KarusellerMaratonRomerike

Håkon Urdal vant Vintermaraton etter nok en pers

Det samme gjorde Therese Falk 

Hvilke forhold det var for maratonløping på Jessheim på søndag. Mens det de to siste årene har vært skikkelige vinterforhold med snø og litt is som har gjort forholdene noe krevende, var det bare veier, et par plussgrader og sol da tradisjonsrike Vintermaraton ble arrangert med start og mål på friidrettsbanen ved Jessheim stadion. Og begge de to som vant, Håkon Haug Urdal fra Team Sportsmanden og Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb, ble i tillegg belønnet med noe overraskende personlige rekorder. Begge to deltar jo i en rekke maratonløp gjennom året, og i hvert fall for Håkon var sesongen egentlig over. Men etter et løp som gikk over all forventning, endte de i stedet opp med både seier og nye personlige rekorder som en flott bonus på tampen av sesongen!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Håkon Urdal satt solid personlig rekord i raske Frankfurt Maraton for bare tre uker siden, da han tok et lite kvantesprang og for første gang løp under 2.40 med 2.38.11 som sluttresultat i Tyskland, i det som regnes som en særdeles raskt maratonløype. Urdal var fornøyd med at ett av sesongens store mål dermed var oppnådd og hadde egentlig tenkt å ta en velfortjente sesongpause. Men i det fine været ble fristelsen for stor, og dermed stilte fjorårets treer til ny start på Jessheim. 

Frankfurt Marathon var egentlig årets siste race, men jeg har følt meg fresh og tok sjansen på å stille i Jessheim også. Løpet startet kontrollert. På tredje runde ga jeg på litt mer i håp om å passere stadion før halvmaraton skulle starte. Det gikk heldigvis, og jeg slapp kollisjon med startfeltet. Da hadde jeg bestemt meg for å pushe på litt for tid, istedenfor bare å kontrollere plassering. Beina holdt inn til PB med negativ split. Litt uventet, men veldig gøy!

GLAD! Med to perser på tre uker har Håkon Haug Urdal all grunn til å smile. (Foto: Privat)

Dette skriver Håkon selv i Team Sportsmanden sin Facebookgruppe. Og det var litt av en løpsutvikling den lettbente mossingen presterte. Etter å ha passert halvmaraton på 1.20.02, løp han siste halvdel på 1.17.41 til vinnertid og ny pers på 2.37.43. Den andre halvmaratondistansen gikk altså hele 2.21 raskere enn den første og farten økte også på hver av de fire rundene.

Polske Jacob Ruzylo (2.50.38) som representerer Arendal Triatlon og veteranen Ole Kristian Sørland (2.52.13 i klasse M50-54 år) fra Skiforeningen tok de to andre pallplassene, da ni mann av totalt 79 startende løp under tre timer. 

Therese Falk løper enda flere maraton i året enn Urdal. Hun løp 10 på 10 dager i Italia i sommer på ny verdensrekord sammenlagt, og tross sine utallige maraton og ultraløp klarer hun stadig vekk å forbedre persen sin også. 

For fem år siden løp jeg Jessheim Vintermaraton på 3.21.57. En tid som ble stående som min pers i over to år. I dag perset jeg jaggu igjen her på Jessheim. Fantastiske forhold, strålende arrangement og fine folk. Tiden: 3.04.46. Stolt og fornøyd og i god form! skrev Therese selv på sin Facebookside etter løpet.

FLOTTE FORHOLD: Det var ikke mye vinterlig på Jessheim i år, der Therese Falk ser ut til å kose seg på vei mot seier og ny personlig rekord på maraton. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Seieren var aldri truet og nest beste kvinne av de 16 som stilte til start, Kristine Gelsvik Rønningen, var over 17 minutter bak i mål. Med 3.22.06 avgjorde hun en langt hardere kamp om andreplassen med bare 27 sekunders margin til Anne Lise Skårerverket, som tok den siste pallplassen. 

Raske menn på halvmaraton

Halvmaraton er den desidert størst distansen i Vintermaraton. Der stilte 314 til start og 307 fullførte løpet, som ble vunnet av Jørgen Korum og Ley Muller. Korum tok dermed ett steg opp etter andreplass i fjor og vant på den sterke tiden 1.12.55, hele fem minutter raskere enn fjorårets vinnertid – med Øivind Bjerkseth fra Royal Sportsklubb (1.13.41) – som i fjor ledet helt til han brøt løpet etter et fall på glattisen – og Knut Olav Øygard fra Jølster IL (1.13.48) ikke langt bak på andre- og tredjeplass. Også Ole-Hermann Røhr fra Rygge IL løp sterkt med 1.14.06 på fjerdeplass, og 15 mann løp under 1.20.

Australske Muller, som representerer Sportsklubben Vidar, var litt mer overlegen i kvinneklassen. Med vinnertid 1.24.30 var hun nesten tre minutter foran klubbvenninnene Marte Sønstevold (1.27.24) og Marianne Garmann Ullsand (1.29.08). Muller forsvarte dermed seieren fra i fjor og forbedret tiden sin med nesten to og et halvt minutt. Forholdene var da også adskillig bedre i år.

Les også fjorårets løp: Halvmaraton med litt dramatikk på Jessheim

FORSVARTE SEIEREN: Sånn så det ut i fjor da Ley Muller vant halvmaraton. Selv om det var fint vær med blå himmel da også, var forholdene adskillig bedre i år da Muller forsvarere seieren. (Foto: Frode Monsen)

Dobbeltseier til Tromsø på 10km

10km ble vunnet av Kristian Ulriksen fra Tromsø Løpeklubb på 33.37, foran Alexander Owren og Jon Ilseng, som begge kjempet seg i mål noen sekunder under 35 blank, med Owren fire sekunder foran på 34.50. 

Kathrine Kvernmo sørget for seier til Tromsø Løpeklubb også i kvinnenes løp. Med 37.54 var hun helt overlegen, med Kristine Tørre Asprusten (42.47) og Hedi Syversen (43.48) på de andre pallplassene – og Anine Helge fra Team Sportsmanden på en flott fjerdeplass på 45.26.

RASK: Unge Karsten Ladstein ble nummer 7 og satt pers på 10km på 37.10. I fjor løp han samme løp på 43.50. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
 

Alle resultater

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -