HelgeløpetLøpskarusellenRun4life

Jan Billy Aas og Guro Skjeggerud vant Trippelen i Helgeløpet – Vera Nystad med aldersrekord på 10k!

Det niende i rekken av Run4life og Sportsmanden sine virtuelle Helgeløp er historie. På menyen stod litt «kortere» distanser i denne sammenhengen, med 3 km, 5 km og 10 km – samt sammenlagt i Trippelen.

Jan Billy Aas er trolig Norges mest-konkurrerende mosjonist, med et uttalt mål om å nå 1000 konkurranser før fylte 40 år. Da blir det et travelt program de neste to årene for 37-åringen (fyller 38 år i sommer), og Jan Billy har ofte bare som mål å fullføre. Men i helgen har han virkelig klinket til med en aldri så liten formtopp. Ikke bare vant han alle tre distansene, men det på de beste tidene han har løpt på på mange år.

–Hva skjer for tiden? Selv om tidene kanskje ikke er helt topp, så er det mer enn bra nok for meg, i løpet av en uke har det blitt klare bestenoteringer for året og på over ett år på diverse distanser, sier Jan Billy selv på sin Facebookside.

Aas startet med å løpe 10 km natt til lørdag(!) på solide 37.55, en tid han ikke hart klart på sine 45 siste starter på distansen! Deretter fulgte han opp med 17.47 på 5 km søndag formiddag, sin beste tid på distansen på nesten 2 år. Og avsluttet med 10.29 på 3 km ikke lenge etterpå.

–Kroppen fortsetter å spille på lag, beina flyr av gårde slik at det føler at jeg skal falle flere ganger. Valgte å løpe 10km i går, 5km først i dag før jeg avsluttet med 3km. Det både regnet å blåste, men kroppen fungerte så bra at det bare var å suse av gårde i vinden. Her også ble det en tid jeg ikke har vært i nærheten av på en god stund. Er kjempe fornøyd med de 3 løpene i Helgeløpene/Trippelen, sier han selv. 

Les også NRK sin reportasje:

Jan Billy (37) løper konkurranser alene for å nå sitt store mål
(Forsidebildet er fra den reportasjen, Foto: Christian Nikolai Bjørke / NRK, brukt med tillatelse)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


–Hva er du laget av?

–Hva er du laget av, mann? spurte en som til stadighet selv presterer litt utenom det vanlige, i Løpskarusellens Facebookgruppe.

Veteranen Vera Nystad er nemlig heller ikke helt på snittet hva gjelder løpsresultater.

–For meg er 3 km mye verre enn en maraton!, sa Vera Nystad før helgen.

Etterpå kan hun konstatere at det gikk veldig bra, dette også, selv om hun såvidt måtte se seg slått sammenlagt av ultraløper Guro Skjeggerud. Guro benyttet løpene som gode hardøkter på vei tilbake etter et par år med skadeproblemer. Hun dro på skikkelig på de to korteste distansene som hun vant på 12.56 og 22.16, men tok det pent på sin avsluttende 10 km. Likevel holdt det akkurat til å holde superveteran Vera Nystad bak seg i Trippelkonkurransen, selv om det kanskje ikke var det viktigste for Guro.

TRIPPELEKSPERTEN: Guro Skjeggerud med flotte medaljer etter Oslotrippele i 2017.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vera Nystad med uoffisiell aldersrekord på 10 km!

Men på 10 km slo damen med tilnavnet Super-Vera til igjen. Tiden hennes på 49.53 ser ut til å være soleklar ny, norsk aldersrekord. Ifølge Kondis sin statistikk, står Bjørg Hagen oppført med gjeldende rekord på 52.02, og kun fem norske kvinner har løpt milen på under timen i denne aldersklassen.

Vera Nystad smadrer altså rekorden, med mindre hun selv skulle ha løpt raskere tidligere i år da, slik hun opplyste om at hun hadde gjort da vi annonserte seieren i Pinsemaraton på 4.03.27 som ny aldersrekord også. Det var bare det at Kondis ikke hadde rukket å oppdatere statistikken med Nystad sitt eget fantomløp fra Sevilla Marathon i vinter på 3.40.22. Men Nystad løper maraton langt flere ganger enn 10 km, så denne gangen antar vi at det er riktig, noe som i skrivende stund også bekreftes av Nystad selv.

–Nei, det er første gang jeg løper 10 k i år, tikker det inn på sms.

Så da kan vi altså gratulere Vera med nok en aldersrekord!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -For øvrig var det veldig jevnt mellom Vera Nystad og Turid Malmo Knudsen på de to korteste distansene, og med 26.39 var Turid best i klasse K70+ i Helgeløpets 5 km, der vi opererer med 10-års klasser. Turid løper ellers en klasse under Vera, og tiden hennes går inn på 9.plass på «alle tiders» liste i K70-74 år, mens Nystad sin tid «bare» holder til 3.plass i kassen over, der Bjørg Hagen igjen topper med sterke 24.26.

MED HARE: Vera Nystad fikk god drahjelp på sin 10 km av Elin Drangsholt. Under 50 minutter (49.53) har ingen norsk kvinne i klasse 75-79 år noengang løpt på i henhold til Kondis sin veteran-statistikk. Tidenes beste i aldersklassen (Vera Nystad fyller 75 år i desember) er Bjørg Hagen sitt resultat på 52.03 fra Spiritløpet i 1917.
(Foto: Privat)

Imponerende også at 8 menn og 3 kvinner, de fleste av deltakerne, fullførte hele Trippelen i Helgeløpet! Deltakelsen generelt var ikke like imponerende, men de som deltok hadde god motivasjon til en aktiv helg.

Alle resultater per distanse og i HelgeTrippelen

Terrengløpshelg det neste på Helgeløps-programmet

Neste konkurranse i denne virtuelle serien som arrangeres av Run4life og Sportsmanden er Terrengløpshelg 12. – 14. juni med 20 km, 10 km og 5 km på programmet.

Mer om det her:

Arrangementsinfo på Facebook

PåmeldingSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -