HalvmaratonKarmøy MaratonMaratonVestlandet

Karmøy Maraton – løpsfesten i havgapet

Nydelig høstvær og sjeldent fine forhold i år

Å arrangere maraton på Karmøy i november måned kan være gambling. I hvert fall om vi tenker på været på Vestlandet på denne tiden av året. Høststormene kan rase, og det er stor sjanse for både gråvær, regnvær og sur vind. Lørdag var det sjette året Karmøy Maraton ble arrangert, og for tredje gangen satte vi kursen fra Tigerstaden og over Haukeli til den sjarmerende øyen som grenser mot Haugesund. For tre år siden var det strålende sol helt til et uvær med snøstorm plutselig dukket opp fra intet midt i maratonløpet og for to år siden var det litt småsurt, men ellers helt ok. Men denne gangen var det nesten usannsynlig flotte forhold. Fem-seks plussgrader, sol til lettskyet og omtrent helt vindstille er sjelden kost på disse tider. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Nå er ikke løypene av de letteste, kanskje med unntak av fjorårets nyskapning 10km. Men både maratonløypen, som går i en fin løype rundt hele den søndre del av Karmøy fra Kopervik i nord, til Skudeneshavn i sør og Åkra i vest – og halvmaratonløypen, som etter start inne på Åsebøen stadion går sørover til Åkra, der den snur og tar samme kuperte trasé tilbake til stadion i Kopervik – er temmelig kuperte og langt fra lettløpte. Men varierte og fine er de begge, og særlig maratonløypen veksler fint mellom åpent åker- og kystlandskap, til småbyer og tettbebyggelse der det også er en del liv langs løypen. 

IDYLLISK OG FLOTT: Vakkert kulturlandskap langs løypen.

Asgautsen vant på ny løyperekord på sin fjerde maraton på kort tid

På kongedistansen maraton imponerte Spirit-karen Thomas Asgautsen på ny. Hvilken høstsesong han har hatt. Dette var hans fjerde maraton siden slutten av august – og bare den sjette totalt. I Oslo Maraton fikk han NM-bronse – riktignok litt av det heldige slaget, da han ble nummer fire i løpet, men treer Torstein Bjerland, som før øvrig fortsatte med å løpe både halvmaraton og 10km etterpå og ble nummer to i Oslotrippelen, hadde ikke meldt seg på NM-øvelsen. Og i Frankfurt Maraton løp Asgautsen under 2.30 til suveren ny pers på 2.29.53. Bare tre uker senere ble det altså seier på Karmøy på ny løyperekord 2.34.44, hele 17 minutter foran Stein Henrik Olaussen og Jack Snell, som ble enige om å løpe sammen over mål etter å ha fulgt hverandre hele veien rundt øyen, til 2.52.29. 

IMPONERTE: Thomas Asgautsen har hatt en svært aktiv høst, og imponerte igjen. Her i klar ledelse allerede etter 5 km. 

Stein Henrik Olaussen var veldig godt fornøyd med både tid og plassering, og var bare rundt minuttet bak tiden han hadde i samme løype for tre år siden. Vinneren den gang, Nils Haktor Bua, fulgte like bak nå på fjerdeplass, og også han var meget godt fornøyd. På forhånd håpet han på en tid under tre timer, da er det ikke noe surt med fjerdeplass på 2.52.56.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Frode Tjelta fra Sandnes IL og Sjur Ferkingstad fra Spirit var de to siste som løp under tre timer – sistnevnte åpnet hardest av alle og lå også lenge som nummer to, men med litt dårlig oppladning i form av lite søvn sist helg, så var det likevel mer enn godkjent for karen som fikk det tungt etter å ha passert selve Ferkingstad etter rundt 26 km. Hvorfor det var blitt lite søvn? Sjur Ferkingstad satt ny verdensrekord sist helg i sammenhengende lynsjakk. Sammen med makkeren holdt de det gående i 56 timer! Slikt tar på, men forhåpentligvis blir belønningen at de nå kommer i Guinness Book of Records. Det henger kanskje enda litt høyere enn en eventuell pallplass i Karmøy Maraton, tross alt? 

KVARTETT etter cirka 5 km, med de to «øl-gutta» Stein Henrik Olaussen (60) og Jack Snell, som delte andreplassen, med Nils Haktor Bua i rygg på Olaussen.
FRA MARATONSJAKK TIL MARATONLØP for Sjur Ferkingstad, som passerer som klar andremann etter fem kilometer.

For øvrig synes vi litt synd på Glenn Solvang, som jaktet drømmegrensen på 3 timer. I fjor endte Karmøy Maraton på hjemmebane med 3.00.01 – i år ble det 3.00.06 på karen som er fra Kopervik og visstnok aldri har løpt under 3 timer. Men kanskje neste år… alle gode ting skal jo som kjent være tre! 

Mosbron bråbestemte seg for å løpe maraton – og vant

Kvinnenes maraton ble vunnet av arrangørens egen storløper Ann Kristin Mosbron. Med fjerdeplass fra NM i år og mange sterke løp for noen år siden er det ikke noe i veien med kapasiteten, men som én i den lille arrangementskomiteen var hun tiltenkt å løpe halvmaraton, dersom det lot seg gjøre. Bare en halvtime før start bestemte hun seg likegodt for å stille på maraton! Og da med tre mål for øyet: hun ville vinne løpet, sette ny løypepers – og samtidig kose seg! 

Litt av en kombinasjon, men jaggu klarte hun ikke alle tre målene. Vinnertiden og den nye løypepersen lyder på 3.07.05, nesten ni minutter foran Johanna Håland fra Bryne Triatlonklubb som tok andreplassen på 3.15.50, mens Vivian Kyte fra Stegaberg IL tok den siste pallplassen og sikret seg 500 kroner i premiepenger med 3.21.55. 

Løyperekord var det imidlertid ikke. Den har Marthe Katrine Myhre fra 2016 på 2.58.01.

HA DET GØY! Dette var ett av tre mål for Ann Kristin Mosbron (t.h.). At hun også vant løpet gjorde nok opplevelsen enda bedre.
Det ser ut til at også denne kvartetten koser seg underveis i maratonløpet. Johanna Håland (65) ble nest best og Vivian Kyte (92) nummer tre på kvinnenes maraton. Her får de god pes av Thor Arne Dommersnes og Geir Dybdahl.

Tøff halvmaraton med litt kluss

Hovedhensikten med den lange reisen vår var å besøke gode løpsvenner på Haugalandet. I tillegg var lysten der til å prøve å få en god sesongavslutning med et bra halvmaraton, etter å ha løpt helmaraton på de to tidligere startene på Karmøy. Det skulle vise seg vanskelig, og tiden ble nok 3-4 minutter dårligere enn den kunne ha blitt om opprinnelig plan om å løpe raske Jessheim Vintermaraton i stedet var blitt fulgt. Men på alle andre dimensjoner leverte Karmøy Maraton og Haugalandet så det holdt! Da «ofrer» vi gjerne noen minutter på sluttiden, i bytte mot opplevelsen det var å både med turen, oppholdet og selve løpsfesten på Karmøy. 

Halvmaratonløpet ble vunnet av den lokale triatleten fra Haugesund, Arne Kalland-Olsen, foran Oskar Pedersen og Eivind Fjelde, begge fra Spirit Stavanger. Vinnertiden ble 1.18.01, med Pedersen sekundet bak og Fjelde på 1.20.35 på tredjeplass. Skjønt her var den eneste lille skampletten på et ellers perfekt arrangement. Løypevakten som skulle stå ved vendepunktet hadde misforstått totalt, og dermed løp de to beste altfor langt før de skjønte at de hadde løpt feil. De to var følgelig ikke først i mål, men etter et lite kriseråd ble det enighet om å kåre de to som åpenbart var de to beste til første- og andreplass til stipulerte tider, ut fra hvor mye de ledet før den lille fadesen inntraff. 

Og heldigvis ble feilen hos vakten raskt rettet opp, så de resterende løperne merket ingenting og snudde på riktig sted. 

Kvinnenes halvmaraton ble vunnet av Klypetussens Maryna Novik på 1.22.16, foran Sara Aarseth (1.23.19) fra Spirit Stavanger og Mari Arnestad fra Club Solo (1.24.33). Deretter fulgte Anne Jorunn Hodne fra Egersunds IK og veteranen Kirsti Sønstabø, som begge hadde noen problemer underveis. Hodne passerte nemlig denne reporteren etter 3-4 kilometer og forsvant etter hvert ut av syne, før hun etter 16-17 km plutselig igjen kom trippende forbi og passerte Sportsmandens reporter på ny. Sønstabø slet med magen og hadde et par ufrivillige dostopp underveis, men løp likevel meget sterk til klar seier i K50-54 år på 1.35.07.

– Mine eneste tanker på det tidspunktet (de siste kilometerne, red.anm.) var; Hvorfor holder jeg på med denne galskapen? Men så er målstreken der, og da…, kommenterte Sønstabø på Facebook etterpå med noen store smilefjes. 

Hun var neppe den eneste som følte det slik, og det er jo noe av sjarmen med løpingen, uansett nivå og alder.

Det var 192 som stilte til start på halvmaratondistansen på Karmøy, mens 90 stod på startstreken halvannen time tidligere da startskuddet smalt for maraton. 

Rask vinnertid på 10km 

På 10km, som ble arrangert for andre gang, ble det seier til Mats Hauge fra Gular på imponerende 30.23, som skal være nest beste tid i Norge i år på distansen i klasse 20-22 år. Ole Mikal Tørsdal (31.33) og Tedros Gebretensal Halle (32.26), begge Haugesund IL, tok de andre pallplassene hos gutta, der 44 stilte til start. 

Kristine Lande Dommersnes (35.50) og Tonje Gresslinen (37.10) sørget for hjemmejubel og dobbeltseier til Haugesund IL på kvinnenes 10km, med Inger Elisabeth Mæland fra Skjalg IL på tredjeplass på 37.21. De tre var for øvrig i en egen klasse og de eneste av de 40 startende damene som kom under 40 minutter. 

FLERE MARATONBILDER: Alltid sprudlende Liv B. Jegteberg Lystad løper gjerne maraton nesten hver helg. Og alltid med et stort smil om munnen. Steffen Espeland ser også ut til å nyte løpet.
LADET OPP: Terje Lyngstad (midten) tok maratonløpet på like under fire timer som en rolig oppkjøring til neste helg, da han debuterer i Bislett 24-timers. Her i hyggelig selskap med Kjell D. Ramsdal og Heidi Rønnevik Yven.
Mr.MARATON: Inge Asbjørn Haugen er alltid på plass på Karmøy – og stort sett der det løpes maraton i Norge. Som det ekstra startnummeret viser, så var dette maraton nummer 575 for nordfjordingen!
LØPEGLEDE: Astrid Vik og Siri Lunde med løpeglede i praksis.
NUMMER 1: Og så glad var startnummer 1 Håvard Hoel Aass fra Bønes i Bergen da han løp over mål på Åsebøen stadion på 4.18.54.
GLADE LØPERE: Flere fornøyde løpere som puster ut i sola på stadion etter løpet, der man kunna fylle opp lagrene igjen med cola, banan og årets første kakemenn fra Haugli Bakeri!

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.

Se også eget album med enda flere bilder på Sportsmanden sin Facebookside.

Resultater

Se også:

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -