DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøpingTeam Sportsmanden

Team Sportsmanden deltar i tøft etappeløp

Stian Håkonsen spennende nykommer på laget i 5-dagers klassikeren Etape Bornholm i Danmark

Neste uke er det klart for det tradisjonsrike Etape Bornholm, som består av 5 ulike etapper fordelt over like mange dager, til sammen nøyaktig en maratondistanse. Hele 95 nordmenn er påmeldt og også i år stiller Team Sportsmanden med eget lag. De fleste har løpt på den danske ferieøyen tidligere, men laget er i år forsterket med Stian Håkonsen. Team Sportsmanden stiller dermed med følgende seksmannslag:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Stian Håkonsen

10003655_1044044948953997_3192505495753613941_o
Stian Håkonsen var beste lokale løper på en sterk 4.plass i Nordmarka halvmaraton i fjor. På Etape Bornholm blir han en solid forsterkning for Team Sportsmanden. (Foto: Tommy Støa)

Brannmannen fra Ringerike har kjempet i toppen av mange lokale løp i flere år og er i sitt livs form. I mai ble han nummer to i «Norges raskeste 5km» på Nesbyen, da han løp på sterke 15.52, kun slått av Ronny Losoa fra Modum FIK, som vant på 15.37. Tiden var personlig rekord for Håkonsen, som også har satt nye rekorder i vår både på 10 km med 33.11 i Sentrumsløpet og på halvmaraton, med 1.13.52 fra det langt fra lette GøteborgsVarvet, noe som ga 75.plass totalt av rundt 50.000 løpere som tredje beste nordmann. Så det skal bli spennende å se hva Håkonsen klarer i Etape Bornholm, som han deltar i for første gang.

Kjetil Andre Bjerkrheim

Fire mann som stiller til start for Team Sportsmanden på Bornholm testet nylig formen i «Norges raskeste 5km» i Nesbyen. Nest best av dem var Kjetil Andre Bjerkrheim, som med 16.23 ble nummer 7 totalt. Bjerkrheim er også en lovende langrennsløper og fikk sine minutter direkte i NRK-rampelyset da han heltemodig kjempet seg gjennom NM-femmila i vinter. 22-åringen ledet flere ganger underveis fra et tidlig startnummer. Å bli nummer 83 til slutt i en god, gammeldags femmil, den tøffeste på flere år, vitner om stor kapasitet. Kjetil Andre var også bestemann på fjorårslaget til forløperen Team Multipower Sportsmanden i Etape Bornholm, der han maktet kunststykket å sette personlig rekord på den avsluttende 10 kilometeren med 34.57, på femte dag på rad med konkurranser! 

SAMSUNG CSC
Kjetil Andre Bjerkrheim under HammerDysten i fjor, den bratte bakken som avslutter 4.etappe, som har egen resultatliste og rene Tour de France-stemningen.
(Foto: Julianne Strander / Sportsmanden)

Ruben Strand

Kameraten Ruben Strand slet med en lei lårskade i fjor og måtte løpe for halv maskin, men friskusen var best av de to jevngamle sambygdingene i Etape Bornholm for to år siden. Og sluttiden 18.11 i Nesbyens 5 km tyder på at Strand er på vei tilbake mot tidligere form.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
EB2015_Ruben-Strand
En halvskadet Ruben Strand løp likevel greit under 40 minutter på den avsluttende 10 kilometeren i varmen i fjorårets Etape Bornholm.
(Foto: Sportsmanden)

Tore Bjerkrheim

Fjerdemann på laget og tredjemann fra Nesbyen er smått legendariske Tore Bjerkrheim, far til Kjetil Andre, som har tatt utrolige 64 merker på sine 64 starter i Birken, det være seg i løping, sykling eller langrenn, med flere klasseseire og trippelseire på rullebladet, med Birkebeineremblemet tatovert på sin høyre skulder. Årets Birkebeinerløp ble gjort unna på 1.25 og i Norges raskeste 5km, som går rett utenfor stuedøren hans, ble det enda en klasseseier i M50-54 år på sterke 17.42. Bjerkrheim har også vunnet klassen sin på Bornholm de to siste årene og er nok lysten på et hat-trick.

Tore-Bjerkrheim_Norges-raskeste5k-2016
Tore Bjerkrheim løper så vannet spruter på hjemmebane i Nesbyen.
(Foto: Øyvind A. Brusletten / Norges raskeste 5km)

Hanne Wibe og Frode Monsen

De to siste som kompletterer laget er Team Sportsmandens grunnleggere Hanne Wibe og Frode Monsen, som begge har løpt Etape Bornholm flere ganger tidligere. Med kun fire tellende løpere av seks obligatorisk startende, blir trolig disse ikke tellende i sammendraget, men mye kan jo skje og skader kan oppstå. Og reglene er uansett slik at man må være seks på laget, mens altså kun de fire beste sammenlagt teller i lagkonkurransen.

IMG_4140
FIGHTING FACE: Hanne Wibe kjemper seg opp brattbakken HammerDysten i 2013.
(Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden

For Sportsmandens redaktør er det også litt ekstra spennende at han har rykket opp en klasse og er yngst i klasse M55-59 år, så kanskje er det mulig å kjempe om en pallplass i klassen for første gang på Bornholm? Beste sammenlagtplassering på sine fem tidligere starter er femteplassen fra 2014, da nåværende teamkollega Tore Bjerkrheim «lurte alle» og vant.  

SAMSUNG CSC
Etape Bornholm byr på svært varierte løp og det andre løpet langs strandpromenaden på Dueodde, visstnok Skandinavias lengste sandstrand, er helt spesielt. Her er Frode Monsen under fjorårets løp. (Foto: Julianne Strander / Sportsmanden)

Marthe Katrine Myhre fra EM i Amsterdam til Bornholm

I tillegg til de seks som utgjør Team Sportsmandens lag i lagkonkurransen, er det flere som representerer Team Sportsmanden på Bornholm. Mest kjent og merittert er Marthe Katrine Myhre, som gjør sin første konkurranse etter at hun nylig var en av løperne som representerte Norge i EM på halvmaraton i Amsterdam. 1.19 var imidlertid langt unna det målet hun selv hadde satt seg, så det er en revansjesugen Myhre som debuterer i Etape Bornholm. At hun ikke er en av de seks som stiller for Team Sportsmanden i lagkonkurransen, skyldes at hun er sponset av arrangørens hovedsponsor New Balance og må representere dem. Men Myhre hadde også veldig lyst til også å representere Team Sportsmanden, og er derfor påmeldt for begge.

– Jeg gleder meg veldig og går for topp 3, forteller en spent Marthe Myhre til Sportsmanden.

EM-halv2016_MartheKM
Fra EM til EB: Marthe Katrine Myhre under EM i Amsterdam i de norske fargene. «Gjett om jeg er revansjesugen», sier Gjøvikjenta selv foran sin debut i Etape Bornholm. (Foto: Jon Wiik, Oppland Arbeiderblad, hentet fra Marthe Myhre sin Facebookside)

Christian Fredriksen debuterer også for Team Sportsmanden, og løper samtidig for sin arbeidsgiver Stadion Treningssenter i Hønefoss. Av samme grunn som Myhre kan han derfor ikke delta i lagkonkurransen, der alle seks må ha identisk navn på laget.

Koboltgruvene-Opp2014_bloggerne
Etter Koboltgruvene Opp i 2014 skrev Christian Fredriksen (i rødt) og Frode Monsen (i blått) en felles reportasje på bloggene sine. (Foto: SportsBloggen)

Det er også mulig å løpe enkeltetapper, og Team Sportsmandens Kjell Christian Martinsen satser på å være med på onsdagens skogsløp, samt den avsluttende 10 kilometeren i hovedstaden Rønne.

Mange norske deltakere

Northern Runners fra Tromsø stiller også med en fyldig tropp på 8 mann og deltar i lagkonkurransen. Så her kan det også bli en prestisjeduell om å bli beste norske lag.

Fjorårets beste norske løpere på Bornholm var veteranen Øystein Mørk, som har flere topp 10-plasseringer på merittlisten, og den unge debutanten Julie Mathisen fra Askim. De ble nummer 9 og 7 sammenlagt, men ingen av dem er med i år. Det er derimot de sterke veteranene Svein Arne Sølvberg fra Oppegård IL (M65-69 år) og Siri Størmer fra SK Vidar (K45-49 år), som begge viste solid form med henholdsvis klasseseier og totalseier på 10 km i Unionsmarathon i begynnelsen av måneden. Sølvberg er litt av en legende etter hvert på Bornholm. Om vi ikke tar helt feil, så har 68-åringen fra Ski vunnet klassen sin i Etape Bornholm hele 9 ganger. I år kan det bli 10-års jubileum!

Unionsmara_SveinAS_Siri-Stormer
To sterke veteraner som er favoritter til å vinne klassene sine på Bornholm, slik de gjorde her etter Unionsmarathons 10km; Svein Arne Sølvberg (41.12) og Siri Størmer (39.07). (Foto: Fra Svein Sølvberg sin Facebookside)

Litt mer om hva Etape Bornholm går ut på, dag for dag, kan leses i denne reportasjen fra 2013 på SportsBloggen, der faktisk alle fire som er avbildet fra «fjelløpet» på dag 4 nå stiller på Team Sportsmanden sitt lag.

Team Sportsmandens deltakere

Skjermbilde 2016-07-22 kl. 09.17.42

Fakta om Team Sportsmanden

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -