Christian OdgaardInternasjonaltMaratonSkribenter og bloggere

10 kjappe grunner til at 2016 blir et rått løpsår!

Av Christian Odgaard15

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Ved inngangen til et nytt år er det tid for å dvele litt ved tilbakelagt år, men ikke minst se fremover. 2016 blir for egen del spesielt – det er året jeg fyller 40. Da skal jeg jo selv stå med begge bena godt plantet midt i den berømte krisen. Og det er visstnok intet pent skue! Selv velger jeg heller å ta tak i Erik Bertrand Larssen’s mer positive definisjon av midtlivskrisen som går omtrent som det her: “40-årskrisen er en positiv sense of urgency trigget av den snikende erkjennelsen av at ingenting varer evig.” Man skjønner m.a.o. at man må følge drømmene sine og makse nåtiden. Etter 10 mars 2016 skal jeg dog fortsatt kjøre Ford Mondeo stasjonsvogn og se på Homeland i heimen på fredagskveldene og jeg skal ikke desperat begynne å knaske triple dagsdoser med VitaePro for å bekjempe alderdommen! Et klart mål er allikevel å løfte løpsåret 2016 til noe helt spesielt (på et personlig plan!). Så kan selvsagt lårhalsen (!!) brekke på glatta allerede 4 januar og alle planer gå i dass, men bank i bordet – sånn kan man ikke tenke!!

Mine 10 grunner til at løpsåret 2016 blir helt rått:

2
1. Kule mål som motiverer! Den siste tiden har jeg vært en litt sedat opplevelsesløper – nå har derimot villdyret våknet igjen! I 2016 jeg skal løpe mitt raskeste maraton siden Barcelona 09 samt bli topp 10 totalt både i et internasjonalt maraton og halvmaraton. Det er offensive, men realistiske stretch-mål og bare tanken på å nå dem får det til å krible i magen og klø i bena. All energien som ligger i å ha disse målene skal gjøre det lett å ta de små, men rette valgene i hverdagen.
3
2. «Sharing is caring!» Opplevelser skal deles – ikke primært i cyberspace, men der og da live med andre! Jeg gleder meg nå veldig til flotte løpsturer utenlands i 2016 både til California (40-årsgave til meg selv) og litt rundt i Europa med nye og gamle kjente. Dessuten skal jeg bli flinkere til å trene med venner når det passer seg sånn (som her på bildet fra en 4 timers morgenjogg London rundt med min gode venn Morten forrige høst!). Det ligger så utrolig mye god energi i å backe hverandre opp og å dele mål/opplevelser
4
3. Triggerpunktbehandling som skadeforebygging! Oppdagelsen av hvordan kroppens triggerpunkter fungerer og kan behandles på egenhånd var rene åpenbaringen for meg (NEI, dette er ikke bildet av et kit kjøpt i en dirty sjappe på Reeperbahn!!) og jeg betrakter nå TP-behandling som min daglige «tannpuss av musklene.» Det er stort sett faktisk ikke der man har vondt problemet egentlig sitter har jeg lært meg! Det er utrolig at fire så banale gjenstander som dem på bildet kan klare å jage bort så mange klassiske løpsvondter. Så oppsøker jeg heller ekstern behandling dersom ting skulle låse seg helt/eventuelt før viktige konkurranser.
5
4. Styrketrening som supplement! Jeg har blitt en tyngre løper de siste 2 årene, men fokus på styrke blir jo bare viktigere og viktigere jo eldre man blir. Benpress bedrer spensten og styrketrening av core/overkropp gir en generelt riktigere og mer stabil løpsholdning som igjen er skadeforebyggende. Dessuten tilegner man seg jo også så mye nyttig kunnskap om speil, kompresjonstøy og selfies i det ekstremt lite forfengelige styrkemiljøet…..;D
6
5. Bli kvitt unødig ballast! Litt muskler er ok, men 4 kg med unødig fett kan derimot for egen del gjerne fare ned sluket. Det heter seg at man på maraton sparer ca. 2 minutter per kg man kvitter seg med. Her ligger det altså opptil 8 minutter i potten for en godteglad drammenser! For meg dreier det seg mye om å redusere godte/kake-konsumet. Tøft for en “farin junkie”, men erfaringsmessig allikevel helt gjennomførbart! Man må bare passe på ikke å bli som den spebygde skihopperen som helt seriøst lurte på hvor mange kalorier det var i en tepose….!
7
6. Lite booze! Versjon 1.0 kjørte på med pitchers med Sam Adams, snus og gjerne en festrøyk som her fra Michigan i 98! Versjon 2.0 18 år senere kan fortsatte digge en duggfrisk Warsteiner i solveggen på reise, men er betydelig roligere og mindre redd for å gå glipp av noe. En oppfriskende morgenjogg etterfulgt av en dobbel Americano og ferske nyheter slår alltid lett å våkne opp fyllesyk (ja, ja – jeg vet det høres snusfornuftig ut…!). Det er uansett akkurat som man de siste årene har tatt morgenene helt tilbake og det føles bra!
8
7. Nok søvn! Og så over til konkurransen der en av personene på bildet over skal ut…! Det blir nemlig dessverre altfor mye unødig «Dritseint med Christian» i hverdagen. Fotballverdenens kanskje mest ambisiøse utøver, Cristiano Ronaldo, er derimot kjent for å være rimelig ekstrem på å sove mye nettopp fordi det er så viktig for å oppnå maksimal restitusjon etter kamper/trening. Arsenal’s Mesut Özil brukte også nylig mer søvn som forklaring på at han nå plutselig kanskje har blitt Premier League’s beste fotballspiller. Nok søvn er altså kritisk – ferdigsnakka!!
9
8. Stor gjennomføringskraft! Livet er jo på mange måter en eneste stor mulighet, men samtidig også snubletråd! Det er derfor viktig å planlegge trening/øvrige gjøremål nøye frem i tid og gjennomføre knallhardt uten å søke støtte i ymse unnskyldninger underveis. Familien/nære venner og jobb skal selvsagt alltid tas godt vare på og da har man rett og slett ikke anledning til ikke å være strukturert i hverdagen skal man også få trent og hvilt nok!
10
9. Jürgen Klopp mentalitet! Holdningene til den suksessfulle og karismatiske tyske fotballmanageren har bare blåst meg av scenen de siste månedene! Tro på at alt er mulig, ikke vær redd for å feile så lenge du gir absolutt alt og gjør alt med er bredt smil om munnen er hans tankegods. Mens mange andre trenere sitter helt stille og uttrykksløse på benken under matcher hopper og spretter Klopp entusiastisk rundt langs sidelinjen. Den offensive positiviteten/galskapen smitter over på alle! Selv skal jeg nå slutte å tenke så mye på alt som kan gå galt med skader/under maraton og heller bare gi bånn gass og virkelig tro på at nettopp alt er mulig!
11
10. Først yte – så NYTE! Når man først koser seg koser man seg enten det er kvalitetstid med familien, Liverpool-match på tv’en eller som her på bildet med en iskald post-race Estrella i solveggen etter Barcelona halvmaraton i 2015. Det er da overskuddet samles og sulten på mer trening og nye løpseventyr kommer snikende!

En ting på tampen – lov meg å si fra dersom jeg etter fylte 40 blir en sånn halvgammel skalk som flyr rundt i fjortisklær og gnåler til alt og alle om at alder bare er et tall! Da vil jeg tross alt heller bare være den lettbente (!) hobbyfilosofen på 40 som løper litt for Team Sportsmanden og klorer ned noen ord på siden her innimellom….!!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
12
RIKTIG GODT NYTT ÅR – LØPSEVENTYRET 2016 STARTER NÅ!!

 Foto: Marathonfoto.com, marathon-photos.com, private” blinkskudd”

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -