LangrennVM Falun

Kobraen fra Mosvika slo til igjen!

Men tre debutanter la drømmegrunnlaget for stafettgullet!

Så BLE det drømmescenariet til Petter Northug, titusener av tilskuere og millioner av tv-seere. Norge mot Sverige, Petter Northug mot Calle Halfvarsson inn på Lugnet Skistadion i Falun. Alt skulle avgjøres på selve oppløpet!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
På ny var det duket til fest på Lugnet Skistadion med anslagsvis 40-50.000 tilskuere.

Etter 4×10 km med mye spenning på de tre første etappene, var ingenting avgjort. Og svenske Calle var kaldere enn noengang før, så kald at han lot franskmannen stikke fra til en ledelse på 10 sekunder langt utpå siste etappen, bare for å tvinge Petter frem for å dra litt. Halfvarsson lyktes til slutt. 1-0 til Sverige i det psykologiske spillet. Og inn mot innspurten gjorde svensken, som bor bare noen hundre meter fra stadion, alt rett. Han fikk noen meter inn på stadion og hadde initiativet inn mot den siste lille bakken som leder inn i den viktige siste svingen før selve oppløpet. Så slappet han kanskje av et ørlite sekund. Det var nok! Dermed slo kobraen til umiddelbart. Petter hev seg på stavene og klarte såvidt å kaste seg foran svensken inn i svingen. Dermed var stafetten i realiteten avgjort, for er du ikke først inn på oppløpet, så slår du i hvert fall ikke verdens desidert beste stafettspurter. Calle gjorde et siste heroisk forsøk, men Petter hadde bra kontroll. Norge vant med 6 tideler og har nå vunnet alle VM-stafettene i dette århundret!

SAMSUNG CSC
Svenskenes ankermann Calle Halfvarsson gjorde det meste riktig på stafetten.
SAMSUNG CSC
Det er bare det at neppe noen langrennsløper kan tukte denne karen på en relativt lett sisteetappe, der løperne heller ikke måtte opp den beryktede Mördarbakken, slik de måtte på skiathlon.

Herlig innsats av debutantene!

Men dette var ikke Petter Northugs fortjeneste alene. Langt derifra! For med hele tre debutanter, var det en svært spent gjeng og nervøs stemning i det norske laget og alle som følger det.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Bare gull er godt nok, sa Thomas Alsgaard allerede i går kveld. Petter Northug gjentok det før start, og selvsagt er det slik. Akkurat på denne dagen er sølv nederlag, i hvert fall for det seiersvante norske stafettlaget.

– Dette er Norges største idrettsbegivenhet. 17.mai, julaften og bursdag på en gang, sa Alsgaard også. Han vet bedre enn de fleste hvilket press som løperne utsettes for og selv nå var han så nervøs at han ikke visste hvor han skulle gjøre av seg.

SAMSUNG CSC
Lille Mördarbakken skulle forseres fire ganger for klassiskløperne, mens de to siste fristilsetappene var adskillig enklere. Og igjen var det et enormt folkehav og folkeliv i området.

1.etappe

Heldigvis var debutanten Niklas Dyrhaug, som gikk første etappe for Norge, langt roligere enn vår gamle ankermann. Trønderen som står utenfor landslaget, men som har hatt en knallsesong, slo til med et løp så veloverveid at en skulle tro at han hadde gått utallige førsteetapper for Norge tidligere. Etter en behersket åpning, klinte han til på den siste runden da svenskenes startmann, den langt mer rutinerte Daniel Rickardsson, fikk problemer. Og selv om det canadiske fenomenet Alex Harvey suste forbi alt og alle og vekslet først, så ga Niklas Norge en ledelse på hele 20 sekunder til Sverige.

SAMSUNG CSC
Kjempeinnsats og klok 1.etappe av Niklas Dyrhaug, som så ut som om han ikke hadde gjort annet enn å gå startetapper for Norge.

– Jeg hadde planer om å vente litt og så trøkke til på sisterunden, sa Dyrhaug etterpå. Det var akkurat det han gjorde. Men han var litt overrasket over at Rickardsson slapp.

– Det var et veldig tungt føre. Det var en knallhard klassiskløype, fortalte Dyrhaug.

2.etappe

Så kanskje var stafettenduellen avgjort før den egentlig var begynt? For med en av verdens beste klassikere, Didrik Tønseth, som viste storform med 4.plassen på skiathlon på andre etappe, så dette utrolig lyst ut sett med norske briller. Og Didrik var meget offensivt fra start og tok kommandoen i tetgruppen. Det var bare det at bak jaget verdens for øyeblikket kanskje aller beste langrennsløper, supersvensken Johan Olsson, mannen som onsdag var den suverene vinner på 15 km fristil. Etter to runder var svensken «i kapp», og på den siste runden rykket Olsson fra alt og alle. Tønseth kjempet tappert, men ble temmelig stiv opp Lille Mördarbakken siste gang og måtte også se Frankrike skli forbi seg inn på stadion til veksling. Olssons fantomløp ga Sverige en ledelse på hele 14 sekunder til Norge!

SAMSUNG CSC
-I midtstrekket der (i Lille Mördarbakken) kollapset jeg egetlig litt, sa Didrik Tønseth etterpå.
SAMSUNG CSC
Her har Tønseth heng på Alex Harvey opp Lille Mördarbakken under skiathlonløpet. Harvey viste igjen supertakter på førsteetappe og kan bli en skummel mann på søndagens femmil.

– Jeg tror formen er grei, men jeg vart leika med av herr Olsson i dag, sa sympatiske Didrik Tønseth etterpå.

– Jeg synes det gikk overraskende sakte, men jeg tenkte at jeg kan jo forsøke å øke på, jeg har jo så mye kraft, sa supersvensken som seiler opp som den store favoritten til femmila etterpå.

3.etappe

Sverige hadde nå en svært revansjesugen og rutinert Marcus Hellner på tredje etappe, mens vi hadde stafettdebutanten Anders Gløersen. Plutselig var utgangspunktet og styrkeforholdet snudd fullstendig på hodet. Ville Hellner kjøre knallhardt fra start? Skulle dette være avgjort i Sveriges favær allerede før siste etappe?

Men neida! For Rustad-ekspressen Gløersen fulgte opp onsdagens bronseløp med et nytt fantomløp, gikk jevnt hardt og fornuftig, hentet inn Hellner og rykket sogar fra i den siste bakken. Ved veksling ledet nå Norge, foran Frankrike, med Sverige 6,4 sekunder bak!

SAMSUNG CSC
Dette har ikke helt vært Marcus Hellner sitt mesterskap. Hadde han vært i god, gammel form, ville det sett svært skummelt når han vekslet 14 sekunder før Norge. I stedet slo Anders Gløersen Hellner med 20 sekunder, omtrent akkurat det samme som han gjorde på 15 km fri, da de to ble nummer 3 og 4.

4.etappe

Hva ville uberegnelige Northug gjøre nå? Ville han for en gangs skyld overrumple med å kjøre knallhardt fra start for ikke å gi Sverige noe som helst håp? Men neida, selvsagt ikke, og etter bare 700 meter var de tre samlet. Derfra og inn begynte nervekrigen. Resten er historie. Enda et norsk stykke idrettshistorie, om et nytt stafettgull og om spurtfantomet og showmannen Northug, som fikk det som han ville, men som selvsagt ventet helt til det siste med å slå til, foran hovedtribunen og den svenske kongefamilien.

SAMSUNG CSC
Det var fullt på Kongetribunen på stafetten også. Svenskekongen (med hatt) skal visstnok være svært så entusiastisk. I hvert fall var æresgjesten Erna Solberg glad for at hun slapp å oppleve den samme svenske jubelen som da hun stod foran Kong Carl Gustav i fjorårets OL-stafett.

– Det var en dårlig spurt! Det var isete og vanskelig på oppløpet, sa Petter selv etterpå.

Dårlig spurt!? 

– Jeg gjorde så godt jeg kunne, men Petter ble for sterk, helt enkelt. Det er bare å ta av seg hatten. Petter er best! sa en blek, men fattet Calle Halfvarsson etterpå. Svensken som gjorde alt rett. Nesten. Men som kanskje slappet av ørlite grann i noen små avgjørende tideler.

Det var nok for kobraen fra Mosvika.

Gratulerer med gullet! Og med sølv til Sverige og bronse til overraskelseslaget Frankrike, som begge sørget for strålende kamp og underholdning.

SAMSUNG CSC
KOBRAEN: Petter Northug hadde denne gangen mer enn nok med å holde Calle Halfvarsson bak seg på oppløpet, uten noen sedvanlige spillopper. Etterpå kalte han det en dårlig spurt, men hva gjør vel det. Den var mer enn god nok til gull, for femte gang på rad i VM-sammenheng!

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

Les også om thrilleren i damestafetten:  Norsk stafettrevansje etter fallseier!

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -