LangrennOppegårdVasaloppet

Rekordfart med knall og fall i Vasaloppet

Det gikk styggfort i søndagens Vasaloppet. Oppegård sine to lokale eliteløpere leverte begge solid innsats, men ikke helt uten dramatikk, og uhell ødela for dem begge.

Det er 500 år siden Gustav Vasa flyktet fra den danske kongens soldater i 1521. Fluktruten har blitt til det 90 kilometer lange Vasaloppet fra Sälen til Mora, som mer enn halvannen million mennesker har gått siden starten i 1922. 

Mens Thomas Gifstad har deltatt en rekke ganger, var det debuten til Anikken Gjerde Alnæs, som i likhet med den ikke helt ukjente lagvenninnen Marit Bjørgen stilte til start i Vasaloppet for første gang. På forsidebildet er Anikken med startnummer 537. (Foto: Visma Ski Classics sin Facebookside)

Og etter en frisk, men trøblete start med skibrekk, der Anikken hele tiden var inne blant de 10 beste, ble det skikkelig tungt på siste tredjedel fra Oxberg etter 62 km. 

–Ja, jeg gikk på en smell etter å ha fryst belte nummer 1 og fått i meg for lite drikke. Knakk skien etter 4 km og måtte hente feltet. Det tok litt tid, i og med at jeg hadde med meg Britta som jeg ikke kunne dra opp til Bjørgen, forteller Anikken.

Britta Johansson Norgren har for øvrig vært den desidert sterkeste langløperen i mange år og har også vunnet Vasaloppet både i 2017 og 2019. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
HANG MED LENGE: Anikken Gjerde Alnæs fra Team Ragde Eiendom. (Foto: Privat)

–Så det ble vel tøft, for å si det sånn, forklarer hun, men finner likevel store lyspunkt. 

– Jeg føler meg sterkere og sterkere for hvert løp, men har mye å hente på de lengste distansene. 

I mål var Gjerde Alnæs nummer 17 på sluttiden 4:10:20.

Thomas Gifstad hadde superski – var skuffet etterpå

Også den i Ski Classics-sammenheng mer rutinerte Thomas Gifstad fikk uventede problemer underveis. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Johnny Tørklep fra Myrvoll, som har fulgt Gifstad i alle år som trener, sparringspartner og rådgiver, forteller at Thomas med startnummer 143 startet litt for langt bak i feltet. 

– Han tror han ville vært med helt inn om han hadde startet foran. Det ble for langt bak i bakken og han brukte mye krefter på å hente hovedfeltet. Følte han gikk litt med håndbrekket på, så burde han nok ha hatt et par løp i kroppen. 

Dette var nemlig Thomas Gifstad sitt første løp på et helt år. Og normalt ville han hatt en gunstigere startposisjon. Når han så også var involvert i et fall like før den første bakken – og som Anikken fikk store problemer med drikkebeltet – så ble det en håpløs oppgave å hente inn tetfeltet, som satt opp et vanvittig tempo helt fra start. 

–Vi gikk for fullt helt fra starten av, sa en glad vinner Tord Asle Gjerdalen i seiersintervjuet etterpå. 37 år gamle Gjerdalen, som bare var et par tideler foran Giftstad da han ble nummer 10 for tre år siden, tok sin første seier i Vasaloppet. 

FULL FART: Thomas Gifstad hadde superski, men uhell ødela for det helt store.
(Foto: Visma Ski Classics sin Facebookside)

Thomas Gifstad ble gående i en gruppe med fjorårsvinner Petter Eliassen, som etterpå sa at han aldri hadde opplevd en hardere åpning. Så da de mistet hovedfeltet var det ingen i gruppen som ville dra. Det ble heller ikke enklere ved at drikken i drikkebeltet frøs også for Thomas, og at han falt to ganger til på det skarpe føret i ferden mot Mora. Likevel gikk han seg kraftig opp underveis, fra 64.plass ved Mångsboderne etter 24 km, til 50.plass ved Oxberg og til 39.plass i mål på supertiden 3 timer, 36 minutter og 28 sekunder. På 90 kilometer! 

–24 minutter per 10 kilometer er jo sykt fort, sier Johnny Tørklep.

Ja, faktisk har ingen noensinne gått Vasaloppet raskere enn Thomas Gifstad gjorde – før søndagens renn! Men raskt føre og medvind gjorde at det ble satt solide løyperekorder både av Tord Asle Gjerdalen (3:28:18) og av Lina Korsgren (3:52:28), som avgjorde duellen med Marit Bjørgen med 42 sekunders margin. 

For våre to deltakere er det bare å prøve igjen til neste år, og håpe på litt færre uhell da.

Etter at vi sendte denne reportasjen til Oppegård Avis har vi også fått hovedpersonen selv sine kommentarer:

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er fryktelig skuffet, ettersom jeg hadde så gode ski at jeg mener de var gode nok for å komme topp 10. Men ja, jeg falt to ganger, men folk falt foran meg i starten, som gjorde at jeg ble stående igjen. Jeg kom i kapp med teten rundt Smågan, men ramlet rett ved Mångsbodarna, vi tok nesten teten igjen halvveis men kom ikke nærmere enn 13 sekunder. Men jeg fikk en fin tur og kult å gå med Petter Eliassen nesten hele veien. Og veldig kult å konkurrere igjen. Nå flytter jeg fokuset mot Vålådalen om 12 dager, det blir gøy, avslutter Thomas Gifstad.

Se videosnutt av Thomas Gifstad i Vasaloppet her

Les også: Thomas Gifstad er bedre rustet enn noen gang tidligere

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen har en helside i lokalavisen denne uken.

– – –


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -