BirkenLangrennSki Classics

Klart for det 80. Birkebeinerrennet

Det går mot en kald og fin jubileumshelg

Birkebeinerrennet – vinterens hovedmål både for mange aktive og ikke minst for svært mange ivrige langrennsmosjonister – står igjen for døren, denne gang for 80.gang. Men allerede i morgen braker det løs med SkøyteBirken, FredagsBirken og StafettBirken fra Rena til Lillehammer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Vinteren kalles gjerne for «den kalde, fine årstiden» – og det kan det virkelig bli i helgen. Med temperaturer ned mot minus 20 ved start begge dager kan kulden bli den største utfordringen, men det er meldt fint vær med sol og nesten ikke noe vind, så dermed blir det nok raskt varmere i luften når sola tar litt tak.

Føremessig ser det veldig greit ut og helt uproblematisk med blåswix og tørrvoksføre.

-Vi kan si med sikkerhet allerede nå at vi tror på tørrvoksføre og trikkeskinner over fjellet, sier en som kjenner løypen bedre enn de fleste, vinneren av FredagsBirken på felleski for et par år siden, Petter Soleng Skinstad. Det blir vel neppe felleski i årets kalde vær. Team Sport 1 Skinstad vil komme med oppdaterte løyperapporter med smøretips her.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Fra starten på Tingstadjordet i gamle dager. (Foto: Med tillatelse fra Birken.no)

Birkebeinerrennet er også det 9. av 11 renn i årets Visma Ski Classics, og mange av de samme løperne som nylig kjempet om heder og ære i Vasaloppet, vil helt sikkert kjempe i toppen i Birken også. En av dem er den evig-unge legenden Anders Aukland, flere ganger vinner av Birken, som i en alder av 46 år håper å kjempe i toppen i år også.

Det lagtaktiske er ikke så avgjørende i Birkebeinerrennet, der det først og fremst er kapasiteten som avgjør.

– Birken er et stort og viktig skirenn, et av monumentene i langrenn: Du har Vasa’n, Marcialonga og Birken. Så det betyr mye. I tillegg betyr rennet mye for norsk langrenn. Det fine er at du har eliteløperne, mosjonistene i god form og de som ikke er i så god form, i samme renn. Å få delta i 80-årsjubileet til et så tradisjonsrikt arrangement er også stort, forteller Aukland til Birken.no

Team Sportsmanden reflekterer også dette spennet, med en mann i eliten og med hovedvekt på mosjonistene med sine 9 startende i Birkebeinerrennet på lørdag – i tillegg til flere som deltar i løpene på fredag.

Mer om det her: Team Sportsmanden stiller med 13 på start i Birken

Mange har meldt seg på Birkebeinerrennet den siste uken og i skrivende stund er over 9100 påmeldte. Arrangøren venter rundt 9500 i selve Birken, noe som er en solid økning fra i fjor, da drøye 8500 var påmeldt. Dermed er kanskje den nedadgående trenden de siste årene snudd.

Av de som stiller, er legenden Gunnar Tronsmoen, mestvinnende i historien med hele 33 klasseseire!
89 år gammel står han igjen på startstreken på lørdag og satser på klasseseier nummer 34.

Og superveteranen satser på å stake seg gjennom rennet! Alvdølen har for øvrig en andreplass totalt, forteller han til Birken.no:

-Andre gangen jeg gikk husker jeg at det begynte å snø noe veldig på Midtfjellet, så det ble nysnø helt ned til mål. Da vant jeg klassen min og ble nummer 2 totalt.

Slik gikk det i fjor, da Martin Johnsrud Sundby tok seieren i Birkebeinerrennet, og SkøyteBirken ble arrangert for første gang under adskillig tøffere forhold dagen før:

Fantastisk vær og stemning i Birken

Anders Gløersen og Hilde Fenne ble historiske

Vil du gjenoppleve tidligere reportasjer fra alle Birken-arrangementene kan du gjøre det fra Sportsmanden sin samleside her.

Sportsmanden kommer tilbake med reportasjer og bilder også fra årets Birkebeinerhelg.

Historisk i fjor da SkøyteBirken ble arrangerte for første gang. I år starter fristil en halvtime før FredagsBirken og dermed vil man unngå litt sporkluss som det tidvis ble i fjor da fristilsløperne skulle passere klassiskløperne. (Foto, samt forsidebildet: Frode Monsen / Sportsmanden)

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -