LøpingStor-Oslo

Full forvirring i fin løype i NO-løpet i Vestby

Svært mange løp feil i terrenget i Norwegian Outlet-løpet…

Norwegian Outlet-løpet ble arrangert for fjerde gang i Vestby på søndag. Et fint arrangement med både 5km og hoveddistansen på drøye 10km, i tillegg til barneløp, men arrangementet ble dessverre skjemmet av altfor dårlig løypehenvisning, noe som førte til at veldig mange løp feil, herunder alle de beste. Det hele ble litt komisk til slutt, men de fleste løperne tok det hele med relativt godt humør og løpsledelsen la seg langflat og beklaget umiddelbart etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SMIL TROSS KLUSS: Kristine Platace gir tommel opp, og selv om det var mange som løp feil, var det stort sett blide fjes å se i Vestby. Platace kan også juble for tredjeplass på 10km. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Raskeste mann på hoveddistansen på drøye 10 km ble mossingen Ulrik Grevle Lolland. Vinnertiden ble til slutt 37.56, men Lolland selv måtte le litt da dette under premieutdelingen også ble oppgitt som løyperekord. Lolland og hele tetfeltet løp nemlig feil, og de var langt fra de eneste.

-Vi løp frem og tilbake uten å vite hvor vi skulle

-Vi løp frem og tilbake der uti skogen uten å vite hvor vi skulle, fortalte en av løperne i tetgruppen til Sportsmanden etterpå.

-Jeg stakk da det var et par kilometer igjen, for da visste jeg veien tilbake til mål, fortalte vinneren selv.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VANT: Ulrik Grevle Lolland koblet grepet og stakk fra resten både tidlig i løpet og mot slutten.

Fra start gikk nemlig løypen på variert underlag, først på asfalt, så grus og deretter inn på kjerrevei og sti. Etter drøye 3 km delte løypen seg og man skulle løpe en runde på omlag fire kilometer, før man kom tilbake til krysset og tok samme vei tilbake til mål.

Frem til rundløypen gikk det meste greit, men ved løypedelingen var det svært så dårlig merking, og enda verre; ingen vakter som viste vei… Dermed braste løperne videre i feil retning. Men ikke nok med det, for lenger inne var merkingen så mangelfull at løpere stoppet opp, måtte vente på hverandre og ble løpende litt hit og dit i villrede.

-Etter å ha sett på kartet i etterkant, tror jeg vi ble sendt i feil retning etter kryssing av Hvitstenveien ved ca 3 km. Husker at jeg ropte på løypevakten, som ikke sa noen ting. Fulgte da en annen rygg, som nok også hadde feil retning. Da var kaoset totalt, og etterhvert kom det løpere i alle retninger! forklarte Lasse Sørlund etterpå på Facebooksiden til løypesjefen Andreas Gossner, selv en særdeles ivrig løper.

Lasse Sørlund var ikke helt happy etter løpet, men like blid litt senere. Veteranen fra Team Sportsmanden ble nummer 9 i Vestby.

– Vær så snill å send en e-post til meg

Vi hadde også en hyggelig prat med Andreas mot slutten av løpet. Gossner beskrev også allerede samme kveld det hele på sin egen blogg, der han forklarte at han, etter å ha fått en del lite blide kommentarer fra noen løpere, selv prøvde å finne ut hva som egentlig hadde skjedd umiddelbart etter arrangementet:

– Med de kommentarene, løp jeg ut igjen i begge traséene for å finne ut av hvordan dette kunne skje. To steder var det fjernet merkebånd (som jeg hang opp idag tidlig) sorry, det får jeg ikke gjort noe med. (…) Mellom 3 og 4 km var det kryssing av asfaltvei, her sto det en vakt som skulle (fortrinnsvis) vise løperne i riktig retning. Det er blitt meg fortalt at løypevakten ikke pekte og la til rette for løperne. Uopprettelig feil var nå skjedd ?  Tetgruppa løp dermed I FEIL RETNING. Her går det bare an å gjøre en ting – legge seg så flat man overhodet klarer og håpe at alle engasjerte løpere kan tilgi, skriver Gossner.

Den ivrige ultraløperen ber også sporty om «godt vær» og tilføyer:

– De som løp feil – var en god del er det blitt meg fortalt – vær så snill å send en e-post til meg på andreas@runnersworld.no og fortell hva som skjedde og om jeg kan, skal jeg gjøre så godt jeg kan for å kompensere. Rekker opp hånda og ber om klart vær!

Voksent og rakrygget gjort. Og at et par merkebånd er fjernet, kan vanskelig arrangøren klandres for. Det er visst gått litt usportslig sport i dette med å fjerne merkebåndene, bare spør arrangørene av Råskinnet…

Men den store feilen var ikke de to fjernete merkebåndene, men et mangelfullt vakhold. Vi løp selv forbi det nevnte krysset et par ganger og prøvde sogar å få den omtalte vakten til å stille seg litt mer strategisk riktig, der hvor løperne skulle ta inn i skogen igjen etter å ha løpt rundt 50 meter på veien, men han repliserte at han bare var trafikkvakt, der han stod 50 meter lenger nede, der løperne IKKE skulle løpe. Med sin refleksvest ble han imidlertid selv et «merke» for løperne, som da imidlertid allerede var på helt feil kurs. For allerede når løperne kom ut av skogen, noen hundre meter lenger oppe, skulle det stått en vakt som kunne lose løperne på rett kurs i krysset. Vi stusset veldig over at det ikke stod noen der på vår lille rekognosering like før løpet, men regnet med at det dukket opp noen når løpet startet.

Tøft i teten

Ved drøye 3 km passerte løperne ett av flere gjørmehull. Der kom Ulrik Grevle Lolland først, med en sterk forfølgerpulje bestående av bl.a. fjorårets vinner av Oppegårdmila Erling Christiansen,  treer fra Fredrikstadløpet Pål Oraug fra Sarpsborg og Henrik Brøvig, dobbeltvinner i fjor som alltid er med i tetkampen i Follotrimmen halsende ikke langt bak.

Erling Christiansen fra Koll IL i gjørmen. Han ble nummer tre i mål. Toer Magnus Lystad sees like bak.
Pål Oraug liker seg nok enda bedre på lengre distanser enn i gjørmen i Vestby.
Henrik Brøvig er oftest med i tetkampen i løp i Follo.

Og litt senere kom Eldbjørg Moxnes i tet som første kvinne, med den sterke veteranen Siri Størmer jagende litt bak.

Etter å ha tatt en bildeserie i dette litt tøffere terrengpartiet, løp vi så videre for å installere oss der løperne skulle komme tilbake igjen etter omlag 7km. Men til vår overraskelse, så hadde altså løperne løpt denne veien allerede. Vi fikk i stedet knipset flere løpere midt i feltet, men så var det plutselig bråstopp. Ingen flere dukket opp. Da vi løp tilbake for å sjekke, ble våre bange anelser bekreftet; de påfølgende løperne hadde tatt en annen, og egentlig riktig retning, men ble etter hvert usikre, stoppet opp og snudde tilbake igjen etter å ha virret rundt noen hundre meter uten helt å vite hvor de skulle ta veien.

Flott skogsparti med barkunderlag. Det er bare det at deltakerne skulle løpt her mye senere i løpet – og da motsatt vei.
Hvilken vei skal jeg løpe?
Firkløver fra SkiLøperne på skikkelig villspor og på vei tilbake til løypen som de andre hadde løpt. Men det var SkiLøperne som egentlig var på rett spor…

Og enda litt senere, på tilbakeveien mot mål, kom det plutselig løpere i stikk motsatt retning mot hverandre ved en gård, før alle omsider kom seg inn på riktig og samme vei de siste kilometerne.

Hestekrefter på begge sider av gjerdet.
Belgiske Niké Ponnet kommer riktig vei, og blir nummer fire….
…mens denne karen kommer fra stikk motsatt hold, før han ledes inn på riktig vei de siste kilometerne mot mål.
Verdens lengste 10km?…

-Jeg så plutselig kona foran meg, sa Team Sportsmandens Dag Hjerpseth lattermildt, da han skjønte at han måtte ha løpt feil. Klokken hans viste for øvrig at hans 10km ble til 11,3…

-Vi får ta det med godt humør. Det er uansett en fin treningstur, repliserte fru Monika underveis i sitt eget løp.

Og de fleste av løperne vi snakket med, tok heldigvis løypesurret med godt humør.

Dag Hjerpseth løp altfor langt og feil, og plutselig var kona foran i løypen. Da ble farten skrudd opp…
… fru Monika Hjerpseth tok det hele med et smil og koste seg i det stadig bedre været. Hun ble til slutt kun slått av Siri Størmer i klasse 40-49 år. Opp dit var det riktignok noen minutter…
John Peder Thun Langli fra Baneservice så også ut til å kose seg.

Verdige vinnere uansett

Ulrik Loland var uansett en verdig vinner, for der vi stod på vår første fotopost etter snaue 3 km, før uhellene startet, kom han alene og ensom i tet, med en solid luke ned til forfølgergruppen.

Eldbjørg Moxnes som vant kvinneklassen, kom også klart først til første fotostasjon, men etter hvert ble hun innhentet av Siri Størmer og de to løp sammen en stund, også de uten helt å vite hvor de skulle ta veien, før Moxnes igjen stakk fra.

Den sterke langrennsløperen Eldbjørg Moxnes løp fort i det vekslende og tidvis krevende terrenget.
Siri Størmer følte seg kanskje ikke like mye på hjemmebane, men var ikke langt bak.

-Jeg mistet litt av motivasjonen, forklarte Størmer etterpå, mens husbond Petter Antonsen heller ikke var veldig imponert over at det også var feilløping på 5 kilometeren, som gikk i en helt annen løype.

Den ble for øvrig vunnet av Sigrun Gjølberg fra Rygge IL på 19.49 og Dag Einar Bøtun fra Spirit Stavanger Friidrettsklubb på 16.51, som for øvrig takket arrangøren for et artig og fint arrangement under premieoverrekkelsen, til stor og fortjent applaus.

-Tusen takk, den trengte vi akkurat nå! repliserte speaker da.

-Takk for et artig arrangement! Dag Einar Bøtuns kommentar varmet arrangørene.
Sigrun Gjølberg kunne reise hjem til Rygge med både seier på 5km og litt i handleposen.

Representanten for de teknisk ansvarlige fra Runners World, hadde nemlig akkurat forklart, beklaget og påtatt seg all skyld for fadesen med all feilløpingen.

-Dette er vår feil, så vær så snill å ikke skyld på Norwegian Outlet, sa RW-representanten, og bedyret en gjennomgang for å finne ut hva som hadde gått galt.

-Får vi fornyet tillit som teknisk arrangør til neste år, så skal jeg garantere at dette ikke skjer igjen! la han til.

Runners World, som skulle være den profesjonelle part som arrangøren hadde hyret inn til hjelp med arrangementet, påtok seg all skyld for problemene for åpen mikrofon før premieutdelingen.

Totalt var det 238 som deltok, inkludert barneløpene, og løypen i hovedløpet var som nevnt meget variert og fin; fra grus, lett sti og mykt og deilig barkunderlag, til mer sleipe, steinete og gjørmete partier. Et realt terrengløp med andre ord, selv om start- og målstrekket gikk på asfalt.

Så med enda tydeligere merking og et bedre vaktmannskap på viktige plasser, fortjener arrangørene så absolutt en ny sjanse til neste år.

Follo-trippelen

Norwegian Outlet-løpet er for øvrig første løp i nyskapningen Follo-trippelen, som i tillegg består av Blomstermila i Drøbak 17.juni og SkiLøpet 2.september.

OOPS: Kristian Karlsen på full fart gjennom et krevende parti. Han ble nummer fire i mål.
Ola Tørres Kjølberg jakter på tetgruppen….
Huffda! Jakten endte med solid overtråkk for syklisten som sjelden deltar i løp. Så spørs det om dette ga mersmak da, med både skade og feilløping, men det var ingen sure miner der han hinket de siste kilometerne mot mål.
Kondis var også på plass, med løpende reporter Bjørn Johannessen. Det gikk ikke like fort som det ofte har gjort fra den kanten, men smilet var på plass.
Smilet var også på plass hos Ulrik Lolland, som gratuleres med seier og løyperekord! Selv om løyperekorden på 37.56 neppe kan bli stående, siden også Lolland løp feil mange steder. Men en verdig vinner var han uansett!
Eldbjørg Moxnes fra OSI friidrett kan også smile for seier på 43.37.
Dagens blideste var likevel kanskje Dag Einar Bøtun, som fortsatt løper for moderklubben Spirit Stavanger Friidrett, selv om han har flyttet til Oslo for studier. Et lite bidrag i konvolutten til studiene kommer sikkert godt med til den trivelige vinneren av 5km.

 

Alle resultater

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -