BakgrunnSkiXtra

Stemningsrapport fra Ungdoms-OL

Kjempesuksess igjen på Lillehammer!

SAMSUNG CSC
Ungdoms-OLs maskot og alle flaggene viser at det er noe stort som skjer på Lillehammer igjen.

På dagen 22 år etter at OL-ilden ble tent på Lillehammer, lyste de berømte flammene igjen over Mjøsbyen. Og tidenes andre Ungdoms-OL vinterstid har også blitt en gedigen suksess, skal en dømme etter både deltakelsen, mediainteressen, gjennomføringen av arrangementet og ikke minst hva utøverne, alle de frivillige funksjonærene og tilskuerne synes. Vi har tatt pulsen på Ungdoms-OL og konklusjonen er klar; det er bare å ta turen til Lillehammer for å få med seg litt av opplevelsene i og rundt arrangementet den siste helgen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I motsetning til et vanlig OL, har Ungdoms OL tre «pilarer»; idrett, kultur og læring. Onsdag var den såkalte «Learn and share»-dagen på Lillehammer, der deltakerne kunne få prøve seg på mange andre ting enn sine egne idrettsgrener. I Håkons Hall er det også stand der man får holdningsskapende informasjon om blant annet anti-dopingarbeid og fair play, foruten at man kan få prøve seg på diverse aktiviteter.

SAMSUNG CSC
Håkons Hall er en stor arena for læring, først og fremst for utøverne, under OL.
SAMSUNG CSC
I tillegg til mye info og stands, kan man prøve seg på ulike aktiviteter i Aktivitetsparken, slik denne spretne karen gjør.
SAMSUNG CSC
Flere hopp og sprett… Til nå har dette området vært forbeholdt utøverne, men den siste helgen er det åpent for publikum.
SAMSUNG CSC
Under tribuneanleggene har utstillere ulike aktiviteter for både publikum og deltakere.

Kulturelementet står også veldig sterkt i Ungdoms OL. Blant annet er det daglige konserter både i egne telt og i «Bruket» i sentrum av Lillehammer. Onsdag  var det kjente artister som Ravi og Samsaya som opptrådte, og på lørdag kommer selveste Madcon. Og som alt annet av arrangementer av både idrettslig og kulturell karakter i Ungdoms OL, så er dette også gratis både for utøvere og publikum!

Alle utøverne er også til stede under hele OL-perioden, fokuset er like mye læring som egen prestasjon, og det kommer daglig skoleklasser fra hele østlandsområdet som har hele opplevelsesdager med et variert program.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det er veldig lærerikt. Vi er yngste årgang og er her mest for å lære og få erfaring, fortalte en gruppe amerikanske deltakere som vi traff utenfor Håkons Hall.

SAMSUNG CSC
Tommel opp! Denne blide gjengen fra USA hadde deltatt i aking, og hadde bare lovord å si om oppholdet og hele arrangementet.

Hele 70 nasjoner er representert under lekene og omtrent like mange nasjoner er med i det frivillige funksjonærkorpset, der det jobbes gratis. En funksjonær kom helt fra Uzbekistan og måtte gjennom en omfattende søknadsprosess i hjemlandet, før han måtte reise i flere dager, via Russland, for å komme til Lillehammer.

– Det er veldig givende, med folk fra mange land, og med varierte oppgaver, fortalte en smilende funksjonær som opprinnelig er fra Japan, men som bodde på Lillehammer og snakket bra norsk.

SAMSUNG CSC
Ungdoms-OL er for morgendagens menn og kvinner, og læring står sentralt. Også for de tusenvis av frivillige funksjonærer.
SAMSUNG CSC
Frume, en blid japansk kvinne bosatt på Lillehammer, stortrivdes som frivillig funksjonær.
SAMSUNG CSC
Det er internasjonalt snitt også blant de grønnkledde funksjonærene som lyser opp hele Lillehammer om dagen. Her er en gutt fra Tyskland og en jente fra Sveits, sammen med norsk-japanske Frume og en nordlending.

– Det er en kjempegod erfaring å ta med seg og jeg prøver å knytte så mange kontakter som mulig, som kan være nyttige å ha senere, forteller Marius Ringen. Han studerer prosjektledelse i Oslo og er koordinator for rundt 50 frivillige som jobber med kulturdelen og et av teltene der det blant annet holdes konserter.

Sammen med to studiekamerater bor han i familiens hytte på Sjusjøen under hele oppholdet, mens de fleste andre gjerne bor på rom og sovesaler på skoler på Lillehammer. De jobber fulle arbeidsdager, noen ganger hele 12-13 timer, uten noen annen betaling enn litt gratis mat, men erfaringen de opparbeider seg er likevel gull verd.

– Vi har det veldig bra og ville ikke vært dette foruten, samstemmer de tre kameratene.

20160216_115451
Marius Ringen benytter anledningen til å skaffe seg både verdifull erfaring i prosjektledelse og å knytte nyttige kontakter under OL.
SAMSUNG CSC
Det er mange scener med ulike konserter og arrangementer, både innendørs, i telt, og på denne lille utendørsscenen i parken.

Har du anledning til å ta turen til Lillehammer på OLs avslutningshelg, så kan du altså fortsatt få med deg mye.

– Til helgen er hele Håkons Hall åpen også for publikum, fortalte en annen funksjonær. Til nå har aktivitetene og utstillerne der vært forbeholdt utøverne selv. Men nå kan altså alle få ta del i læringen og opplevelsene. Så det er bare å ta seg en tur til Lillehammer. Selv om Gerhard Heiberg i går tok til orde for en ny OL-søknad fra Lillehammer, så kan det være lenge til neste gang du har muligheten til å ta OL-stemningen på pulsen. Ikke fullt så folksomt og ekstatisk som i 1994, men «med en touch av 1994-stemningen», ispedd mange andre aspekter, og i en veldig lun og hyggelig atmosfære.

Her er noen flere stemningsbilder fra ulike steder på Lillehammer – 

Fra området rundt Håkons Hall og Kristins Hall

SAMSUNG CSC
Internasjonal forsamling, blant annet med utøvere fra Tyrkia og Ukraina. Av mer perifere nasjoner, så vi også en hel gjeng med Andorra på jakkene.
SAMSUNG CSC
Foruten i selve kampen om medaljene, så var det mye aktivitet i området rundt Håkons Hall. I bakgrunnen sees de nye studentboligene som utøverne bor i under lekene. Da må studentene ut i et par uker, før de får flytte inn igjen når lekene er avsluttet. En smart og praktisk løsning.
SAMSUNG CSC
Canada er ishockeyens hjemland. Kanskje en kommende stjerne? Denne karen fortalte i hvert fall at han trivdes godt på Lillehammer.

 

 

SAMSUNG CSC
GO CANADA !

 

SAMSUNG CSC
Et fremtidig norsk curlinglandslag eller bare noen andre som vil prøve seg i en ny idrett?
SAMSUNG CSC
I Youth Olympic Hall ble det spilt ishockey «på ordentlig».
SAMSUNG CSC
Også i Sverige er ishockey nasjonalsport. Ishockey var for øvrig den enste øvelsen Sverige tok gull i på Lillehammer i 1994.
SAMSUNG CSC
Pins var reneste epidemien under Lillehammer OL for 22 år siden. Da vrimlet det av selgere og «alle» samlet på ulike pins til jakker og hatter. Enkelte pins var faktisk ganske mye verdt i annenhåndsmarkedet. Og jaggu var det ikke noen pins-selgere som dukket opp nå også! Her er det en russer som studerer utvalget.
SAMSUNG CSC
Maskoten vinker velkommen tilbake, på vei ut av areaområdet.

På vei til sentrum…

SAMSUNG CSC
En jevn strøm av mennesker mellom arenaområdene og sentrum.
SAMSUNG CSC
Og overalt prydes gatelykter av de flotte bannerne for Ungdoms-OL – Youth Olympic Games – YOG.

Fra parken – nå omdøpt til Sjogg park

SAMSUNG CSC
Den vakre parken i sentrum av Lillehammer er omdøpt til Sjogg Park, med isskulpturer, igloer, isrutsjebaner og mye mer.
SAMSUNG CSC
Og med en liten OL-ild her også, mens en musiker og en sjonglør gjør seg klare til dagens lille forestilling i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Media skal også ha sitt, som her på denne utescenen.
SAMSUNG CSC
Like ved siden av var det rigget til en relativt enkel café…
SAMSUNG CSC
…eller en enda mer spartansk iglo…
SAMSUNG CSC
…med innendørs scene…
SAMSUNG CSC
…og egen «isbar»!
SAMSUNG CSC
Parken var dekorert med egne «isemblemer» for alle idrettsgrenene.
SAMSUNG CSC
Flott langrennsløper!

Fra torget og gågaten

SAMSUNG CSC
På torget stod denne bobsleighen, mon tro om ikke den var i bruk under OL i 1994?
SAMSUNG CSC
Men neppe med denne karen bak spakene…
SAMSUNG CSC
OL-STEMNING: De blå-grønne draktene til tusener av frivillige, vimpler og norske flagg dominerte bybildet i gågaten i Lillehammer.
SAMSUNG CSC
Noen butikkdekoratører var litt mer kreative enn andre…
SAMSUNG CSC
Mer kreativitet i gågaten.
SAMSUNG CSC
Ikke fullt så folksomt som for 22 år siden, men mange nok til å skape god OL-stemning!
SAMSUNG CSC
Vi så også svært mange utlendinger og turister på Lillehammer. Norge og OL fenger tydeligvis.
SAMSUNG CSC
Stemningsbilde fra sentrum.
SAMSUNG CSC
Go beyond – Create tomorrow! Gammelt og nytt hånd i hånd.
SAMSUNG CSC
Dekorativ vegg med ski med lys!
SAMSUNG CSC
Vi avslutter vår lille rapport med denne karen, som også hadde pyntet seg til ny OL-fest!


Les også om prestasjonene til våre langrennsløpere under Ungdoms-OL, der det ble både gull, sølv og bronsemedaljer å feire!

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -