ØstfoldTerrengløp

Fantastisk 10-års jubileum med løyperekorder i 3Toppsløpet på Jeløya

3Toppsløpet på Jeløya er et terrengløp som går rundt den vakre Jeløya utenfor Moss, og over øyas tre topper. Løpet er variert, fra fine grus- og skogsveier, til sti, over rullestein og strand og gjennom flere fine skogsområder. Start og mål er ved flotte Sølystranda like sør for broen over til Moss sentrum.

– Målet var å sette sammen en så fin som mulig trasé rundt hele Jeløya, og oppom alle de tre kjente toppene Rødsåsen, Bjørnåsen og Rambergtoppen. Løpet skulle gå mest mulig på sti, står det å lese på løpets hjemmeside.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Gjennom «jungelen» på vei opp til den første toppen.
På Rødsåsen og de to andre toppene skal man rundt en søyle, og det er hengt opp tibetanske flagg.

Løpets initiativtaker er Henning Pedersen, og løpet har også et meget godt formål og unik profil:

– Alle inntekter fra løpet, som ikke investeres i neste års løp, skal gå uavkortet til Shenpen Tibet Aid som arbeider for bedre forhold for fattige barn fra Tibet. Les mer om samarbeidet med Shenpen her. Det er disse prinsippene som har gjort at 3TL Jeløya har kunne gi nærmere 100.000 til Shenpens arbeid i Tibet de to siste årene.

.
Løyperekorder både for menn og kvinner

Selv om det var veldig varmt på lørdag, var det tørre, fine forhold i terrenget, og det ble løyperekorder for begge kjønn. Alexander Kirkeberg fra Steinkjer FIK var førstemann i mål på 2:05:42. Også andremann Ulrik Lolland fra Rygge IL var såvidt under den gamle løyperekorden da han kom i mål på 2:07:11, med Sondre Fylling ikke langt bak 2:07:48.

Alexander Kirkeberg (t.h.) har tatt kommandoen fra start, med godt selskap av lokalkjente Ottar Gønvold fra Moss IL. Ottar driver Alby gård og kafé, som de passerer nedenfor noen hundre meter lenger fremme langs kysten. Grønvold endte på 13.plass og kom i mål sammen med kvinnevinner Angelica Karlsen og Kjetil Berntzen fra Kolbotn SK.

På kvinnesiden ble det hjemmeseier til Angelica Karlsen fra Moss IL på 2:22:18, ny løyperekord det også. Her var seieren mer suveren, med Hanne Winger Pedersen fra Rygge IL knepent foran Moss ILs Kristine Midkiff til andre- og tredjeplass på henholdsvis 2:54:30 og 2:55:42.

3Toppsløpet over 30 km og ganske mange høydemeter er hovedløpet. 234 deltakere stilte til start her, og det må nevnes at løpet var fulltegnet lenge før løpsdagen! Ikke akkurat dagligdags det heller. Men Statsforvalteren har kun tillatt maksimum 400 deltakere til sammen på alle distansene, siden løpet går gjennom verneverdige naturområder.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
REKORD: Angelica Karlsen i fint driv langs kysten.

På 2Toppsløpet ble det suverene seier til Ivar Andre Ryttervold og Nina Pedersen. De to vant med nesten åtte minutters og med over 17 minutters margin. Ryttervold, som var en av landets beste langrennssprintere som 16- og 17-åring, kom i mål på 1:38:18, mens Pedersen sin vinnertid var 1:52:35.

– Det var Ivar Ryttervold som kom i mål, og han løp så fort at vi ikke fikk det med oss på siste checkpunkt, så speakeren etterpå. Nå var ikke deltakelsen like stor på denne distansen, med sine 52 startende.

KOSTE SEG: Ivar Ryttervold vant 2Toppsløpet og var veldig godt fornøyd både med arrangementet, med eget løp og med sine nye sko Xtep 160X3.0 fra Xtep Nordic.

Den siste distansen, det 10 km lange 1Toppsløpet, som går over den første toppen Rødsåsen, før den vender tilbake langs jordene av vakre Rød gård, Alby gård og Reier gård, ble vunnet av Sebastian Blomfeldt Unnerud fra OK Moss på 40:09 og av Thea Mathisen fra Fredrikstad på 43:01.

112 stilte til start på den korteste distansen, skjønt det ble også arrangert Mini 1TL på 1 km – der 27 glade barn stilt til start.

Sebastian Blomfeldt Unnerud vant 1Toppsløpet og passerte aller først her.

Sportsmanden løp 1TL med kamera på lommen. Her er et utvalg bilder fra den flotte runden. Vi legger også ut en større bildeserie med de fleste av deltakerne fra alle tre løpene, som hadde fellesstart kl 10:00.

Du kan også lese reportasjen fra vår deltakelse på 3Toppsløpet i 2016 her:

3Toppsløpet på Jeløya – annerledes og flott

Vi lovet da å komme tilbake ved en senere anledning. Det har vi heldigvis gjort nå, kanskje i grevens tid, for løpets fremtid er usikker, når initiativtakeren Henning g Pedersen nå gir seg. Hennig skal ha stor takk for å ha skapt et unikt løp med en fantastisk atmosfære. Det var massevis av hjemmelagde tibetanske flagg både på alle tre toppene og i målområdet, i tillegg til norske flagg, masse tilskuere og stor stemning. Så er det bare å håpe at løpet vil bestå og viderøføres i samme fine ånd og tradisjoner som de første 10 årene!

Resultater 3Toppsløpet 2023

STERK KVARTETT: Fra høyre Sondre Fylling, løpets treer, Ulrik Lolland, som ble nummer 2, Mats Hellerud, nummer 6 og Øyvind Snilsberg, som ble nummer 4.
LØPEGLEDE: Hanne Winger Pedersen fra Rygge IL er lokalkjent på Jeløya, og også Lars Thorsen fra Team Sportsmanden har løpt i de samme omgivelsene under Fjordløpet. Thorsen hadde et stygt fall underveis, men kom i mål et lite minutt under 3 timer, som var målet, med blodig skulder. Hanne ble nummer 2 av kvinnene.
Nydelige omgivelser langs kysten.
VEIVISER: Marianne Ruud fra Moss blir vist riktig vei i krysset litt etter første topp, der 1Toppsløperne tar av til høyre, mens løperne på de to lengste distansene tar til venstre.
1Toppsløperne passerer Rød gård.
HEIA HAALAND! Denne lille pjokken fullførte 10 kilometer i fin stil, oppmuntret både av pappaen og av Brauten. I hvert fall løp William Bekkåsen i Manchester City-trøye med Haaland på ryggen. Tipper han var enda gladere senere på kvelden enn da han kom i mål på 1toppsløpet etter 1 time og 11 minutter.
Langs jordene mot Reier går, i samme løypen som Fjordløpet for øvrig.
Ned mot sjøen igjen, og alle distansene løper de siste kilometerne motsatt vei av starten.
Så er endelig Søly båthavn i sikte…
…med mål på gresset ved det gule teltet. Kort vei til et avkjølende bad etterpå!
Engasjerte publikummere ga løperne mange heia- og jubelrop på oppløpet.
REKORDHOLDER: Alexander Kirkeberg avgjorde på de siste kilometerne fra tennisbanen og til mål. Han var fornøyd med løpet og seieren, men mente at det burde være mulig å løpe 3Toppsløpet på under 2 timer.
LØP LENGST! Halvor Been nøyde seg ikke med å bare løpe 3Toppsløpet. Han løp like godt hele runden tre ganger, altså 3Toppsløpet x 3! Been startet ved midnatt, og etter kun to korte pauser på rundt kvarteret for litt påfyll av næring, kom han i mål på litt under 12 timer! Been er påmeldt det knallharde Salomon Xreid i Trollheimen 30.juni, og tok dette stuntet som god trening til årets store mål.

Bilder av de fleste løperne på 3-2-1Toppsløpet kan du nå se her.
Så følg Sportsmanden både her på nettsiden og Facebook – og støtt oss gjerne med et premium-abonnement.

Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -