Langrenn

Den store femmilsfesten i Kollen

Se bilderapport fra en fantastisk dag i Holmenkollen

Strålende sol, varmegrader, men forbausende faste spor ga rekordraskt føre og en vinnertid på femmilen på utrolige 1.54.44 på lørdag. Aller raskest var noe overraskende, men desto mer gledelig, Sjur Røthe. Men det var veldig mange som gikk styggfort i Holmenkollen denne lørdagen. Daniel Myrmæl Helgestad ble nummer 28 på 1.59.57 og var med det den siste som gikk på under to timer!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Med Sportsmanden på indre bane: Her er mange bilder fra det stjernespekkede feltet etter en fantastisk dag i den rekordraske femmilen i Kollen: 

SAMSUNG CSC
SYNKRONT: Vi starter med verdensmester på tremilen med skibytte, russiske Maxim Vylegzhanin og svenske Daniel Richardsson, som måtte nøye seg med 19. og 22.plass.
SAMSUNG CSC
Daniel Stock gjorde et sterkt løp og ble nummer 25 på 1.59.16!
SAMSUNG CSC
Denne karen hang med lenge, men til slutt ble det en fin treningstur for VM-kongen Petter Northug.
SAMSUNG CSC
Med korte ermer skled Northug rundt og endte til slutt på 39.plass.
SAMSUNG CSC
FRA SPRINTGJENNOMBRUDD TIL FEMMILA: Sindre Bjørnestad Skar, som fikk sitt gjennombrudd med 2.plass på verdenscupsprinten i Lahti, kom på plassen bak Northug.
SAMSUNG CSC
Italia har gode tradisjoner i femmila. Men Roland Clara ble beste italiener denne gangen med 30.plass.
SAMSUNG CSC
Den svenske VM-løperen Martin Johansson ble nummer 33.
SAMSUNG CSC
Mens en så sterk løper som Sergey Ustiogov endte helt nede på 36.plass.
SAMSUNG CSC
Evgeniy Belov, tredjemann i verdenscupen, ble bare nummer 43.
SAMSUNG CSC
Vegard Bjerkreim Nilsen har hatt fin fremgang. Han ble nummer 48. Her i fine omgivelser med Holmenkollen kapell i bakgrunnen.

Så drar det seg til mot innspurten!

SAMSUNG CSC
Etter seks runder nærmer det det mål. Kun noen kilometer gjenstår da løperne kommer opp i skyggepartiet bak Midtstubakken for siste gang. Dario Cologna, som for to år siden ble slått på målstreken av Eldar Rønning, rykker og er i ferd med å få en liten luke. Rønning fikk for øvrig Holmenkollmedaljen på lørdag. Gratulerer!
SAMSUNG CSC
Bak kommer Røthe (t.v.), Hans Christer Holund og Martin Johsrud Sundby, med hviterusseren Sergei Dolidovich til høyre.
SAMSUNG CSC
Kraftfullt og stilfullt. Men det ble stang ut igjen for den sterke sveitseren, som på ny ble slått på målfoto på femmila i Kollen. 41 år gamle Dolidovich (t.h.) var dagens store overraskelse med 4.plass.
SAMSUNG CSC
MANER TIL DYST: Sjur Røthe (t.v.) må gi noen få meter her, men i mål var han tåspissen foran Cologna. «Sjur må være først inn på oppløpet for å vinne», sa Steinar Mundal, som her roper ut sine siste formaninger i venstre bildekant. Og det var akkurat det som skjedde. Hans Christer Holund (t.h.) har hatt sin store gjennombruddssesong og prøvde seg også med et rykk siste gangen opp til Frognerseteren, som kanskje kostet  litt mye. Men mye rart skal skje om ikke Holund er på landslaget til neste år. Røthe feiet nok også all tvil til side om sitt eget kandidatur med sin første seier i verdenscupen.
SAMSUNG CSC
GJENNOMBRUDDET! Hvilket løp av unge Magne Haga! 20-åringen som ble U-23 verdensmester i skiathlon i vinter var ikke snauere enn at han var med å prege femmila i Kollen i sin første start her. Og selv om han tapte noen plasser helt på slutten, stod han distansen godt til en imponerende 12.plass i mål på fantomtiden 1.55.12. Her er det ingen ringere enn Marcus Hellner som ligger på bakskiene. Hellner avsluttet sterkt, var med i seierskampen og endte på 5.plass, bare 1,2 sekunder bak Sjur Røthe!
SAMSUNG CSC
VM HELTEN Niklas Dyrhaug er nesten alltid med i toppen av listene. Det ble 9.plass i mål på stafettverdensmesteren.
SAMSUNG CSC
VERDENSMESTER: Tidligere sprinter Anders Gløersen, med stafettgull og bronse på 15 km fra Falun, var også med å prege tetkampen. Han slo Haga med noen tideler og ble nummer 11 i mål.
SAMSUNG CSC
ENDA EN VERDENSMESTER: Finn Haagen Krogh, verdensmester på lagsprint som også sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen i sprint i Drammen på onsdag, var meget godt fornøyd med å hevde seg såpass godt på femmila, som aldri har vært hans sterkeste distanse. Han ble nummer 16.
SAMSUNG CSC
Tony Livers og VM-helten Alex Harvey ble nummer 14 og 13.
SAMSUNG CSC
Mens landslagsløper Simen Sveen ble nummer 15. Holder det til å forsvare landslagsplassen neste år?
SAMSUNG CSC
Et sterkt knippe løpere setter utfor mot Gratishaugen for siste gang. Førstemann her, raske Finn Haagen Krogh, var sistemann av denne gruppen over mål.
SAMSUNG CSC
KOLLEN-LEGENDE: Anders Sødergren er med i en eksklusiv gjeng som har vunnet femmila i Kollen mer enn en gang. Men sin tredje seier var ikke den tapre svensken i nærheten av. Skal han ha mulighet til det, må nok intervallstartene gjeninnføres, som til og med Petter Northug har tatt til ordet for!
SAMSUNG CSC
NOK EN VERDENSMESTER: Maxim Vylegzhanin er litt «på hæla».
SAMSUNG CSC
VERDENSMESTER FRA HOLMENKOLLEN: Matti Heikkinen har nok svært gode minner fra disse løypene, etter at han ble verdensmester på 15 km fri i Holmenkollen i 2011. På femmila ble det 23.plass til finnen.
SAMSUNG CSC
SISTEMANN UNDER 2 TIMER: Daniel Myrmæl Helgestad ble nummer 28, men kom med i den eksklusive gruppen av løpere som gikk femmila på under to timer. Det er fort!
SAMSUNG CSC
FEST OG «FYRVERKERI»: Startnummert 28 Ivan Babikov fra Canada ble nummer 27 i mål.
SAMSUNG CSC
Mens Mathias Rundgreen ble nummer 24.
SAMSUNG CSC
SIGGERUDS STORE SØNN: Martin Løwstrøm Nyenget tar stadig nye steg som langrennsløper. I Lahti fikk han sitt store gjennombrudd med 4.plass på 15 km, bare drøye seks sekunder fra seier! I Kollen ble det 31.plass på såvidt over to timer.
SAMSUNG CSC
Petter Northug var nok ikke så bekymret for at han ikke var av dem som gikk på under to timer. Han fikk uansett masse velfortjent jubel underveis.
SAMSUNG CSC
PÅ HJEMMEBANE: Det var adskillig mer trøkk i Simen Hegstad Krüger opp bakken, og Lyn-løperen, som gikk på hjemmebane i Kollen, var da også fire plasser foran Northug i mål til 34.plass.
SAMSUNG CSC
FRA FEMMILSGULL I VM TIL 45.PLASS I KOLLEN: Veteranen Lucas Bauer hadde sin store dag på VMs avlutningsdag da bare Petter Northug klarte å slå tsjekkeren i spurten. I Kollen ble det nok etter hvert mer en kosetur.
SAMSUNG CSC
HVEM VANT? Simen Østensen får gledesbudskapet fra Steinar Mundal om at kompisen Sjur Røthe allerede er i mål som vinner av Kollen-femmilen.

Se også på Sportsmanden: Hvilken herlig revansje for Sjur Røthe! 

SAMSUNG CSC
Denne karen jublet kanskje aller mest etter Sjur Røthes triumf. Les mer om Steinar Mundal og Sjur Røthes store dag HER.

 

Alle bilder: Sportsmanden / Frode Monsen

Resultater

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

© Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -