LangrennSkiTour de Ski

Norge kopierte historisk Tour de ski-innsats

Fem av seks pallplasser til Norge, i år igjen

Så er årets høydepunkt allerede over for langrennsfolket. For i en sesong uten mesterskap, så er Tour de ski gjerne det største målet for løperne og det artigste for tilskuerne. Og hvilken tour det ble for Norge!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
IMG_1122
Norsk jubel på toppen av monsterbakken: Martin Johsrud Sundby kan ta imot overraskelsesmannen Finn Haagen Krogh til dobbelt norsk sammenlagt i årets Tour de ski.

Martin Johsnrud Sundby ble historisk som den første herreløperen noensinne med tre strake seire. Dario Cologna har også tre totalseire, men han brukte fire år på prestasjonen. Justyna Kowalczyk har imidlertid fire strake seire tidligere, noe som fikk Martin til å utbryte følgende til FIS´representant i seiersrusen på toppen av monsterbakken:

– If Justyna have four, I go for five, man! 

Martin Johsnrud Sundby, som fikk tilnavnet «maskin» i touren, viste klasse helt til siste slutt og hadde raskest etappetid også på den siste etappen! Uhyre sterkt, all den tid han ikke trengte å gå helt i kjelleren denne gangen. Men proffe Martin ville fullføre med stil og sa selv at han aldri har vært i bedre form enn i de siste 10-12 dagene. Det sier litt!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg er stolt. Jeg begynte å tenke på Tour de ski allerede like etter innkomsten på femmila i Falun, fortalte en rørt Johnsrud Sundby.

IMG_1114
ØYEBLIKKET: En stolt Martin Johsrud Sundby går over mål som vinner av Tour de ski for tredje gang på rad. Ingen mannlige løpere har gjort det før han.

VM i Falun ble som kjent en gedigen nedtur for fjorårets beste langrennsløper sesongen sett under ett, og igjen var det «rivalen» Petter Northug jr. som tok heder, ære og overskriftene i et mesterskap, mens Johsrud Sundby slet med sykdom og kun gikk avslutningsdistansen. Nå er det mange som unner Martin også sukess i et mesterskap, men første sjansen er ikke før til neste år, i Lahti.

Like gledelig som seieren til Røas store sønn, var andreplassen sammenlagt til Finn Haagen Krogh, tanaværingen som hadde så mye uflaks underveis, men som fikk trøst og oppmuntring av nettopp Martin Johnsrud Sundby etter å ha mistet begge skiene og tilsynelatende kampen om en pallplass tidligere i uken. Men Krogh kom fryktelig tilbake med etappeseier dagen etterpå og han overrasket seg selv med tredje beste tid opp monsterbakken i avslutningen. Dermed avanserte han fra sjetteplass til sølv, etter å ha avgjort duellen mot en annen overraskelse, russiske Ustiogov, da det nærmet seg mål.

IMG_1116
Finn Haagen Krogh heies inn de siste meterne etter sitt kjempeløp.
IMG_1118
For andre gang på et par dager kunne Martin Johnsrud Sundby og Finn Haagen Krogh omfavne hverandre etter målgang.

Petter Northug jr, som hadde andreplassen i lommen helt til siste etappen, avgjorde på sin side tvekampen om fjerdeplassen. Det er godt å se at Petter også kan mobilisere og spurte for en fjerdeplass, etter at han også ble historisk i årets tour, som den første og eneste som har gått alle etappene i Tour de ski i de 10 årene den har eksistert.

IMG_1120
GLAD RUSSER: Se godt på dette bildet, for russiske Ustiogov ikke bare overrasket med tredjeplass sammenlagt, han var også eneste utlending som kom på pallen sammenlagt for menn og kvinner i årets Tour de ski, for øvrig med norske flagg og Team Northug-plakat i bakgrunnen. (Bilder: skjermdump fra Nrk)

– Orket ikke å gå så sakte!

På kvinnesiden kom omsider «sannhetens øyeblikk» for tourens store, gledelige overraskelse, Ingvild Flugstad Østberg. Hun var totalt sjanseløs og ble statist da Therese Johaug viste at klatring, det er det ingen som behersker like godt som Dalsbygdas store, lille datter.

– Hun (Therese) orker rett og slett ikke å gå så sakte! sa Jann Post i Nrk på direkten, da avgjørelsen falt helt i bunnen av monsterbakken.

Men Flugstad Østberg var nok likevel den aller gladeste etterpå da gledestårene kom. Touren har vært et eventyr, og hun holdt unna med god margin til Heidi Weng, som sikret trippel norsk på kvinnepallen.

Les også:  Seiersklemmen! Endelig vant Heidi Weng, 

Svenske Charlotte Kalla fikk en fortjent opptur med fjerdeplass, foran finske Niskanen, mens Ragnhild Haga også avsluttet meget sterkt til 6.plass. En fantastisk laginnsats, nok en gang.

Så får arangøren kanskje vurdere enkelte forbedringer til neste år, som å kutte ut eller kutte ned på antall bonussekunder, og praktiseringen av regelverket. Johaug var heldig som ikke fikk samme straff som Niklas Dyrhaug, for tilnærmet samme forseelse. Hadde hun fått det, så ville årets vinner vært Ingvild Flugstad Østberg. Så små var marginene, tross alt.

Kopierte fjorårets historiske innsats

Dermed endte det med trippelseier til de norske langrennskvinnene og dobbelt norsk hos gutta – akkurat som i fjor og for to år siden!  Skjønt i fjor var det faktsik fire norske jenter øverst på sammenlagtlisten.

Takk for underholdningen i disse ukene, fordelt over 8 etapper.

Slike jenter – og gutter – det vil gamle Norge ha!

Sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -