Ultraløp

Ekstreme fjelløp for de tøffeste står for døren

I helgen går det knallharde terrengultraløp både i Norge og i Frankrike. I Meråker Mountain Challange har Hallgeir Martin Lundemo utfordret Bjørn Tore Kronen Taranger, med selveste Petter Northug jr. som hare og hjelperytter! Og i Mont Blanc Marathon er 20 nordmenn på plass for å løpe en av distansene i de beinharde alpeløypene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

«The 26 peaks Extremity Race 2013» starter lørdag formiddag. Hallgeir Martin Lundemo satser da på å sette rekord i sitt eget 17 mil lange løp, som går over alle 26 fjelltoppene over tusen meter i Meråker.

Northug_Lundemo_MMC2013
Kæm e’ Kongen? Skjønt, Petter Northug blir for junior å regne i ultrafjelløp mot sluggerne Bjørn Tore Kronen Taranger (t.v) og Hallgeir Martin Lundemo.
Foto: Anita Taranger 

– Petter tar det som trening og blir med fra start. Så får vi se hva han finner på. Det vet man aldri helt sikkert på forhånd. Men det er meningen at han skal være kombinert «coach» og hare underveis, sier Lundemo til adressa.no.

– Petter Northug klarer ikke å løpe full distanse. På en god dag klarer han kortutgaven på 70 km, sier Bjørn Tore Kronen Taranger til Sportsmanden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Northug_Lundemo_MMC2013-2
Klar til kamp. Kokkene nullstilles.
Foto: Anita Taranger 

Hvem som vinner av Lundemo og Taranger er kanskje mer åpent. Taranger er regjerende norsk mester både på 100 km og i 24-timersløp, mens Lundemo løper på hjemmebane og kjenner dette terrenget ut og inn. Og han har forberedt seg ekstremt godt til det som Lundemo kaller for verdens hardeste ultraløp.

– Jeg har trent 120 timer i mai og 120 i juni – inkludert løpet. Så mye er det ingen som har trent siden Oddvar Brå holdt på, forteller han. Men også Taranger er kjent for enorme treningsdoser, som f.eks da han trente 85 timer på en 2-ukers treningsleir!

Men skal en av dem slå New Zealandske Chris Fornes sin rekord fra 2011, må det løpes hardt og Lundemo må i tilfelle sette personlig rekord med hele 8 timer!
Litt prestisje er det også mellom de to forhåndsfavorittene:

– Her står det om ultralandslagets ære! Du har ikke annet valg enn å vinne denne duellen, Bjørn Tore! skriver Norges beste under VM i 24-timersløp, Lars Christen Dørum, på Taranger sin Facebookside, med et smil.

Løpets hjemmeside med mulighet for å følge løperne live på nettet her. 

Chamonix2013_EspenRingom
Vakkert i Chamonix, som i helgen er utgangspunkt for Mont Blanc Marathon.
Foto: Espen Ringom

Det er tøffe saker deltakerne skal gjennom i Mont Blanc også. Den lengste distansen er på 80 km med hele 6000 høydemetere, så det er ikke bare langt, men bratt også:

– For å gjøre det klart med en eneste gang, så er ikke dette et løp for folk med høydeskrekk. For det er en del luftige fjelltopper som skal bestiges underveis i dette 80 km lange ultraløpet, skriver RingSport sin redaktør Tommy Støa, selv en av fire nordmenn som stiller til start.

Les hele forhåndsrapporten her.

Hoveddistansen er imidlertid Mont Blanc Marathon på tradisjonelle 42,2 km, men med  2500 høydemetere. Den 23 km lange crossdistansen, eller en enda kortere 10 km, blir nesten for et «barneløp» å regne i denne sammenheng.

Chamonix2013_EspenR_langssstirunarsharon
Flott landskap og bratte bakker i alpene under Mont Blanc Marathon. I høyre billedkant ses to av Norges mest erfarne ultraløpere, Runar Gilberg og Sharon Broadwell. Broadwell skal også representere Norge i VM i fjellultraløp neste helg.
Foto: Espen Ringom, som selv skal løpe maratondistansen. Mange flere bilder på bloggen hans her.

Men det kommer mer. For neste helg arrangeres det 75 km lange ultrafjelløpet Hornindal Rundt, av arrangøren kalt Norges tøffeste fjelløp – og det første uoffisielle NM i terrengultra. Sportsmanden kommer med mer fra dette etter hvert.

I tillegg går VM i terrengultra også neste helg.

Så det er mye å bryne seg på for ultrafolket fremover.

Her er troppen som NFIFs ultraløpsutvalg har tatt ut til 4th IAU Trail World Championships i Wales 6.juli:

MENN:
Arild Christophersen, United Bakeries
Didrik Hermansen, SK Vidar
Gjermund Nordskar, United bakeries
Robert Hansen, Ringerike FIK
Svein Ove Risa, Undheim IL
Sverre Morten Slethaug, FIK BFG Bergen
Thomas Andersen, FIK BFG Bergen
Thorbjørn Thorsen Ludvigsen, FIK BFG Bergen

KVINNER:
Margrethe Løgavlen, FIK Tønsberg
Marthe Botha Pedersen, Hytteplan Sport
Rita Nordsveen, FIK Orion
Sharon Broadwell, SK Vidar
Åslaug Golf Kaarstad, Lærdal IF

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Ekstreme fjelløp for de tøffeste står for døren

Kommentarfeltet er stengt