Christian OdgaardHalvmaratonTeam SportsmandenVestlandet

Lite turbulens og masse smil da 2021-sesongen endelig lettet på Sola!

Av Christian Odgaard

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

INTRO:

Vanligvis starter jeg entusiastisk konkurransesesongen midtvinters i USA eller Spania, men den pågående pandemien har gjort 2021 til en endeløs ørkenvandring full av avlyste løp på begge sider av riksgrensen ispedd alle mulige riktige, men smått deprimerende reise-anbefalinger. Men i juni kommer gladnyheten om at Solastranden Halvmaraton, på tredje forsøket i år, faktisk vil avholdes lørdag 19 juni! Bare tanken på å ikle meg startnummer på brystet igjen gir meg voldsomme frysninger mens jeg pakker baggen. Min gode venn, Morten Haug, plukker meg opp på fredag morgen. To ivrige karer er klare for en episk road trip til den forjettede Jærkysten!    

(Artikkelen fortsetter underannonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

PRE-RACE:

Mannen, myten, legenden!!! Etter å ha kjørt langt og lengre enn langt rekker vi akkurat å hente startnumre på Sola Sport og Fritid på fredagen. De overrekkes av ingen ringere enn selveste Einar Søndeland – grunnlegger av morgendagens arrangør Spirit Friidrett og initiativtaker til en rekke løp deriblant nettopp Solastranden Halvmaraton. For sin årelange innsats og sitt store engasjement for norsk friidrett og mosjonsidrett har han sogar blitt tildelt Kongens fortjenestemdalje!  

RACE DAY:

“Racing is the fun part; it’s the reward of all the hard work.” (Kara Goucher)

Vakre omgivelser! Morten i fint driv ved nydelige Solastranden rett etter 3 km under tilnærmet perfekte værforhold! Vindpølsa på Sola Flyplass henger slapt rett ned og sola holder seg borte. Morten løper forøvrig 10 km som avholdes med smittvernsvennlige puljestarter fra kl. 11:30. (Foto Steffen Thorsen i Spirit).
Start og mål er rett ved vår basecamp for helgen – herlige Solastranden Hotel! Morten løper i mål etter en god opplevelse og er smørblid etterpå! Bor man på Solastranden Hotell er logistikken forøvrig bare helt praktfull – løpet kombinert med 2 døgn på Solastranden frister veldig til gjentakelse!
Ready for takeoff! 13:30 begynner puljestartene på halvmaraton. Undertegnede er i pulje A og merker at spenningen øker. Forrige løp var Fredrikstad Maraton 24 oktober 2020 og jeg kjenner meg nå som en våryr okse klar for forsinket vårslipp! Alle varsellamper går – det ligger overtenning i lufta på Jæren! (Foto Steffen Thorsen i Spirit).
Ready, Set, Go! Starten går og jeg fokuserer på ikke å la meg bli revet med, men heller finne meg et bærekraftig tempo. Første 2,1 km går i 15,29 km/t-fart som med fasiten i hånden allikevel viser seg å være i overkant for fort. (Foto Steffen Thorsen i Spirit).
Relativt flat og lettløpt løype! Det er få stigninger i halvmaraton-løypen som på gangveier (primært) slynger seg en runde rundt hele Sola flyplass. For en fyr som er vant til leveggen i Nordre Follo kan nok dog løypetraseen på en vindfull dag fremstå relativt forblåst. Akkurat denne lørdagen er det heldigvis lite vind selv om vindpølsa på Sola Flyplass har blitt halvkram på slutten av mitt løp.
Det er så deilig med kontraster! Smilet er på plass der jeg løper med naturskjønne Solastranden på den ene siden og moderne Sola Flyplass på den andre. Farten har begynt å droppe litt, men en buklanding er ikke aktuelt for Mann (45) i dag! Sub 1:30 skal i hvert fall innfris!
“Erling Braut Haaland, Kathrine Sørland, Kjartan Salvesen – can your hear me? I am still standing tall!!” Jeg tar en Bjørge Lillelien inni meg på oppløpssiden der jeg legger inn en siste offensiv spurt i 16,68 km/t fart for å snike meg under 1:29 (endte på 1:28:55). Det er deilig i hvert fall å klare sub 1:30 såpass kontrollert!      
Den ultimate godfølelsen! Ord blir fattige når man skal beskrive følelsen i mål etter sånne løp. Selv om jeg løper over 10 minutter saktere nå enn tidligere på halvmaraton er det bare så utrolig stas allikevel å være en del av dette felleskapet og feire et liv i bevegelse. Måtte mitt neste løp komme snart!
Jeg blir aldri for gammel for en vakker medalje! Godbiten man mottar i målområdet er virkelig av den staselige sorten. Det bærer etter hvert ned på stranden for å ta en liten foto-shoot av det nyeste tilskuddet i medaljesamlingen

POST RACE:

«In this life, if you don’t celebrate yourself, nobody will.” (Kevin Smith)

After Run uten Delta og Alfa! Med gjenåpningen av Norge i full gang kan selv to forsiktige medlemmer av FHI sin prioriteringsgruppe 9 droppe visiret og nyte en iskald pils sammen igjen! Måtte dette være starten på bedre tider!
Sterke kvelds-scener på rommet til Mann (45)! Etter å ha hatt en iskald Heineken på Nordsjøbadet Spa og en bedre middag også på hotellet runder jeg av kvelden alene på rommet med noen guilty pleasures!
Mellom bakkar og berg! På den lange kjøreturen hjem på søndagen har vi en naturskjønn stopp mellom Dirdal og Sirdal. For et vakkert land vi bor i!

Til slutt må jeg takke for et helt fantastisk flott arrangement av gjengen i Spirit Friidrett. Sømløs organisering og logistikk, en vakker medalje, en herlig løype og meget proff håndtering av smittevernstiltak gjorde dette til en nydelig opplevelse. Vi kommer gjerne tilbake! 😊

«Utanfor, i vest, bryt havet på mot ei sju miler lang låg sandstrand. Det er sjølve havet. Nordhavet breitt og fritt, ukløyvt og utøymt, endelaust.» (Arne Garborg om Jæren)

Photo: Steffen Thorsen (Spirit) & private blinkskudd.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -