrende. Det ble da cirka 18 km med rask gange, ispedd litt rolig jogg i nedoverbakkene, og da jeg omsider kom i mål på hytten var det deilig med et bad i Herdlefjorden, utdypet Vestvik.

Tiden ble 4.13.12 og temperaturen i vannet var 13 grader…

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KLAR: Morten Vestvik med startnummer på brystet, klar til start ved Bryggen i Bergen.
(Foto: Inger Johanne Klokset)

Vidar Ellefsen løp 50 km i Vestmarka

Vidar Ellefsen er bare i tidlig i 60-årene, men veteranen holder et særdeles tøft program som inkluderte 50 km i Pinseultra. Tiden 4.14 er en meget god tid på 50 km på flatt underlag, og særdeles bra når løpet gjøres i terrenget, i sommervarme og med hele 972 høydemeter!

Og om det var få deltagere i Pinsemaraton og -ultra, var det langt flere med i Ecotrail sin virtuelle versjon. Løpet til Ellefsen hold til 2.plass i den konkurransen med hele 86 deltakere.

GODT FORNØYD: Vidar Ellefsen hadde en fin runde i Vestmarka. Her er han på Haveråsen omtrent halvveis og på løypens høyeste punkt.

Norunn perset med 8 minutter og vant halvmaraton

Flest deltakere var det på halvmaraton med 15 påmeldte og 13 som fullførte.

Og om Vera Nystad var den eldste som deltok, var vinneren av halvmaraton den yngste. 22 år gamle Norunn Marie Olderheim fra Asker vant nemlig kvinnenes løp med tiden 1.44.46 da hun perset med nesten åtte minutter! Løpet hennes hadde start fra Gokstadhaugen utenfor Sandefjord, der Gokstadskipet ble funnet i 1879, med tur-retur Hem i Larvik.

VANT: Norunn Marie Olderheim var veldig godt fornøyd med solid
ny bestenotering, og fikk også seier som flott belønning.
Foto: Anne Renate Bergtun

Inger Johanne Klokset og Agnes Benediktsdottir fulgte på de neste plassene

Aller raskt på halvmaraton var Jan Billy Aas, karen som samler løp hver eneste helg med mål om å nå 1000 konkurranser før fylte 40 år. Fargerike Jan Billy hadde bare som mål å fullføre på under 1.45 denne gangen, men overrasket seg selv og endte med sitt beste halvmaraton på sine siste 23 starter!

–Jeg ble motivert av at jeg stadig lå an til under 1.30, hadde da et lite håp om årsbeste på 1.29.19 og klarte å presse meg til det. Er kanon fornøyd med løpet, deilig at det gikk så bra i varmen, sa han etter løpet sitt på 1.28.50.

Gunnar Jonsson rakk å ta dette bildet av seg selv og Agnes Benediktsdottir
underveis på deres felles halvmaraton 1.pinsedag.
LØP FOR SAHARAWIENE: Solveig Ramstad-Ekeberg hadde et edelt motiv for sitt løp, nemlig å rette søkelyset mot og støtte saharawiene, som har vært utestengt fra sitt eget land i 45 år nå – med t-skjorte fra Sahara Marathon.
Les Ingunn Ytrehus sin
reportasje fra Sahara Marathon 2015 her
DIGGER VIRTUELLE LØP: Mildri Urke Andreassen sitt halvmaraton gikk mye på sti og i terrenget. Hun er en av få som synes virtuelle løp er vel så gøy som ordentlige løp:
–Egentlig passer virtuelle løp meg perfekt. Kjedelig med løp med ikke så mange påmeldte, og kun superraske deltagere, da deltar eg ikke, men nå kan eg delta på mange løp, sa hun etterpå.

Alle resultater fra Run4life Pinsemaraton og -ultra

Neste løp i Run4life sin virtuelle løpsserie Helgeløpene er 3 km, 5 km og 10 km førstkommende helg, før terrengløp venter helgen etterpå.

Hele oversikten over Helgeløpene finner du her.

TAKK TIL ALLE SOM DELTOK! Arrangementsansvarlig Frode Monsen løp selv halvmaraton på 1.37.12 i varmen i Ås.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -