RomerikeStomperudkarusellenTerrengløp

Bjerke og Størmer vant Stomperudløpet på Sørum

Terrengløpet en «skjult perle» som hadde fortjent langt flere deltakere

Det 16,5 km lange Stomperudløpet er et variert og kupert terrengløp av godt, «gammelt» merke. Løpet ble arrangert fra Lørenfallet idrettsplass i Sørum lørdag i strålende sommervær. Kun 34 løpere stilte opp til hoveddistansen, i tillegg til 17 på den korteste distansen på 6km og 20 i barneløpet. De som kom, fikk imidlertid en flott opplevelse i en nydelig løype som skiftet mellom vakkert åkerlandskap i starten, til skogs- og stiterreng, grusveier og noen ganske tøffe stigninger midtveis, før de siste 6-7 kilometerne med en snillere profil, stort sett på myk skogbunn. Skjønt det tørre været hadde gjort selv stiene var harde og vanligvis bløte partier i skogen var knusktørre. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Den lokale «helt» Ole Tobias Utne Bjerke, som bor bare et steinkast fra idrettsbanen som er start- og målområde – rykket en plass opp fra fjorårets debutløp og vant på 1.10.51. 

-Det var deilig at vi kunne løpe i terrenget hele veien ned fra toppen i år, fortalte han etterpå. I fjor gikk løpet i september og da var det såpass bløtt at deler av traseen måtte legges til en grusvei. 

Les også reportasjen fra fjoårets løp: Fint og fuktig i debuten for Stomperudløpet 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
PÅ HJEMMEBANE: Ole Tobias Utne Bjerke bor like ved løypen her og tok en fin seier i Stomperudløpet. Her har han 300 meter igjen til mål på løpets eneste asfaltstrekk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Ut fra start, på de første par kilometerne som går på asfalt, dannet det seg raskt en tettrio bestående av Ole Jonny Delerund og Siri Størmer, i tillegg til Bjerke. Størmer slapp de to sprekeste av gutta etter en stund, men holdt unna for alle øvrige mannfolk og tok en soleklar seier i kvinneklassen på 1.14.07, mens Delerud holdt ryggen til Bjerke helt til de tøffeste stigningene opp til 9 km. Da fikk Bjerke en luke som han holdt til mål uten å måtte gå helt i kjelleren, selv om Delerud tok litt innpå mot slutten. 

– Jeg var kanskje litt for passiv i bakkene da jeg slapp ryggen, undret Delerud, men han tvilte på at han kunne tatt opp seierskampen uansett. I mål var han imidlertid bare 47 sekunder bak vinneren. Ola Stigum tok tredjeplassen hos gutta, med feltets yngstemann, 15 år gamle Karsten Ladstein – en av fire deltakere fra Team Sportsmanden – kom på en flott fjerdeplass på 1.17.54. Ole Jakob Michelsen på sjetteplass snek seg mellom yngsteblad Ladstein, før de tre andre løperne fra Team Sportsmanden; Dag Spilde, Christoffer Ladstein og Frode Monsen fulgte på rekke og rad. 

Anette Erlandsen og Signe Gillebo tok andre- og tredjeplassen hos kvinnene. 

Ole Jonny Delerud fra Blaker var ikke langt bak vinneren i mål. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
SOLEKLAR SEIER: Siri Størmer er som alltid i god form og vant klart i kvinneklassen. Kun de to beste gutta løp fortere enn veteranen fra SK Vidar. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Ola Stigum fra Hvam løp et meget veldisponert løp. Han slet litt med leggen, fortalte han oss før start, men leggen holdt – og etter en litt rolig åpning avanserte han helt til pallen og klasseseier i M40-44 år. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Familien Størmer-Antonsen markerte seg

Mens mamma Siri Størmer altså vant langløpet og pappa Petter Antonsen – flere ganger vinner av Gullskoen som Norges beste veteranløper for noen år siden – var i støtteapparatet, ble det dobbeltseier til de to unge barna Sigurd og Selma Størmer-Antonsen på 6km. Bror var 43 sekunder foran søster til vinnertid 26.57, med Oddveig Kjøsnes fra Blaker (29.52) og Mårten Skjøstad fra Bællelagets SK (30.40) som best av de voksne. 

RASK: Sigurd Størmer-Antonsen stormer i vei til seier på 6km – og i klasse Gutter 13-14 år! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Selma Størmer-Antonsen (t.h.) var nest raskest – og best av alle jenter/damer, mens Oddveig Kjøsnes (242) og Mårten Skjølstad (først her) fulgte på de neste plassene i mål. Pappa Petter Antonsen i bar overkropp utenfor konkurranse sekunderer datteren. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Perfekt som oppkjøring mot Birken? 

Arrangør er Sørum IL med den gamle storløperen Øyvind Dahl i spissen. Han kjenner alle stiene her som sin egen bukselomme fra oppveksten og holder fortsatt formen ved like med løpeturer i disse traktene. Etter et prøveløp i 2016 ble det første Stomperudløpet arrangert i fjor, da som høstløp, men man valgte å legge løpet til sommeren i år. Et riktig valg, mener vi, men dette finne løpet hadde fortjent langt flere løpere. 

– Vi gir oss ikke og går på med friskt mot til neste år også, forteller Øyvind Dahl, men arrangøren vil igjen vurdere hvilken helg man skal lande på. 

Sportsmanden foreslo å legge det til siste helgen i mai, 14 dager før Birken.

Løpets toer, Ole Jonny Delerud, var enig: 

– Stomperudøpet har jo omtrent samme profil som Birken og kunne vært fint som en oppkjøring. Og etter Birkebeinerløpet er det mange som er ferdig med vårsesongen, poengterte Delerud, som selv løp Birkebeinerløpet på gode 1.26.58 for 14 dager siden.

Alle resultater

Flere bilder fra Stomperudløpets 16.5 km 

Sterkt løpt av feltet yngstemann på 16.5 km, Karsten Ladstein fra Team Sportsmanden, som klar vinner av M15-16 år.
Ole Jacob Michelsen var femte mann i mål – og sjettemann totalt.
Dag Spilde – entusiastisk vossing fra Team Sportsmanden fulgte deretter, til klasseseier i M45-49 år.
Christoffer Ladstein deltok også i fjorårets høstløp og trives i skogsområdene i Sørum. Neste helg stiller han også som vanlig i Unionsmarathon i Rømskog!
Frode Monsen med mål i sikte! Belønningen ble klasseseier i M55-59 år og et gavekort hos Foss Sport på 300kr, som alle klassevinnerne fikk.
Fornøyd firkløver fra Team Sportsmanden; fra venstre Frode Monsen, Dag Spilde, Christoffer Ladstein og Karsten Ladstein.

Flere bilder fra 6 km

Inger Lund Mauseth fra Sørum var tredje raskeste kvinne på 6km.
På plassen bak kom Trine Høiseth, også hun fra Sørum.
Ottar A. Eide fra Oslo Kommune BIL i fin stil med hunden.
UTENLANDSK INNSLAG: Kristin Chormann fra USA løp også 6km i Stomperudløpet.
Mona Aasnes fra Sørum og Veronica Årnes fra Aurskog i samløp.
Ellen Kulstad fra Borgen IL.

Takk for oss! 

GOD STEMNING! Fotograf Bjørn Hytjanstorp ønsket et litt annerledes «lagbilde» og Team Sportsmandens kvartett var ikke vond å be. Til neste år håper vi at langt flere finner veien til Lørenfallet idrettsplass og flotte og koselige Stomperudløpet.

Alle bilder: Bjørn Hytjanstorp

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -