ArrangementMaraton

Isabel Aarnes jubilerte med stil i maraton nr 100

«Isabels maraton nummer 100» var utsolgt lenge før løpet, og 103 løpere stilte til start på langrennsarenaen til Eidsvoll Verk Skiklubb i strålende høstvær klokka 10:00 lørdag morgen. Skjønt mange hadde valgt tidligstart allerede klokka 09:00. På startstreken stod det løpere fra Finnmark, fra Sørlandet, Vestlandet, Møre og Romsdal og selvsagt mange fra Østlandet. Og et kobbel av løpere fra den eksklusive «100-klubben», alle de som har løpt minst 100 maratonløp.

Isabel Aarnes har løpt en hel rekke maraton de siste årene og kunne altså nå krone verket med å nå målet sitt om 100 maraton før fylte 40 år. På sin egen Facebookside innledet hun oppsummeringen slik:

Isabels maraton nr 100 ble en suksess og en perfekt dag. 100/100 med startnr 100. Jeg klarte det og er nå det nyeste, stolteste og yngste medlemmet av 100 maraton klubben. Løpt 55 maraton og 8 ultra de siste 22 månedene. 103 flotte mennesker startet med å løpe en 538m lang runde × 78,5. Jeg storkoste meg fra start til mål og løp flere runder med mikrofon for å synge. I mål ble jeg ovverakt en perfekt egendesignet medalje med lilla bånd av selveste Olav Engen. Ble litt emosjonellt å komme i mål på maraton nr 100 og ha klart mitt store mål!

.

I MÅL I HUNDRE! Isabel Aarnes heies mot mål av andre deltakere og tilskuere. På forsidebildet får jubilanten oppmuntrende heiarop underveis.

Andreas Gossner og Hanne Winger Pedersen vant jubileumsløpet

Det skulle løpes hele 78,5 runder på skistadion, i samme løype som Eidsvoll Verk 6-timers. Mentalt tungt, tenker mange. Men nettopp det at man løper så mange runder gjør også løpet blir mye mer sosialt enn vanlige løp. Og med musikk, Arne Dombestein som dyktig speaker, litt hilsninger og med jubilanten selv som grep mikrofonen noen ganger underveis, så gikk rundene fort unna. I hvert fall en god stund. Men for mange, Sportsmandens redaktør inkludert, så røynet det skikkelig på etter hvert.

Det så det ikke ut til å gjøre for de to vinnerne. Andreas Gossner lignet en kenyaner i løpestilen der han lekende lett fosset frem, runde etter runde, før han spurtet i mål på ny pers 2:56:14, som den eneste under 3 timer.

Grunnleggeren av Løpetrening.no representerer Romerike Ultraløperklubb, som hadde mange løpere på startstreken, inkludert Isabel Aarnes selv. Klubbens grunnlegger Olav Engen var selvsagt også på plass, med kamera, og tok mange flotte bilder som vi har lånt til denne reportasjen. Alle bildene kan sees her.

VANT MED STIL: Andreas Gossner imponerte med å komme under 3 timer med god margin, til tross for yttersvinger nesten hele veien. Her er det Kai Brynlund fra Son – som kom i mål på 4:16:57 – som passeres. Og selv om det ble pers, er det i Valencia Marathon i desember at Gossner virkelig skal ha toppformen inne.

Men det var ikke bare Andreas som imponerte. I kvinneklassen løp Hanne Winger Pedersen lett og ledig med raske skritt, som en klokke, runde etter runde. Hanne, som er medlem i Team Sportsmanden og løper for Rygge IL, imponerte ikke bare med å stå hele distansen og komme inn på sterke 3:17:15, tett på persen sin på 3:15 fra København i vår. Hun var vel også, sammen med jubilanten selv, den blideste løperen på Eidsvoll. Løpeglede i praksis!

.

VANT MED SMIL: Hanne Winger Pedersen løp med lette steg og et smil om munnen i 42,2 km.

Robin Bakker, Henning Brøvig Hanssen og Svein-Erik Bakke fulgte på de neste plassene. Sistnevnte, som også må nevnes i kategorien blide løpere, med oppmuntringer til de fleste underveis, tok løpet som en grei og relativt uanstrengt gjennomkjøring i planlagt tempo til Kullamanden – et klassisk og tøft svensk ultraløp som arrangeres om et par uker.

Ida Slorafoss, Kristine Gjeldsvik Rønningen, Cathrine Lorentzen og Anita Sletten fulgte på rekke og rad på kvinnenes resultatliste. VM-klare Ida Slorafoss tok løpet som en god langtur mot VM i 24-timersløp på Taiwan i november. Hun løp klokkejevnt på 5:00-skjema og ble dermed en uoffisiell balllongfører, uten ballong, men med et lite kobbel av løpere som hang seg på, med mål om å komme inn på rundt 3:30. Det ble 3:32:22 på Ida, som like godt løp en del runder til etter målgang.

SLORAFOSS-TOGET: VM-uttatte Ida Slorafoss toget jevnt og trutt, runde etter runde, med en hale av løpere bak seg. Cathrine Lorentzen, som ble nummer 4 av kvinnene på 3:50:24, følger i rygg på Ida.
Team Sportsmanden stilte selvsagt med en liten gjeng på løpet. Foruten Hanne Winger Pedersen var det Christoffer Ladstein som imponerte mest, i sitt lille «comeback» på maraton. Den muntre rogalendingen fra Sofiemyr har slitt mye med skader de siste årene, og løp sitt første maraton på 4 år, og det med kun en eneste langtur på 30 km i samme periode. At beina da holdt hele veien til gode 3:22:51 var gledelig og imponerende.

Afterrun til 100 i stil

Det var neppe andre enn ultraløper Ida Slorafoss som unnet seg mange ekstrarunder etter løpet. For det første hadde de fleste mer enn nok med å komme seg til målstreken, og for det andre så ventet en heidundrende afterrun på både deltakere og medhjelpere.

Først kunne man stille sulten med diverse pølser i lompe, før det litt senere ble servert et stort sortiment av kaker, med kaffe og cola og annen leskedrikk attåt. Og det hele ble toppet med over 50 uttrekkspremier! Aldri har vel vinnersjansene vært større etter et løp.

Så de fleste gikk hjem noen timer senere, etter en lang dag, med en eller annen premie i bagasjen, i tillegg til den ekstra store deltakermedaljen som medaljeglade Isabel Aarnes hadde fått laget. Og samtlige var nok gode og mette, med fornyede energilagre!

.
Yngste medlem i «100-klubben»

Til slutt må det selvsagt også nevnes at det både ble sunget egenkomponert bursdagssang, og at alle 12 deltakerne fra «100-klubben» ble behørig ropt opp og hyllet med hjemmelagde sløyfer i jubilantens favorittfarge lilla. Samme farge var det også på medaljebåndet – og på alle blomstene som ble delt ut til mange av de gode hjelperne.

De største blomstene fortjente imidlertid Isabel Aarnes selv, etter å ha lagt ned et kjempearbeid med forberedelser og med selve arrangementet – og selvsagt ved å bli den yngste i den gjeve «100-klubben», hyllet også av den med aller flest løp, Inge Asbjørn Haugen, som selv introduserte seg med å si at han trolig var en bedre saksofonist enn maratonløper, sine 657 maraton til tross.

100-KLUBBEN HEDRES: Deltakerne fra «100-klubben» ble behørig hyllet etterpå. I midten sees statistikkfører og Norges maratonkonge Inge Asbjørn Haugen, som topper listen suverent med 657 maraton. Eidaren er også en meget god saksofonist, foreviget på bildet over av Harald Sel. Harald, som sees på bildet over som nummer to fra høyre, var løpets eldste deltaker, og er Norges desidert sprekeste og mest lettbente 81-åring! Harald Sel har løpt 11 maraton bare i år og 381 totalt! Med det er den trivelige superveteranen fra Bryne kun 9 løp unna tredjeplassen på Norges-statistikken.

Det er et stykke opp dit enda for Isabel Aarnes, som imidlertid mer enn antydet at det vil komme nye mål. Med 33 ultraløp i beltet, tenker vi at det om noen år arrangeres et nytt jubileumsløp, «Isabels ultraløp nummer 100».