LøpingØstfold

Stemningsfullt i jubilerende Glavamila

Hjemmeseire i tøff 6 km i 40-års jubileet

Glavamila ble arrangert for 40.gang i Askim onsdag kveld. Det var supre forhold med mildt og fint løpsvær, og en lav kveldssol som ga en stemningsfull atmosfære i det flotte området rundt Askim stadion. Løpet har start og mål like utenfor det fine tartandekket på friidrettsbanen, men gikk i kupert terreng i lysløypen og omkringliggende veier. Hvorfor løpet heter Glavamila, er imidlertid ikke så lett å forstå, selv om arrangøren riktignok reklamerer med «gå, jogg eller løp en «snill mil» på 6 kilometer.» Verdens korteste mil, med andre ord.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Men langt fra den letteste! Løypen er nemlig temmelig kupert og er en kapasitetsløype. Så sånn sett er den heller ikke «snill». Men fin var den! 

I selve løpet var det totalt 65 deltakere. Askim IFs egen Fredrik Sandvik, som har som god vane å vinne både Glavamila og Askimløpet, måtte finne seg i å være favoritt, men den svært lovende mellomdistanseløperen skulle få bra konkurranse denne gangen. Den sterke Sarpsborg-løperen Pål Oraug hadde tatt turen noen mil nordover, og to andre lokale karer, Magnus Skaar og Marius Borger, ville også ha et ord med i laget. 

STERK TRIO: Marius Borger, Roar Tomter og Pål Oraug med en liten pep-talk før start.

Forhåndsfavoritten måtte slite

Favoritten Sandvik hadde nylig slitt litt med sykdom og åpnet behersket, men de fire nevnte ble snart en tetgruppe, der man vekslet litt på å dra. Pål Oraug dro opp en av bakkene, men i den påfølgende bratte nedoverbakken pådro han seg en liten strekk. Likevel klarte han å følge teten i nesten 5 kilometer. Marius Borger holdt også følge i rundt 4 kilometer, men på den siste kilometeren var det bare Sandvik og Skaar det stod mellom.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Magnus Skaar løp halvmaraton i fjor på 1.13, ble det oss fortalt, så han har skikkelig stayerevne og ga seg ikke uten kamp. Men raske Sandvik avgjorde duellen øverst i den aller siste bakken, som bildene viser, like før de løp gjennom parken og ned til mål ved stadion. 

AVGJØRELSEN: Fredrik Sandvik har akkurat satt inn det avgjørende støtet.
Magnus Skaar er kun 3 sekunder bak Sandvik i mål.

Fra NM-gull til Glavamila

-Det var beintøft i dag! fortalte vinneren etterpå. 

Fredrik Sandvik kom nesten rett fra NM-gull i U23 på 3000m hinder forrige helg, så han er ikke hvem som helst. 20-åringen studerer på NIH og bor og trener til daglig i området rundt Sognsvann, men stiller alltid opp i de små, lokale løpene på hjemmebane. 

-Jeg satser på distanser fra 1500m til 5000m, fortalte han. Persen på 1500m er gode 3.45. 

Spurtegenskapene kom til bra nytte i Askim, der Magnus Skaar solgte seg svært dyrt. 

Vinnertiden ble 20.57, litt bak løyperekorden. 

-Jeg hadde håpet å se 19-tallet, røpet Sandvik, men han var ikke den eneste som fikk det litt hardere enn ventet. 

Pål Oraug med behersket avslutning med en liten strekk, som gjør at Fjellaløpet til helgen trolig går fløyten. Men i Oslo Maraton håper Pål å være tilbake for fullt. I fjor tok han en sterk 7.plass.
Marius Borger er i god form om dagen og holdt tettrioen lenge.

Løyperekord hos kvinnene

På damesiden ble det imidlertid ny løyperekord. Mari Andreassen Rud vant på sterke 22.56 og ble kun slått av de fire omtale mennene. Dermed sørget hun også for at Askim IF nok en gang fikk begge vinnerne. I fjor var det Sandvik og Andrea Wiik som vant. Wiik ble nå nummer to, med Tone Oraug på tredjeplassen. 

Resultater under bildene.

LØYPEREKORD: Mari Andreassen Rud i fint driv mot mål til ny rekord.
Fjorårsvinner Andrea Wammeli Wiik tar andreplassen.
Tone Oraug ble som sin bror Pål begge en god nummer 3 i Glavamila.

Flere bilder

Her er noen flere bilder, og finner du deg ikke igjen her, legger vi ut enda flere bilder i eget album på Facebook. Følg oss der også! 

Starten er gått og på vei ut i lysløypen er det Magnus Skaar som faktisk har fått en luke til resten.
Spydebæringen Marius Borger og Fredrik Sandvik side om side.
Pål Oraug åpner behersket, bak denne lille karen også.
Søster Tone Oraug er ikke langt bak.
Flere løpere strømmer på.
Team Sportsmandens Peder Guldbjørnsen med ny trøye og tommel opp til fotografen.
«Local lad» Roar Tomter fra Askim IF og Team Sportsmanden er alltid på plass når det løpes i Askim – og gir alltid alt!
Frist spurt og flott steg på denne unge gutten!
Det var nydelige forhold onsdag kveld.
Jonny Aas tar ut det siste.
Så fletta fyker! 
Siste innspurt!
Peder Guldbjørnsen mot mål.
…så løp de inn i solnedgangen…
GLADE VINNERE: Fredrik Sandvik og Mari Andreassen Rud.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Resultatliste Glavamila 2018 – 5.9.2018

Herrer/gutter – 6 km

  1. Fredrik Sandvik 20.57. 2) Magnus Skaar 21.00. 3) Pål Oraug 21.25. 4) Marius Borger 21.52. 5) Ronny Sæther 23.03. 6) Marcus Vammeli Wiik 23.20. 7) Morten Rotnes 23.22. 8) Egil Tronstad 23.40.  9) Roar Romter 24.00. 10) Frode Kraugerud 24.18. 11) Johannes Roaas 24.56. 12) Noah Samuel Aas-Korsvold 25.02. 13) Ole Anders Syversen 25.12. 14) Sondre Try Myrmel 25.33. 15) Vidar Unnerud 25.53. 16) Morten Wetting 26.01. 17) Vegard Vikshåland Kne 26.36. 18) Herman Hesjedal-Tronstad 26.36. 19) Andre Aardal 26.51. 20) Jonny Aas 26.53. 21) Hamom Fabio Moaddab 28.02. 22) Mikkel Sørvik 29.20. 23) Terje Bjørndal 30.02. 24) Peder Guldbjørnsen 30.18. 25) Ole Christian Hvidsten 30.54. 26) William Rich Pedersen 31.18. 27) Stig Pedersen 31.18. 28) Thomas Ruyter 32.02. 29) Max Huse 33.42. 30) Isaiah Aas-Korsvold 35.08. 31) Hans Georg Øverby 42.49. 32) Kristian Kalgraff 44.50. 33) Andreas Kalgraff 44.50.

Deltatt: Oddbjørn Homstvedt, Walther Wetting, Bjørn Kristensen, Lukas Ullnæss Gulbrandsen, Jonny Hermansen, Thore Hanssen.

Damer/jenter – 6 km

  1. Mari Andreassen Rud 22.56 (løyperekord). 2) Andrea Vammeli Wiik 25.14. 3) Tone Oraug 27.53. 4) Margrete Rotnes 28.57. 5) Sylvia Herland Bystrøm 29.48. 6) Benedicte Hvidsten 31.03. 7) Selma Sigtryggsdottir 31.20. 8) Randi Hesjedal 31.51. 9) Joril Lieberg 33.55. 10) Kine Bettina Raknerud 38.40, 11) Ingeborg Molle Kne 41.01.

Deltatt: Gunn Weiby, Anne Mette Hanssen, Berit Wetting

Barneløp 500 meter

Anton Roaas, Alvilde Oraug Dihle, Kristian Smerthu, Mari Molle Kne, Brage Lorentsen, Linn Kongsten Engen, Frida Krog, Sebastian Frisk Karlsen, Gabriel Andersen, Noah Bjørndal, Molly Huse, Maia Huse

Les om fjorårets Glavamila her:

Fra NM-pallen med Jakob Ingebrigtsen til toppen av pallen i Glavamila

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og på frivillig basis, helt uten lønnskostnader eller sponsorer. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -