FjellmaratonHalvmaratonHistoriske tilbakeblikkMaraton

Fjellmaraton feirer 40 år 1.juni

Klart for jubileumsfest på Beitostølen!

– For 40. gang har vi gleden av å invitere små og store mosjonsløpere i alle aldre til en uforglemmelig helg på Beitostølen. I 2018 var det i underkant av 2000 deltagere som benyttet seg av Jotunheimen for å fullføre en av distansene på Fjellmaraton.

Dette står å lese på løpets hjemmeside, der arrangøren byr opp til løpsfest og ønsker velkommen til en trivelig week-end på Beitostølen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
TRIVELIG STEMNING! Fra fjorårets afterrun – få løp kan skilte med en så fin ramme rundt premieutdelingen.
(Foto: Frode Monsen)

Fjellmaraton er som navnet tilsier mest kjent for sin vakre hel- och halvmaraton, men på den rikholdige menyen står følgende distanser:

Maraton
Halvmaraton
Fjellbukken, 10 km terrengløp
Fjellgeita, terrengløp uten tidtaking
Miniton, 7 km
Barneløpet Fjelltassen, ca. 1 km

Tilbakeblikk på Fjellmaraton

Om Sportsmanden ikke har vært til stede i alle 40 årene Fjellmaraton har eksistert, så har vi en lang historikk både med Sportsmanden, der vi har produsert hele 15 artikler fra årene etter 2012 da Sportsmanden ble startet – og i privat regi lenge før det, helt tilbake til tidlig 1990-tall.

Om det er tre ting vi vil trekke frem, så må det være 1) selve arrangementet; alltid gjennomført på en profesjonell måte i en svært lun og god atmosfære, der hele bygda støtter opp under arrangementet, 2) de fine og naturskjønne omgivelsene og 3) den alltid svært så gode og muntre stemningen etterpå. Fjellmaraton er ikke bare et løp, det er en happening der også premieutdelingen og after-run er «et must» å få med seg!

Og med 40-års jubileum med egne jubileumspremier, så blir nok stemningen minst like god i år!

Her er noen tidligere glimt:

Tilbakeblikk – først litt «retro» fra 2001…

LEGENDARISK: USA-studenten Fredrik Nålsund dukket overraskende for de fleste opp i 2001 og overrumplet seiersvante Helge Hafsås. Fredrik vant ikke bare løpet og kunne motta laurbærkransen etterpå, men 2.34.10 var den nest beste vinnertiden noensinne, bare 1.14 bak daværende løyperekord til Helge Østberg (2.32.56). Nålsund startet løpet relativt rolig og passerte halvveis på rundt 1.22, men avsluttet med 1.12 på siste halvdel! (Foto: Stig Vangsnes)
GOOD OLD DAYS: At Fredrik Nålsund (t.v.) løp Fjellmaraton i 2001 var litt tilfeldig. Da han traff på tidligere Kondis-president Stig Vangsnes (t.h.) og Sportsmandens redaktør Frode Monsen på intervalltrening på Ski stadion noen uker før, fikk han lyst å bli med på Joggekameratene sin tradisjonsrike helgetur til Beitostølen. De tre damene på bildet er i midten Sissel Vien, flankert av Turid Malmo Knutsen (t.v.) og Alvilde Dancke. De to sistnevnte har stort sett hvert eneste år siden løpt Fjellmaraton. På den tiden var det også innlagt lagkonkurranse med 3-mannslag på halvmaraton, der Vangsnes, Monsen og Kjetil Kveli sikret seg seieren. (Foto: Privat)

Fra flott vær i 2014…

VIKA PÅ FLYA: Jimmy Vika (t.v.) og Kim Arne Bull Hansen passerer over Valdresflya.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
LØPEGLEDE: Guro Skjeggerud er halvveis. Hun ble nest beste kvinne på maraton i 2014.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

…til ufyselige forhold da Valdresflya måtte stenges i 2015

FULL VINTER! Sånn så det ut nedenfor Bitihorn i 2015, da forholdene var så ufyselige at Valdresflya ble stengt og maratonløypen gikk to ganger til Bygdin. Sportsmandens redaktør helt til høyre i bildet, sammen med Ingulf Nordahl i hvit singlet. (Foto: Anita Kråkmo / Kondis.no)
PUUH! Det var godt å komme til mål til slutt etter snø og sludd underveis.
(Foto: Trond T. Hanen / Sportsmanden.no)

… og til fantastiske forhold igjen i fjor!

PANORAMA! Sånn så det ut i fjor, litt etter maratonstarten ved Besstrond. Magnus Thorud og Mona Braathen har her slått følge med Nils Hjelle (midten), som jubilerte med å løpe sitt maraton nummer 200 og feire sin egen 50-års dag! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
VALDFESFLYA: Maratonløperne passerer halvveis mens halvmaraton akkurat har startet, med Bitihorn rett i front.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Hovedreportasjen fra fjorårets rekordvarme og flotte ferd over Valdresflya kan du lese her:

Fantastisk flott i Fjellmaraton

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Og lørdag 1.juni er det altså klart for 40-års jubileum for Fjellmaraton!

Påmelding til Fjellmaraton kan gjøres her.

Øvrig info finner du på løpets hjemmeside her.

Alle tidligere reportasjer fra Fjellmaraton på Sportsmanden kan du lese her.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -