LangrennVM Falun

Norsk stafettrevansje etter fallseier

Nervøse og overlykkelige gulljenter fremhevet lagseieren

Det var duket for fest og tvekamp mellom Norge og Sverige på Lugnet skistadion da damestafetten gikk av stabelen. Og fest ble det, med tette dueller, dramatikk og spenning! Helt til noen hundre meter ut på tredjeetappen. Da skjer det fa(ll)tale.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Duell 1: Weng vs. Bleckur
Heidi Weng gjorde en meget sterk startetappe. Etter en behersket åpning, mørnet hun svenskenes startkvinne Sofia Bleckur skikkelig på den andre av de to sløyfene på 2,5 km og vekslet med et forsprang på 11,5 sekunder, hakk i hæl på den finske veteranen Aino-Kaisa Saarinen, som overrasket med knallsterk etappe. Se opp for henne på tremila! 

SAMSUNG CSC
…Sofia Bleckur med 11,5 sekunder på førsteetappen. Saarinen vekslet like foran Weng.
SAMSUNG CSC
Heidi Weng var revansjelysten og slo…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duell 2: Johaug vs. Kalla
Men Charlotte Kalla, som overraskende var satt opp på den andre klassisketappen, gjorde et nytt fantomløp, tok inn 10 sekunder på selveste Therese Johaug og ga Maria Rydqvist klappet på skulderen bare 1,6 sekunder bak Astrid Uhrenholdt Jakobsen.  Spenningen var til å ta og føle på!

SAMSUNG CSC
Therese Johaug åpnet behersket på førsterunden a 2,5 km, der Kalla knappet inn forspranget fra 11,5 til 5,2 sekunder. Så skrudde hun på turboen og økte igjen, men gikk seg litt stiv på toppen av bakkene. Kalla hadde krefter igjen og kom som en kule. Selv om hun ikke kom helt opp i ryggen som her fra skiathlon, så var Kalla og Sverige bare halvannet sekund bak Norge etter to etapper. Spenningen levde!

Duell 3: Jakobsen vs. Rydqvist
Så, i første sving utpå tredje etappe var Maria Rydqvist nesten helt oppe i ryggen på Norge, men da skjer det fatale. Rydqvist er klønete og faller, og plutselig er forspranget på 10 sekunder. Superduellen mellom Norge og Sverige forsvant som dugg for solen og ble avgjort der og da. For Jakobsen gikk knallsterkt videre og bare malte på, uvitende om dramatikken like bak ryggen hennes.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg visste ingenting. Jeg bare låste meg inn i min egen boble og gikk mitt eget løp. Det er fort gjort å bli litt stressa og da faller man, sa Uhrenholdt Jakobsen til NRK etterpå.

– Jag var litt ivrig og snublet på meg själv, sa uheldige Rydqvist.

SAMSUNG CSC
En nervøs, men særdeles pigg Astrid Uhrenholdt Jacobsen avgjorde stafetten….
SAMSUNG CSC
… med god hjelp av en enda mer nervøs og uheldig Maria Rydqvist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Duell 4 (som aldri ble noe av): Bjørgen vs. Nilsson

Astrid vekslet til slutt 17,8 sekunder foran Rydqvist og unge Stina Nilsson var selvfølgelig sjanseløs på å hente inn et sånt forsprang på langrennsdronningen selv, Marit Bjørgen. Til det hadde hun nok altfor stor respekt til i det hele tatt å forsøke. I stedet konsenterte Nilsson seg om sølvkampen mot Finland. Og mens Bjørgen skled over mål med et stort norsk flagg, handlet den varslede spurtduellen om sølvkampen, og ikke om gullet. Den duellen vant Nilsson lett.

SAMSUNG CSC
Marit Bjørgen viste betryggende form og kunne defilere inn til stafett-gull. Norge hadde tatt tronen tilbake!
SAMSUNG CSC
Mens Stina Nilssons duell ikke ble mot Bjørgen, men mot finske Pärmakoski. en duell hun avgjorde til svensk sølv.

 

– Det var min første VM-stafett og jeg følte meg veldig lett og fin i dag, så Nilsson etterpå.

Og selv om de norske jentene jublet ellevilt for et høyst fortjent gull, svenskene jublet like mye for sølvet og også Finland jublet for bronsen og alle så glade og fornøyde ut, så ble vi liksom litt snytt for konfekten. Som Jann Post i NRK sa; – Det er ikke slik vi liker å avgjøre stafetter.

Men, det gjelder å holde seg på beina, det er en del av gamet. Og å gripe muligheten når den byr seg. For stakkars Rydqvist må det ha vært en forferdelig følelse. Selv om hun så oppriktig glad ut for sølvet etterpå, og for at hun hadde «funnet harmonien og rytmen» også etter fallet. Høyst sannsynlig hadde Norge med sin rutine og styrke vunnet uansett. Nå ble det fallseier, etter noen dager med stang ut og smørebommer. Og etter tidenes fiasko i fjorårets OL, der superfavoritten Norge ble nummer 5, så smakte det fantastisk godt for de norske jentene å ta tilbake stafett-tronen!

SAMSUNG CSC
Stor stemning i den lille Mördarbakken.

– Jeg var så nervøs som jeg ikke har vært på mange år, sa Astrid Uhrenholdt Jakobsen etterpå.
Det samme sa Heidi Weng, så det var tydelig at denne seieren betydde enormt mye for jentene.

– Det er utrolig stort. Jeg var skjelven før start, jeg var skjelven når jeg gikk og jeg var skjelven etterpå, sa en overlykkelig Weng etter å ha gjenvunnet fatningen, før hun tilføyde:

– I dag hadde vi like gode ski som de andre og da bare knuste vi dem!

– Det er viktig for oss å vise at vi står sammen som lag når det går dårlig og vi står sammen når det går godt, forklarte en overlykkelig Astrid Uhrenholdt Jakobsen til NRK.

Og alle fire jentene fremhevet nettopp lagseieren, inkludert de andre jentene på laget som ikke fikk gå, samt hele støtteapparatet. Snakk om lagfølelse og idrettsglede! Det samme fremhevet for øvrig Charlotte Kalla også for hele det svenske laget.

– Jeg er så glad for å være en del av dette laget her, sa Marit Bjørgen.

Det sier det meste. Gratulerer med gullet!

SAMSUNG CSC
Gull- og sølvjubel ved Bjørgen og Nilsson på Lugnet skistadion.

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -