LøpingOslo Maraton

Oslo Maraton oppsummert i ord og bilder

En fantastisk dag i hovestaden – selv om alle NM-medaljene fortsatt ikke er utlevert

Her er en oppsummering av Sportsmanden sin dekning fra det vi har kalt for tidenes Oslo Maraton.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
ET VAKKERT SKUE: Løperne som tok sikte på en sluttid på 4 1/2 time i Oslo Maraton, med Barcode i bakgrunnen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Hovedreportasjen, med mye fra maratonløpet som ble vunnet av Taye Babeker Tirfea og Hilde Aders, samt oppsummering fra de øvrige distansene, kan leses her:

Sol og sommervarme i tidenes Oslo Maraton – Løpsfest og folkefest hele dagen i hovedstaden

Vi har deretter særlig tatt for oss hoveddistansen, som i Oslo Maraton aldri har vært distansen som bærer løpets navn, men halvmaratonløpet, og særlig siden dette i år også var norgesmesterskap.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Reportasje fra kvinnenes halvmaraton med NM, inkludert NM for veteraner, kan leses her:

Jublet for NM-gull og pers i Oslo Halv – Alle NM-medaljørene med ny bestenotering

Og reportasjen fra mennenes NM, der vi fokuserte litt ekstra på veteranen Kristen Aaby, finner du her:

Kristen Aaby med beste prestasjon i Oslo? – Verdensklasse over veteranens halvmaraton på 1.11.52

Norgesmestere for juniorer

Noen har etterlyst reportasje fra juniorenes NM. Dette har vi dessverre ikke rukket og de fleste av juniorene løp også «under fotoradaren» vår denne gangen, men vi forsøker å bøte på noe av skaden med i hvert fall å nevne av norgesmestere for junior på halvmaraton ble Andreas Iden fra Gneist på 1.11.03 og Elise Selvikvåg Molvik fra Spirit Stavanger på 1.17.08.

 Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
NORGESMESTER: Elise Selvikvåg Molvik tok ikke bare sølv i seniorenes NM. Hun ble også norgesmester for juniorer på halvmaraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Marius Skeide Ruth (Stavanger IF) og Lars Lunde (Stord IL) sørget for at det ble en hel-vestlandsk seierspall for gutta, begge med sterke tider under 1.12, mens sølv og bronse i jentenes junior-NM gikk til Juni Osnes Lund og Synnøve Mo.

SAMSUNG CSC
FOR ALLE: Det var mange blinde og svaksynte i Oslo Maraton. Her har en av dem fått Synøve Brox, en av våre aller beste veteranløpere, som ledsager.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi har også laget en egen reporatsje fra nyskapningen Oslotrippelen:

Vinneren sjokkerte Waitz i Oslotrippelen – Ubetinget suksess da Sebastian Conrad Håkansson og Aud Elisabeth Stuhr ble historiske vinnere

Sist, men ikke minst har vi lagt ut et omfattende album med masse bilder kun på Facebook, som du finner ved å trykke på linken under. I denne oppsummeringen er noen smakebiter. Resten av albumet finer du her:

Oslo Maraton i stort og smått

SAMSUNG CSC
LØP MARATON I OSLO FOR 33.GANG: Olai Nepstad fra Bergen fullførte lørdag Oslo helmaraton for 33.gang! Få har flere, men ifølge Nepstad selv har Bjørn Melgård vært med alle 34 gangene det har vært arrangert helmaraton. Maratondistansen ble avlyst et par år. – Løpet mitt står vel litt i forhold til treningsmengden jeg har lagt ned og all erfaring jeg har opparbeidet meg, forteller Nepstad selv til Sportsmanden etter 5.52.21. Bestetiden fra Oslo er for øvrig gode 3.19.46 fra 1989.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Et veldig bra arrangement, med en stor skjønnhetsflekk…

Det var svært mange positive og begeistrede løpere under årets Oslo Maraton. Vi har imidlertid også fått flere tilbakemeldinger på de noe mangelfulle og delvis forvirrende resultatlistene, særlig for klasseresultatene og norgesmesterkapene for veteraner. En av dem som har reagert, og som har prøvd å oppklare dette gjennom å henvende seg til arrangøren, er norgesmester i klasse 65-69 år Ingunn Ytrehus:

-Jeg har gjort arrangør og forbund oppmerksom på at det har blitt mye feil her. Jeg har fått til svar at de har hatt ulike systemer som ikke har «snakket sammen». De som har brukt NM-linken for påmelding, har ikke blitt registrert i aldersklasser, det er feil og det har de nå rettet opp. Men resultatlistene har heller ikke hentet klubb fra påmeldingen, derfor står langt de fleste med bare Norway og skulle da liksom ikke telle med i NM. De som står oppført med klubb, har registrert dette i sin brukerprofil særskilt. I tillegg har mange veteraner ikke brukt NM-linken ved påmelding, og arrangør sa i utgangspunktet at det var forutsetning for å telle i NM. Men nå driver de visst og rydder opp. Det hører med til historien at veteranmedaljene ikke ble overrakt på podiet, man måtte hente dem sjøl i et telt. Med alt rotet med listene, så har mange medaljer ikke blitt utlevert. Men forhåpentligvis ingen til feil personer, forteller Ytrehus.

Og arrangøren jobber nå med å rydde opp og lover at alle skal få sine rettmessige medaljer til slutt. Dette forklarer Jasper Buitink i Danske Bank Oslo Maraton i sitt svar:

«Hovedproblemet ligger nok i at vi har hatt to forskjellige systemer som ikke snakker godt nok med hverandre, for å si det slik. Det er altså slik at vi har brukt et system for påmelding og en for tidtaging / resultater. Det har resultert i noe av de problemer du skisserer der klubb mangler eller årstall. Og det beklager vi på det sterkeste. Vi har kommet ganske langt med å rekonstruere mye av dette og tror vi nærmer oss en ny NM-liste.

Jeg vil sende den til NFIF for kvalitetskontroll, samt at vi nok må leve med at den er litt «levende» noen uker til med sikkert noen endringer og oppdateringer før vi kan kalle den en offisiell liste.

Det ble ikke delt ut mange medaljer og vi vil ta både bryet og ansvaret med å sende ut og kontakte medaljevinnere i klassene.

Jeg forstår ditt argument hvor du påpeker at medaljevinnere burde vært tatt opp på scenen for overrekkelse. Dette var oppe til vurderingen, men tidsmessig viste det seg vanskelig å gjennomføre å ha alle klassevinnerne opp på scenen.»

SAMSUNG CSC
Ingen skjønnhetsflekker her. Oslo Maraton hadde 32 ulike kulturelle innslag under arrangemenet.
Her er ett av dem.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Det kan altså enda ta noen uker før alle lister er endelige og alle norgesmestrene har fått sine respektive medaljer. Av samme grunn kan det også være at det blir endringer i forhold til de som vi har omtalt som norgesmestrene for veteraner i reportasjen.

Dette er selvfølgelig for dårlig, samtidig som det er prisverdig at arrangøren virkelig tar tak i det og tar seg tid til alt etterarbeidet med å få rettet opp alle mangler, selv lenge etter at løpene er over. Sportsmanden mener generelt at NM-arrangører må bli enda flinkere til å fremheve at dette nettopp er et norgesmesterskap, og å verdsette aktørene og medaljevinnerne deretter. Det har også skjedd i tidligere norgesmesterskap at medaljevinnerne må gå inn i et telt for å be om å få premien sin. Og tid hadde man vel strengt tatt, når arrangementet varer fra tidlig morgen til seine ettermiddagen, og man for øvrig hadde rigget til en kjempefin scene midt på Rådhusplassen.

Men den som venter på noe godt, venter altså ikke forgjeves. Og det er litt synd hvis dette skal feste seg, for arrangemementet ellers var altså meget bra. Det er ikke uten grunn at vi kalte det for tidenes Oslo Maraton.

Alle reportasjer fra Oslo Maraton – både årets og tidligere års reportasjer på Sportsmanden, er for øvrig samlet i egen kategori her: Oslo Maraton


Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -