UltraløpVestlandet

Tøffe svensker og topp-arrangement i Hornindal Rundt

Norges tøffeste fjelløp?

Neste år må nordmennene finne på noe for å slå svenskene. 240 deltakere på de to distansene, 75 og 38 km, tilsier at Hornindal Rundt, «Norges tøffaste fjelløp», er kommet for å bli. Og det kan bli stort.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
240 påmeldte skal sjekkes og sluses før start, så man vet hvor mange som faktisk starter.
240 påmeldte skal sjekkes og sluses før start, så man vet hvor mange som faktisk starter.

Av: Helge Reinholt

Ny deltager-rekord, topp vær og topp arrangement, i et av Norges største ultraløp noensinne. At det var VM i ultratrail i Wales samme dagen var bare helt tilfeldig, i dette som var det første NM i terrengultra. Prøve-NM, rettere sagt. Hadde VM-deltagerne vært i Hornindal hadde kanskje den helt blågule pallen sett annerledes ut. Men ikke sikkert, for Kristoffer Normarks 10.48 er en fantastisk tid, (omtrent samme som Thomas Andersens vinnertider fra 2010 og 2012), og Madeleine Linestrands 13.12 likeså. Mange lokale honndøler imponerte, men det er kanskje mest spesielt at av de 101 startende i 75-kilometersløpet var under halvparten fra Norge. Dette må jo bety at løpet har potensiale til å bli stort med enda større internasjonal deltagelse, selv om traseen i seg selv muligens er hakket for tøft for et VM-uttak. Natur- og opplevelelsesmessig, i sterk konkurranse med noen andre, er det kanskje det flotteste.

Blågul pall, fra v Matthias Gärdsback, Kristoffer Normark, Martin Henricson.
Blågul pall, fra v Matthias Gärdsback, Kristoffer Normark, Martin Henricson.

De som kan kalle seg norgesmestere i prøve-NM i terrengultra heter Knut Christophersen, på tiden 11.54 (fjerdeplass totalt) og Ninette Banoun fra SK Vidar på 18.11 (tredjeplass totalt).

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Unge spreke folk

Det er mye spreke folk i denne bygda. Hornindal har i mange år hatt 20 turmål/ toppturer som folk kan gjennomføre. Amund Sverre Tomasgard i Hornindal Rundt fikk for fem år siden ideen til et løp der alle 20 ble gjennomført i løpet av en dag, og 2010 ble dette arrangert for første gang. I 2011 satte Ola Hovdenak gjeldende rekord med 10 timer og 10 minutter, noe som for de aller fleste er helt hinsides

 Bratt ned mot Tussen. Vakkert, vilt og godt merket.
Bratt ned mot Tussen. Vakkert, vilt og godt merket.

130 deltagere startet i den såkalt «korte» eller «halve» løypa, som er på 38 km og har 2.300 knallharde høydemeter opp, og like mange nedover. To unge, lokale løpere vant på imponerende tider. 20 år gamle Karoline Holsen Kyte fra Førde IL satte «som bestilt» ny løyperekord for damer på 5 timer og 10 minutter, med Elisabeth Hildenes og Karin Vøllo, begge fra Eid, ikke langt bak. I herreklassen vant 15 (!) år gamle Rasmus Haugen fra Hornindal på 4.48, foran Anton Olofson fra Sverige og Eigil Instebø fra Gloppen. Resultatlista fra 38-kilometersløpet vitner om noe som trolig er norgesrekord i lokal deltagelse. Ser vi på delt 9. plass på det lange løpet, leser vi Jenny Mari Tomasgard og Marie Haugen – det lengste de hadde gjort før dette løpet var en firetimers tur, nå fullførte de på 21 timer! Dette må jo bety to ting: At svært mange flere kan delta, og gjennomføre, og at honndølene er noen hardinger.

Lokalt engasjement

De lokale som ikke løper, er med og arrangerer. Nesten hele bygda er med, og løperne får en veldig god helg i Hornindal fra de kommer til de reiser. Nettsiden er vanvittig bra, langt over snittet, traseen er vanvittig godt merket, og hele arrangementet bærer preg av kvalitet. Når ca halvparten i den lengste distansen bryter, sier det noe om hvor hardt det er, og også at dette er hardere enn forventet for førstegangsdeltagere – der mange kommer tilbake til neste år for å fullføre. Løypa er med andre ord utfordrende, svært teknisk, og mange synes at det er hardere nedover enn oppover.

 De som har sett Ringenes Herre tenker kanskje at de like gjerne kunne filma i Hornindal...
De som har sett Ringenes Herre tenker kanskje at de like gjerne kunne filma i Hornindal…

Med en slik trase må også sikkerheten og beredskapen være på topp, og det er den. Massevis av kontrollposter og folk ute i løypa på eget VFH-samband, og Røde Kors er «naturligvis» med. Når den siste løperen starter fra en post, følger noen etter. Snakk om service! Forbedringspotensialet er på overnattingskapasiteten, som bør koordineres bedre til neste år, og kanskje et sosialt arrangement i målområdet, dersom bygdefolket orker enda mer. Swedish Ultra Runners har allerede lagt beslag på mange hytter neste år, og kommer tilbake med sine 20-30 løpere, hvis ikke flere, så her er det om å gjøre å være tidlig ute hvis man ikke satser på campingløsninger.

De to sjefene av Hornindal Rundt, som fortjener mye ros - Amund Sverre Tomasgard og Svein Otto Espe.
De to sjefene av Hornindal Rundt, som fortjener mye ros – Amund Sverre Tomasgard og Svein Otto Espe.

Topp-vær

Innledningsvis ble det påstått at det var topp vær under årets Hornindal Rundt. Ja, det var det, men ut på kvelden ble det også typisk topp-vær. På Høgenibba var det rundt midnatt storm i kasta og haglbyger. Den ene kontrollposten som lå i telt og rapporterte ned til sekretariatet holdt på å blåse vekk, og arrangørene sto standby til å stoppe løpere nedenfor denne toppen. Men det ga seg. Alle løpere kom mer eller mindre helskinnet fra løpet, og alle som brøt hadde arrangørene kontroll på.

Den svenske kvinnemester Madeleine Linestrand, og den norske, Niniette Banoun, i 75 km-løpet.
Den svenske kvinnemester Madeleine Linestrand, og den norske, Niniette Banoun, i 75 km-løpet.

Neste år starter løpet lørdag 4. juli. Folk som ikke har vært med på dette før må vite at her må man starte rolig og være forberedt på et slit, der stiene av og til er så tekniske at de suger kreftene raskere ut enn mange er forberedt på. La meg samtidig forte meg å legge til at store deler av stien også er rask og flott å løpe på. Du skal uansett være forberedt på natur som kan ta pusten fra deg. Derfor oppfordres alle som kan klare et par toppturer i løpet av en dag å prøve seg på dette, for gevinsten er enorm, og naturopplevelsene uforglemmelige – uansett om du får et par vannblemmer.

En del steder må man over snøpartier, men ingen som skaper problemer.
En del steder må man over snøpartier, men ingen som skaper problemer.
En del steder må man over snøpartier, men ingen som skaper problemer.
En del steder må man over snøpartier, men ingen som skaper problemer.

50 meter over havet ligger starten, som er i sentrum i Hornindal (Grodås), og løypeprofilen tar deg opp til en 1300-meterstopp, to 1200-meterstopper, og mange flere over og under 1000 meter. Man kommer ikke ned til 50 moh før til mål igjen, og det er like greit, for det er mer enn nok av stigninger opp og ned uansett. I tillegg til over toppene løper man også gjennom skogsstier og vakkert kulturlandskap. Muldsvorhornet har den bratteste stigninga som virkelig kan ta motet fra folk – men som alltid på toppturer, så er det herlig å komme til topps, og man får nye krefter. Sammen med mektig postkortnatur, topp merking, godt gjennomført arrangement og en flott utfordring for den enkelte, er det lett å spå Hornindal Rundt, Norges (Nordens?) tøffeste fjelløp i denne lengdesjangeren, en stor framtid.

Fra Middagsfjellet, den første toppen, og over til den siste, Ytrehornsnakken.
Fra Middagsfjellet, den første toppen, og over til den siste, Ytrehornsnakken.
Flotte og endeløse fjell i Hornindal.
 God merking men teknisk vanskelig.
Den løpende fotograf og reporter, Helge Reinholt.
God merking men teknisk vanskelig.
God merking men teknisk vanskelig.
Ingenting å si på merkinga i Hornindal Rundt.
Ingenting å si på merkinga i Hornindal Rundt.
 Klassevinnerne i Hornindal Rundt, 75 km (nesten alle).
Klassevinnerne i Hornindal Rundt, 75 km (nesten alle).
 Norgesmesterne Ninette Banoun og Knut Christophersen.
Norgesmesterne Ninette Banoun og Knut Christophersen.
Nytt system i år - elektronisk stempling på alle 20 postene. I tillegg var det flere manuelle mellomtidsposter.
Nytt system i år – elektronisk stempling på alle 20 postene. I tillegg var det flere manuelle mellomtidsposter.
Swedish Ultra Runners er den største klubben etter Hornindal IL, her er fire av dem, glade og spreke forholdsvis tidlig i løpet: Ola Aldensjö, Jan Hjort, Christian Nyberg og Jerry Bärnstein.
Swedish Ultra Runners er den største klubben etter Hornindal IL, her er fire av dem, glade og spreke forholdsvis tidlig i løpet: Ola Aldensjö, Jan Hjort, Christian Nyberg og Jerry Bärnstein.
 Så bratt i snøen opp til Gulekoppen at arrangørene hadde spadd trappetrinn.
Så bratt i snøen opp til Gulekoppen at arrangørene hadde spadd trappetrinn.
Typisk scenario ved Horndøla Bru - slitne løpere som gir seg halvveis.
Typisk scenario ved Horndøla Bru – slitne løpere som gir seg halvveis.
Varden på Gulekoppen, og typisk terreng i dette løpet som det kan være litt vanskelig å holde høy fart i.
Varden på Gulekoppen, og typisk terreng i dette løpet som det kan være litt vanskelig å holde høy fart i.

Nettside, bilder, resultater og en fantastisk 3D-animasjon av løypa: www.hornindalrundt.no. Linker til stoff, reaksjoner, bilder og blogger finner du på Facebook-siden til arrangementet.

Tekst og foto: Helge Reinholt

 

sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Tøffe svensker og topp-arrangement i Hornindal Rundt

Kommentarfeltet er stengt