Stor-OsloSykling

Terrengsykkelrittet – Suksess på sti!

Kippernes og Sandstø vant prestisjerittet

Lørdag 31. mai samlet Terrengsykkelrittet både eliteryttere og stientusiaster til dyst på Østmarkas blåmerkede stier. Dagen bød på glade glis fra fornøyde deltakere, seier til Heidi Sandstø (forsidebildet, Follo SK/Team City Ride) og Henrik Hollingsæter Kippernes (Fræna SK) i eliten, samt enkelte ublide møter med røtter og mannevonde bjørketrær for de mindre heldige. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av: Joar Markhus, Sportsmanden

126-4
Store hjul kan være en fordel i ulendt terreng. Thomas Velde (Drøbak Frogn IL) kjørte inn til  3. plass i juniorklassen. (Foto: Eirik Grønevik)

Mens en del av de andre sykkelrittene i landet sliter med få deltakere, var Terrengsykkelrittet fulltegnet da starten gikk på Haraløkka lørdag 31. mai. Rittet har en deltakerbegrensning på 900 for å unngå slitasje i marka, men kan tilby disse en unik og utfordrende trasé. Rytterne kan boltre seg på tekniske stier bundet sammen kun av et nødvendig minimum med grusveier. Løypa er på 30 km, hvorav ca 25 av dem er på sti. Man kan velge å sykle en eller to runder. Personlig sleit jeg både med verkende triceps, lett krampe i lårene, samt smått hoven kjeve etter å ha smilt meg igjennom drøye tre og en halv time og 5 mil over røtter og stein.

Og mens andre arrangører vurderer å forenkle løypa for å tiltrekke seg flere deltakere, tror jeg nettopp den utfordrende traséen er det som gjør Terrengsykkelrittet så populært. For O2-snapperne ligger det prestisje i både å kjøre fort og beherske en ekstremt teknisk løype, men arrangementet favner også om syklister som rett og slett vil kose seg på sti med likesinnede uten at blodsmaken nødvendigvis er det viktigste. Denne deltakermiksen lager en unik stemning i skogen og på Haraløkka. Se Terrengsykkelrittfilmen og opplev stemningen selv!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAM_5022
Hans Richard Jørgensen fra Drammen CK – Stisyklist med stil! (Foto: Joar Markhus)
Mye folk og god stemning på Haraløkka! (Foto: Joar Markhus)
Mye folk og god stemning på Haraløkka! (Foto: Joar Markhus)

All ære til IF Frøy og magasinet Terrengsykkel som i samarbeid med blant annet NOTS klarer å gjennomføre dette arrangementet, da det krever både stifinnere/byggere i forkant og et stort løypemannskap på rittdagen! Arrangementet og løypa fikk gode tilbakemeldinger både på selve dagen og i etterkant på Terrengsykkelforumet.

heidi
Heidi Sandstø legger grunnlaget for et sterkt ritt. (Foto: Joar Markhus)
SAM_5015
Etter å ha bestemt seg for hjulsett, klargjør Rune Høydahl dagens drikke. Rune endte til slutt på niende i eliteklassen. Førtifireåringen har fortsatt bra trøkk! (Foto: Joar Markhus)
Det er viktig å ha med nok utstyr når man skal på sykkelritt! (Foto: Joar Markhus)
Det er viktig å ha med nok utstyr når man skal på sykkelritt! (Foto: Joar Markhus)
Travelt i Niner-leiren før start! (Foto: Joar Markhus)
Travelt i Niner-leiren før start! (Foto: Joar Markhus)

Hardkjør i eliteklassene

Jeg slutter ikke å la meg imponere av hvor raskt eliten klarer å dunke gjennom denne løypa. Her hjelper det lite å ligge dragsuget i store grupper. Hver enkelt må gjøre jobben selv og utstyret må være solid nok til at man kommer i mål. I forkant av rittet var norgescupleder Carl Fredrik Hagen (Team Oslo Sportslager) en av favorittene. Dessverre for ham, fikk han tekniske problemer blant annet med en knekt setepinne, og måtte bryte løpet. Kjenner vi han rett, er han rimelig klar for å revansjere seg i Neptunrittet kommende helg.

I stedet var det en av de andre forhåndsfavorittene, Henrik Hollingsæter Kippernes fra Fræna SK som var rasket. Han vant på tiden 3.07.16, fem minutter foran Lars Granberg (CK Haugaland) med Greg Saw (Nanset IF) på tredjeplass.

15-5 (1)
Henrik Hollingsæter Kippernes fra Fræna SK vant eliteklassen med god margin! (Foto: Eirik Grønevik)

Erik Kay fra Follo SK/Niner hadde los på tredjeplassen, men punkterte i bakkene ned mot Skullerudstua og trillet til slutt inn til en 8.plass. Blant de andre Follorytterne i eliteklassen, ble det en 14. plass på Kristian Johansen (Follo SK/Niner), mens Kristian Sandstø (Follo SK/Niner) ble nummer 24.

pallen_elite
Henrik H. Kippernes vant foran Lars Granberg og Greg Saw. (Foto: Joar Markhus)
26-5
Greg Saw (Nanset IF) kjørte inn til tredjeplass i herrer elite. (Foto: Eirik Grønevik)
13-2
Stang ut for Eirik Kay (Follo SK/Team Niner) som hadde pallen i sikte da han punkterte ned Utforprisen. (Foto: Eirik Grønevik)
10-4
Kristian Johansen (Follo SK/Team Niner) ble nr. 14 i Terrengsykkelrittet. (Foto: Eirik Grønevik)
27-7
Lars Petter Stormo (Drammen CK / Team Oslo Sportslager) er alltid å regne med og endte på en sterk femteplass. (Foto: Eirik Grønevik)
SAM_5030
Tore Bekken (Kolbotn SK / Team Niner) valgte å punktere såpass seint i løpet at han kom seg til mål på felgen. (Foto: Joar Markhus)

Heidi Sandstø var raskeste dame

Blant damene ble det utklassingsseier til Heidi Sandstø fra Follo SK/Team City Ride. Hun vant med 11 minutter foran Elisabeth Sveum (Raufoss og Gjøvik SK) mens Hildegunn Gjertrud Hovdenak (Nesset SK) ble nummer tre. Heidi var også rasket blant damene i Utforprisen som gikk fra toppen av Skullerudåsen og ned til Skullerudstua.

damepallen redigert
Heidi Sandstø vant dameklassen foran Elisabeth Sveum og Hildegunn Gjertrud Hovdenak. (Foto: Joar Markhus)
105-2
Heidi Sandstø hadde god kontroll både på terrenget og konkurrentene gjennom to harde runder. (Foto: Eirik Grønevik)

For flere resultater – sjekk arrangørens hjemmesider.

Utforprisen

Blant herrene var det Kjartan Pettersen Gurholt (IF Frøy) som fikk premien for raskeste utfortid. Nå skulle det imidlertid vise seg at Aslak Mørstad (Bjørndal IF Sykkel/Team Letth) nok en gang egentlig var raskest i utfordelen. Han hadde gått tom for krefter et stykke ut på andrerunden og måtte ligge litt i lyngen for å hente seg inn, men kom i mål med et lurt smil da de øvrige deltakerne var i ferd med å rusle hjemover.

Resultater utforpris damer og herrer.

Ikke alle kom til mål…

At utfordelen av traséen er tøff, var det flere som fikk erfare. Heldigvis har det ikke kommet rapporter om alvorlige skader under rittet, men det var enkelte som fikk seg en kraftig trøkk. Hogne Handeland Haug måtte passere to ryttere i et teknisk parti og fikk dermed et suboptimalt sporvalg som endte i en spiss stein. Fordekket punkterte og sykkelen bråstoppet mens Hogne fulgte fysikkens lover og fortsatte ufortrødent med ryggen først inn i en bjørkestamme. Heldigvis var både Norsk Folkehjelp og medsyklister raskt på plass for å hjelpe og det endte godt. Neste gang Follosyklisten trenger en kiropraktorknekk fra hypofysen til halebeinet, velger han etter eget utsagn å bestille time i forkant…

295-1
Hogne H. Haug (Follo SK) i godt driv før møtet med bjørka. (Foto: Eirik Grønevik)
"De fleste får en bjørkeskive som premie etter Terrengsykkelrittet. Her er min premie..."  (Foto: Hogne Handeland Haug)
«De fleste får en bjørkeskive som premie etter Terrengsykkelrittet. Her er min premie…» (Sitat og foto: Hogne Handeland Haug)

Follofolk i farta

Det var mange syklister fra Follo og omegn som deltok i Terrengsykkelrittet og flere gjorde det skarpt i aldersbestemte klasser. Avslutningsvis omtaler vi noen av dem her. Fotograf Eirik Grønevik har vært så grei å la Sportsmanden få presentere noen av hans flotte bilder både av eliteryttere og Follofolk. Eirik er kjent for sine rå terrengsykkelbilder via sidene mtb-action.com og sto langs Solbergvann og fotograferte rytterne i årets Terrengsykkelritt.

1033-2
Jeanett Jensen (Follo SK) kjørte inn til 3.plass K17-29, 1 runde, med punktering! (Foto: Eirik Grønevik)
1073-1
Marianne Sandaker (Moss CK), 1. plass K40-44, 1 runde. (Foto: Eirik Grønevik)
alexander hagen
Alexander Hagen (Soon SK) vant M35-39, 2 runder foran Michal Glowacki (SK Rye) og Simen Smestad (Ottestad IL). (Foto: Joar Markhus)
joar
Joar Markhus (Follo/Team Sykkelboden) vant M40-44, 2 runder foran Trond Larsen (IF Frøy) og Thor Arne Dammen (Nanset IF). (Foto: Thomas Færgestad)
381-1
Kjetil Westgaard (Follo SK), 5. plass M45-49, 2 runder. (Foto: Eirik Grønevik)
319-2
Lars Birger Nielsen fra Follo SK jager Lars Hugo Braadland (Lørenskog CK) langs Solbergvann. (Foto: Eirik Grønevik)
197-1
Jørgen Feldt måtte dessverre bryte rittet ved Utforprisen, men var med og hjalp Hogne H. Haug da han skadet seg. (Foto: Eirik Grønevik)

Øvrige Follo-resultater:

Klara Lyngnes (Soon SK), 4. plass K40-44, 1 runde
Anders Johannessen (Drøbak-Frogn Sykkel), 4. plass M15-16, 1 runde
Bjørnar Kj. Jakobsen (Driv IL/Team Sykkelboden ), 8.plass M15-16, 1 runde
Martin Kleven (Follo SK / Team Follo ung), 9. plass M15-16, 1 runde
Jon Kristian Jakobsen (Driv IL), 3. plass M30, 1 runde
Thomas Velde (Drøbak Frogn IL), 3. plass M Junior, 2 runder

Sportmandens syklende medarbeider takker for et flott arrangement og gleder seg allerede til Terrengsykkelrittet neste år!

 

Sportsmanden.no 
 
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Terrengsykkelrittet – Suksess på sti!

Kommentarfeltet er stengt