DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøping

Unikt løp på stranden og i løse sanddyner

Strandløpet på Bornholm er elsket og hatet

Det andre løpet i Etape Bornholm er det beryktede strandløpet. Det er etappeløpets korteste, bare 5,8 kilometer langt, men også det vanskeligste og tyngste for mange. Enten liker man dette svært spesielle løpet, eller man hater det. Det er gjerne enten eller.

SAMSUNG CSC
TETKVARTETT: Ikke lett å følge disse gutta! Bakerste mann her Abdi Ulad vant på målfoto over lederen Haron Sirma, begge med tiden 19.01, mens vinner første dag, William Morwabe, i hvit singlet, ble nummer 3 på 19.05. Dermed overtok Ulad sammenlagtledelsen med 3 sekunder til Morwabe.

Selv synes vi dette er artig. Hardt ja, men så spesielt, spektakulæret og særeget at det bare likes. Fra starten på det som kanskje er Skandinavias bredeste – og visstnok største – sandstrand på Dueodde, så løpes det en kilometer nordøstover, før man via en liten runde oppom en campingplass snur og løper tilbake motsatt vei, bare enda mye lengre langs vannkanten, før det kanskje vanskeligste partiet kommer i det løypen snur innover og gjennom de store sanddynnene, opp og ned i løssanden, inntil noen bratte kneiker må forseres, fortsatt i løssand, før det hele avsluttes med innspurten på løypens eneste lille parti med fast underlag.

Et lite regnvær tidligere på dagen gjorde kanskje sanden litt mindre løs denne gangen, men ikke desto mindre var det både tungt og hardt og det var svært delte meninger blant løperne etterpå. Men en ting hersker det ingen tvil om; dette er et spektakulært løp i utrolig vakre omgivelser. Her er noen smakebiter sett med norske solbriller:

SAMSUNG CSC
Klar til start for et av de mest spektakulære løp vi har deltatt i.
SAMSUNG CSC
STERKE BRITER: Benjamin Tickner (nr 4) og Jon Pepper (nr 5) ut fra start. Førstnevnte endte som beste hvite løper på 5.plass, mens Pepper ble nummer 11. Helt til høyre Norges bestemann Øystein Mørk, som knep 8.plassen. I blå singlet med mørke solbriller til høyre for Tickner sees også Pål Asbjørn Kullerud fra Varteig IL. Han ble tredje beste nordmann i løpet, men stod av etter andre etappe, da han har slitt med en skade og ikke fått trent godt på mange uker. Fokus nå var å skynde seg langsomt tilbake i form til høsten, mens han var coach for kone, datter og øvrige løpere for Varteig IL, som stilte med en fyldig koloni i Etape Bornholm for andre året på rad.
SAMSUNG CSC
Liten og stor, ung og og ikke fullt så ung: Av sistnevnte kategori er Svein Arne Sølvberg, med startnummer 122 til venstre i bildet. Men den spreke 66-åringen løper likevel skjorten av de fleste som kunne vært både barn og barnebarn og har trolig rekord i antall klasseseeire på Bornholm. Han vant nå igjen, selv om ikke strandløpet er hans favorittløp.
SAMSUNG CSC
Så kommer teten dampende tilbake motsatt vei. Litt av noen sjumilssteg på lederen her!
SAMSUNG CSC
Briten Tickner biter seg fast på halen av tetkvartetten.
SAMSUNG CSC
I neste pulje kommer den lettbeinte unggutten Joachim Weel Rosbo i rødt, som nå har fått starte i pulje 1, og Norges Øystein Mørk med pannebånd på vei til sterke 20.21 og 8.plass.
SAMSUNG CSC
Endre Wigaard blir nest beste norske på 21.10, mens Anna Holm Baumeister, som bruker nordmannen som hare her, tar en ny seier i kvinnenes konkurranse, tre sekunder foran Wigaard i mål.
SAMSUNG CSC
Synkront mellom nummer 2 og 3 i dameklassen.
SAMSUNG CSC
STERKE NORDMENN: Børge Leiren fra Byåsen IL med nummer 50 blir nummer 30 på 22.27, mens Sebastian Aagnes fra Bærums Skiklub (bakerst her) kommer på plassen foran Leiren i mål.
SAMSUNG CSC
Unge Eldar Thomassen Fagerbakke fra Bøler IF (bakerst) blir nummer 42, men som nevnt i reportasjen fra første løp, så ble han deretter syk og måtte stå over de resterende løpene for å bli frisk til junior-NM.
SAMSUNG CSC
FINSK SISU: Anne-Mari Hyryläinen blir sjette beste kvinne, på plassen foran beste norske, som igjen ble Julie Mathisen.
SAMSUNG CSC
Morten Karlsen, bakerst her, en av de mange sterke løperne fra SK Kraft, tar 11.plassen i klasse 40-44 år og blir nummer 50 totalt på Dueodde.
SAMSUNG CSC
Lagkamerat Dag Bern kom like bak, på 56.plass. Bern var meget godt fornøyd med resultatet og 23.31, selv om etappen var i korteste laget for milslukeren fra Lier.
SAMSUNG CSC
Synkronløping i vannkanten!
SAMSUNG CSC
FLYR LAVT: Espen Wigaard fra Oppsal Orientering blir nummer 61 totalt på 23.41.
SAMSUNG CSC
Lang, lang rekke…
SAMSUNG CSC
Enda en «Kraftkar»i de blå trøyene, Bjørn-Harald Garfjell har slitt med skader og var fornøyd med å klare å fullføre hele etappen i fin stil – og dagens etappe på 25.01.
SAMSUNG CSC
Litt egenreklame for Sportsmanden i dag også fra redaktøren, som tok en ny 5.plass i klasse 50-54 år med 25.15. Det ble en ny klasseseier til lagkamerat Tore Bjerkrheim.
SAMSUNG CSC
Liten kar leder an her.
SAMSUNG CSC
Skjørtemann i lette steg.
SAMSUNG CSC
Løperne hadde ulik tilnærming til varmen.
SAMSUNG CSC
STRAND PÅ STRANDEN: Ruben Strand fra Team Multipower Sportsmanden begynner å bli bedre i låret som han har slitt med, men han er langt fra helt restituert.
SAMSUNG CSC
HALVT NORSK? Wenche Lande løper for Byåsen IL – og for Danmark – og tok 2.plass i klasse 60-64 år.
SAMSUNG CSC
Hege Kullerud i lilla blir nummer 28 i den store klasse 24-39 år på 30.31.
SAMSUNG CSC
VEIVALGET: Mens de fleste valge å løpe lengst nede på stranden der sanden er relativt fast, valgte enkelte å løpe litt lenger oppe på stranden.
SAMSUNG CSC
SK Kraft ferierte med hele 7 familier på Bornholm og  stilte med mange løpere både i de voksnes rekker og i barne- og ungdomsløpene.