Stor-OsloSykling

Terrengsykkelrittet – noe utenom det vanlige

Tar terrengsyklingen tilbake til røttene…

 – En forhåndsreportasje av Joar Markhus  – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Lørdag 31. mai arrangeres Terrengsykkelrittet for 6. gang med start fra Haraløkka ved inngangen til Østmarka i Oslo. Dette er rittet som bokstavelig talt «tar terrengsykling tilbake til røttene» og er et alternativ til de mer asfalt- og grusorienterte rittene som Birken og Grenserittet.

Deltakerlisten spenner fra travle elitesyklister til mer avslappede stisyklister som stiller med sekk, baggy shorts og knebeskyttere.  Man kan velge å sykle en eller to runder á 30 km , der størstedelen av traseen går på tekniske stier.

Den tekniske løypetraseen holdes hemmelig til fredag. Foto: Arrangørens hjemmeside
Den tekniske løypetraseen holdes hemmelig til fredag. Foto: Arrangørens hjemmeside

I løpet av årene rittet er arrangert, er løypa blitt endret og forbedret. I år er traseen holdt hemmelig og i skrivende stund er det bare en håndfull innvidde (6 kjappe spørsmål om årets løype) som vet hvor man skal ta veien. Løypa offentliggjøres ikke før på fredag. Begrunnelsen for at løypa ikke skal være kjent er todelt. Arrangøren ønsker å unngå slitasje i traseen og det blir en mer rettferdig konkurranse når ingen er lommekjent fra før.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Egen utforpris

Tidligere år har løypa inneholdt en egen utforkonkurranse, der raskeste deltaker har blitt premiert. Det er nesten like gjevt å vinne Utforprisen som selve rittet og de siste åra er det Aslak Mørstad fra IF Frøy som har stukket av med den prisen. Det er ennå ikke avslørt om årets løype vil ha noen Utforpris, men det skulle forundre Sportsmanden mye om så ikke ble tilfelle.

Det har gått raskt for seg i rufsete terreng i utforkonkurransen, noe denne filmen (klikk på linken) tydelig viser.

Favorittene

I årets eliteklasse stiller det et sterkt felt. Blant damene holder Sportsmanden en knapp på Heidi Sandstø fra Team Cityride som vant Montebellorittet på lørdag, men hun får hard konkurranse blant annet fra Elisabeth Sveum (Raufoss & Gjøvik SK) som vant Einarittet på søndag.

Heidi Rosasen Sandstø vinner Montebellorittet forrige helg. Foto: Arrangørens hjemmeside
Heidi Rosasen Sandstø vant Montebellorittet forrige helg. Vinner hun Terrengsykkelrittet også? Foto: Montebellorittets hjemmeside

I herreklassen vil det kunne bli vanskelig å tukte Montebello-vinner Håkon Austad (Team Cityride) som har vunnet Terrengsykkelrittet de to siste årene. Men det kan bli en spennende duell mellom ham og norgescupleder Carl Fredrik Hagen (Team Oslo Sportslager) som har vist knallform så langt i år og som vant årets første NC-ritt i Å i Heiane.

SAMSUNG CSC
Carl Fredrik Hagen vant det første NC-rittet i maraton, som han gjorde det her i Vangen Invitational. Forrige helg testet han formen og yppet seg mot landeveiseliten, og viste kjørestyrke og upåklagelig form. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

Valg av utstyr

I forkant av Terrengsykkelrittet er det det alltid ivrig diskusjon rundt valg av sykkel og ikke minst dekk blant både eksperter og lekfolk.  De teknisk dyktigste rytterne velger nok halvdemper, mens de som satser mest på Utforprisen stiller med tyngre utstyr og mye demping foran og bak.

Undertegnede skal kjøre to runder  på lørdag i klassen M40 og jeg har allerede gjort mine valg. Jeg stiller på startstreken med en 29-tommer fulldempet Niner. For oss «gamliser» som ikke er så myke i leddene lenger, vil det nok være en stor fordel med fulldemper, særlig på sisterunden når det begynner å røyne på. Sykkelen har 100mm vandring foran og bak, samt solide bremser. På søndag satte jeg opp Maxxis Ikon 2.2 slangeløst og tok en testrunde i Østmarka. Med lavt dekktrykk (17-18 PSI) satt det meget bra på til dels våte røtter, så jeg føler meg trygg på mitt valg.

Artikkelforfatteren joar Markhus "in action", foreviget av teamsjef Robert Kay fra Team Niner i Greverud Invitational i vår.
Artikkelforfatteren joar Markhus «in action», foreviget av Robert Kay fra Team Niner i Greverud Invitational  tidligere i vår.
Team-Niner-lagbilde
Nystiftede Team Niner stiller mannsterke i Terrengsykkelrittet på lørdag. Foto: Robert Kay.
 

Sportsmanden ønsker deltakerne lykke til både med utstyrsvalg og fintuning av formen fram mot lørdag og kommer med en fyldig rapport fra rittdagen.

 
 
Sportsmanden.no / Joar Markhus  

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -