FolloInternasjonaltMaraton

Fullførte det originale maratonløpet

Høsten er høysesong for maratonløp. Mange mosjonister fristes til ulike maratonløp i Europa.

14. november gikk Athen Marathon av stabelen. Dette regnes som det autentiske og opprinnelige maratonløpet.

Athens Marathon The Authentic – som er det fulle navnet – går fra Marathon til Athen og ble arrangert allerede under den første utgaven av de moderne olympiske leker i 1896. Løpet bygger på den greske legenden som forteller hvordan soldaten Feidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon i år 490 før Kristus. Legenden forteller videre at Feidippides falt død om av utmattelse like etter han hadde forkynt grekernes seier.

Blant 26 norske som fullførte årets maraton var Geir Tonny Brovold fra Kolbotn og Hans Henrik Ander fra Langhus. Kameratene hadde tatt turen til Athen sammen med Langhus-paret Thomas Jensen og Hilde Krageboen. 

Og det gikk heldigvis langt bedre med våre menn enn med Feidippides. Ander fullførte det som mange mener er det ultimate maratonløpet på 3 timer 42 minutter og 44 sekunder, med Brovold like bak på 3:48:49. Jensen klokket seg inn på 4:37:47, mens Krageboen nøyde seg med å løpe 5 km i Athen på 31.26. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

–Det var mitt første maraton, og jeg er veldig fornøyd med gjennomføringen, forteller Hans Henrik Ader. Sammen med Geir Tonny Brovold har han syklet for Kolbotn sykkelklubb i over 10 år. 

–Vi har gjort Trondheim – Oslo og Lillehammer – Oslo, samt flere andre ritt, men aldri løpt noe maraton før. Det var god stemning langs løypa, både løpere og tilskuere storkoste seg med at Athen Marathon endelig kunne gjennomføres etter en lang korona-nedstengning. 

Resultater Athen Marathon 2021

FORNØYDE DEBUTANTER: Hans Henrik Ander fra Langhus og Tonny Brovold fra Kolbotn t.h. og etter sine maratondebuter.
Begge har i mange år representert Kolbotn Sykkelklubb. (Foto: Privat) 

God maratontid i Sveits

Christian Odgaard fra Myrvoll er en annen av våre lokale mosjonister som har latt seg friste av en maratontur til utlandet. Odgaard er ikke bare en ivrig maratonløper, han søker gjerne til de litt spesielle løpene og opplevelsene. I år hadde han valgt seg ut Swiss City Marathon, som ble arrangert i Lucerne 31. oktober. Og han angret ikke på akkurat det valget. 

–Det har gått gjetord om et stemningsfullt løp langs innsjøen i den sjarmerende sveitsiske byen Lucerne som bare trollbinder deg fullstendig. I et år fullt av kansellerte eller utsatte løp blunker plutselig denne godbiten av et maraton lekent til meg fra løpskalenderen. Lucerne har jeg besøkt for mange år siden, men løpet var uprøvd, forteller Christian selv på Sportsmanden.

For sjelden har den ivrige maraton-globetrotteren vært mer fornøyd både med valget av løp og destinasjon. Han ramser opp mange gode grunner for å delta nettopp i «deilige Lucerne og Swiss City Marathon». Stikkord er en flott by, sømløs logistikk og organisering etter beste sveitsiske grundighet, og en fin løype som både går gjennom fotballaget FC Luzern sin hjemmebane og den vakre gamlebyen.  

–For en nydelig by! Lucerne, med sine litt over 80 000 innbyggere, har blitt omtalt som en av verdens vakreste byer. Den ligger 436 meter over havet med flotte bygg og sin kjente gamleby ved billedskjønne Lake Lucerne. Innsjøen og byen omgis av majestetiske fjell som skaper et mektige samspill mellom by og natur, forteller 45 åringen, som løp sitt maraton nummer 45 på den gode tiden 3 timer og 13 minutter. 

Les hele reisebrevet fra Christian Odgaard på Sportsmanden.no

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

FLOTT LØP: Christian Odgaard etter fullført maraton ved vakre Lake Lucerne. (Foto: Privat) 

Hedret med ærespris

Lars Christen Dørum fra Ski har blitt hedret med Jon Hendens Minnepris. Prisen utdeles av Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett – og tildeles løpere som gjennom en årrekke har vært ivrige deltakere i norske maraton- og halvmaratonløp, og som til tross for hyppig deltakelse har oppnådd gode resultater vurdert ut fra alder og personlige forutsetninger. 

Dørum fikk prisen på bakgrunn av mange svært gode resultater fra maraton og ultraløp gjennom en årrekke. I tillegg stiller Lars Dørum alltid opp i lokale løp, og han har i en årrekke vært fast deltaker i Follotrimmen sammen med kona Wenche. 

–Kondis vil helst at en pris som henger så høyt som Jon Hendens Minnepris skal deles ut på et idrettsarrangement der prismottakeren er deltaker. For Lars sitt vedkommende var ikke det helt enkelt. Han har slitt med en hamstringsskade i over et år. Han har trent lite og kun løpt kortere distanser på trening. Vi avtalte derfor med hans kone, Wenche Dørum, om at hun skulle ta kontakt om han meldte seg på et løp. Som en nødløsning tenkte vi å få arrangøren av Bislett 24-timers til å kalle inn Lars til en dugnad. Det ble heldigvis ikke nødvendig. Lars ble frisk nok etter skaden til å stille til start på maratondistansen under Jessheim Vintermaraton. Han var også sprek nok til å fullføre på en tid som lå opp mot det samme som han løp på før skaden, skriver Kondis.no. 

Det var et enstemmig Maratonutvalg som valgte å tildele prisen til Lars Dørum.

HEDRET: Ultra- og maratonløper Lars Christen Dørum, her i kjente trakter i Oppegårdmila for noen år siden.
(Foto: Frode Monsen)

En kortere versjon av disse sakene har vært publisert i Oppegård Avis 25.11.2021.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -