Ultraløp

Delt kåring og tre hedmarkinger Årets ultraløpere i 2014!

Les hva vinnerne selv mener!

NFIFs ultraløpsutvalg har foretatt kåring av Årets Ultraløper 2014 til beste kvinnelige og mannlige ultraløper sesongen sett under ett. Mens Rita Nordsveen forsvarte tittelen fra 2013 som den klart beste kvinnelige ultaløperen i fjor, var det så tett blant gutta at det for første gang ble delt kåring mellom John Henry Strupstad og Sondre Amdahl.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden har tatt en liten prat med vinnerne om hvor mye en slik pris betyr, hvilken prestasjon de selv setter høyest og litt om målene for kommende sesong.

img_1336
Sondre Amdahl har all mulig grunn til å juble etter å ha vært på podiet som første nordmann noengang i ultraklassikeren UTMB. Foto: Privat fra bloggen

– En slik kåring er jo en hyggelig påminnelse om at løpemiljøet setter pris på resultatene mine, forteller Sondre Amdahl.

John Henry Stupstad er stolt over at det er tre hedmarkinger som stikker av med prisene i år!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– En slik kåring betyr ikke all verden for meg, men jeg skal innrømme at det er inspirerende at mine resultater blir lagt merke til. Norge har etter hvert fått en god del sterke ultraløpere, og det er selvsagt vanskelig å sette den ene foran den andre i denne typen kåringer. Når det er sagt; det er selvsagt gøy at valget falt på blant annet meg i år, sier Strupstad til Sportsmanden.

I begrunnelsene til Ultraløpsutvalget trekkes det frem flere løp fra fjorårets sesong (se pressemelding nedenfor). Vi spurte de tre ultrastjernene om hvilke prestasjon de selv var mest fornøyd med i året som gikk.

– Mitt beste løp i 2014 var utvilsomt VM 100km. Dette var det første 100km-løpet jeg holdt helt inn til mål, og plasseringen var særs bra for meg i et VM. (15.plass på ny pers, 7:04:03, red.anm.) Inspirerende var det også at min plan holdt, noe som vil si at jeg bestemte meg før start å plukke løpere hele veien, forteller Strupstad.

John-Henry-Strupstad_Sebastian-Conrad-Haakansson
John Henry Strupstad er også en meget god maratonløper med NM-gull i 2013. Her fra Oslo Maraton i fjor, som han selv betrakter som fjorårets nest beste prestasjon. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Mens John Henry Strupstad er god både i flatløyper og i terrenget, er Sondre Amdahl spesialist i trail, eller lange fjellultraløp. Hans beste prestasjon var ikke overraskende 7.plassen i det beinharde UTMB – Ultra Trail Mont Blanc – som er på hele 168 km og 9600 høydemeter rundt hele Mont Blanc.

– UTMB setter jeg høyest. Der er alle de beste ultraløperne i verden samlet. Men jøss, Transgrancanaria (125 km, 6.plass, red.anm.) og Hoka Highland Fling (seier) er selvsagt også bra. Det er bra deltagelse og høyt nivå på begge de to løpene også, forklarer Amdahl. Du kan lese Amdahl sitt eget referat fra UTMB på bloggen sin.

Nå er det imidlertid en ny sesong og nye mål som står for døren. Sportsmanden spurte også de to om hva som er hovedmålene i den kommende sesongen.

Sondre Amdahl er nettopp kommet hjem fra Hong Kong, der han tok en sterk 2.plass i Hong Kong 100km Ultra Trail. Sondre er fra Trysil, men bor for tiden på Gran Canaria med familien.

– Neste mål nå er Transgrancanaria. Så blir det Miwok 100km i USA, Western States, VM ultratrail, ganske sikkert UTMB og helt sikkert Ultra-Trail Mont Fuji. Kalenderen er litt usikker selvsagt, blant annet på grunn av at et slikt løpsopplegg koster en del penger, avslutter Amdahl.

John Henry Strupstad kommer heller ikke til å ligge på latsiden fremover:

– For 2015 så satser jeg hardt på ny norsk bestenotering på Bislett 50km og ny pers på maraton. Jeg kommer også til å bruke både Ecotrail Oslo og UltraBirken som ledd i treningen frem mot forhåpentligvis en sub 7-tid på 100km. Jeg vurderer også å prøve meg på ny norsk bestenotering på 6-timers, men dette avhenger av om jeg finner et løp som passer inn i egen terminliste.

Rita Nordsveen som fin vin

På kvinnesiden ble det en ny utmerkelse til Rita Nordsveen, som dermed har vunnet begge de to kåringene som Årets ultraløper, etter at man fra 2013-sesogen startet med å kåre en løper av hvert kjønn.

– Hun er som fin vin. Hun har blitt ett år eldre og ett år bedre, står det i pressemeldingen fra Ultraløpsutvalget, som ikke levner noen tvil om at Rita Nordsveen var Norges beste kvinnelige ultraløper også i 2014. Blant annet ble hun nummer 14 i VM på 100km og hun satt norsk rekord på 50 km på Bislett med 3.35.53.

– Det kanskje mest gledelige og største seier for meg var å prestere bra i VM, som var hovedmål for sesongen. Jeg ble veldig glad og lettet over prestasjonen i Doha med 4. plass på 50 km, da hadde jeg liksom fått til et bra løp. Med bare tre uker til VM 100 km samme sted, var jeg veldig usikker på om det var nok tid til restitusjon. Kjente underveis at kropp og bein fungerte som de skulle, og gleden var stor da jeg kom i mål og hadde perset. Gledesrusen og godfølelsen etter de to løpene hadde jeg vel i noen uker, og kanskje litt til. Godfølelsen henter jeg fram når jeg trener, forteller Rita til Sportsmanden.

DSC_0105
Rita Nordsveen har funnet godfølelsen på en treningstur med Sportsmandens nye blogger Rolf Bakken for et par år siden. Foto: Frode Monsen

Nordsveen setter de to utmerkelsene som Årets ultraløper meget høyt.

– Jeg setter utrolig stor pris på en slik kåring. Selv om det er den indre motivasjonen som absolutt er den største drivkraft i løpingen min, er det jo motiverende og morsomt at andre legger merke til hva du presterer. Blir aldri for gammel til å få ros, vi setter alle pris på det, sier hun.

Også Rita forteller litt om målene for inneværende sesong:

– Jeg har sammen med treneren min, Rudy Van Ovelen, satt noen mål for 2015. Hovedmålene er VM 100 km i Nederland i september og VM 50 km litt senere på høsten. Konkret tid holder jeg litt for meg selv. Et annet mål er selvfølgelig å holde meg skadefri. Så får jeg se om jeg klarer det, jeg gleder meg ihvertfall masse til mye god trening og konkurranse, avslutter Norges beste kvinnelige ultraløper.

Sportsmanden gratulerer alle de tre trivelige vinnerne og ønsker lykke til med kommende sesong!

sportsmanden.no 

 

Hele pressemeldingen med vurdering og begrunnelser kan leses her. 

Pressemelding fra Ultraløpsutvalget:

Årets Ultraløper 2014:
I herreklassen har det i 2014 vært veldig mange sterke prestasjoner. Noen har hatt en ekstrem prestasjon, andre har hatt flere knallgode løp. Å velge årets ultraløper har derfor vært et veldig close race mellom flere løpere. Ultraløpsutvalget har derfor valgt å dele prisen for 2014 mellom John Henry Strupstad og Sondre Amdahl. Begge har gjennom hele sesongen levert meget sterkt både nasjonalt og internasjonalt og fremstår med det som våre to beste ultraløpere på herresiden i 2014. På kvinnesiden var det ingen tvil om at Rita Nordsveen var vår beste kvinnelige ultraløper, i 2014 som i 2013.

Rita Nordsveen
Hun er som fin vin. Hun har blitt et år eldre og et år bedre.
Til World Trophy Finalen 50k er det bare de beste som blir bedt om å delta av IAU. Rita var en av dem. Hun reiste til Qatar og fullførte den krevende løypen på en glimrende måte og løp inn til en 4.plass vi alle er veldig stolte av.

Bare noen uker senere er hun tilbake i Qatar, denne gang for VM 100k. Her setter hun ny PB med 8:06:48 og kaprer enn imponerende 14.plass som er den beste individuelle plasseringen i et VM 100k noensinne.
Her hjemme vinner hun stort sett alt hun er med på av ultraløp og setter bl.a ny PB på 50k på Bislett som er den raskeste tiden en kvinne noensinne har gjort i Norge.

Det er ingen tvil, hun er vår beste kvinnelige ultraløper. Rita Nordsveen gjentar bragden fra 2013 og kåres til årets ultraløper på kvinnesiden for sine sterke resultater og positive utvikling gjennom 2014.

John Henry Strupstad
Han er en av de få vi har som er på topp både i flate løp og i terreng. John Henry har hatt et aktivt år på konkurransefronten og han har til de grader levert.
1. plass 6timers Sæby, Danmark 86,240km (PB)
1. plass Rallarvegsløpet
1. plass Stockholm Ultra 50k
1. plass Nordmarka Ultra Challenge 100k
5. plass Ultravasan
15. Plass VM 100k i Qatar tid 7:04:03 (PB)

Når man setter PB i et VM 100k på dette nivået vitner det om en seriøs og godt planlagt sesong. Etter hvert har det vokst frem et veldig godt herreteam i Norge på denne distansen. Vi har nå 4-5 mann som snart kan bryte 7 timers grensen og ta et ytterligere steg nærmere toppen. John Henry var i 2014 den beste av dem alle. I tillegg har han levert flere andre prestasjoner det lyser respekt av.

Sondre Amdahl
Når man snakker om trail kommer man ikke utenom denne mannen. Sondre har i 2014 igjen bevist at han er i verdenseliten og levert fantastiske prestasjoner.
6. plass Trans Gran Canaria 125k
1. plass Hoka Highland Fling, Skottland
1. plass Vestfold Ultra Challenge 50miles
1. plass Kickmaster Ultra 50k
3. plass Hornindal rundt
7. plass UTMB 168k
17. plass Diagonales des fous/Grand Raid 174k

UTMB er verdens største ultramarathon hvor hele den ypperste verdenseliten deltar. Vi snakker her om 168km og 9600 høydemeter rundt hele Mont Blanc massivet. Å erobre en 7.pl i dette løpet er knallsterkt og kanskje den isolert sett beste prestasjonen av en nordmann i år. I tillegg har Sondre prestert veldig godt i andre store internasjonale løp samt her hjemme.

Tidligere vinnere:
Årets Ultraløper 2009-2013:
2009 Jon Harald Berge
2010 Gjermund Sørstad
2011 Gjermund Sørstad
2012 Bjørn Tore Kronen Taranger
2013 Rita Nordsveen og Jarle Risa

Ultraløpere som ble vurdert i 2014:
Ragnhild Kvarberg Hjelle
Det er her vi møtes, ultragjengen. Det er tøft, det er vilt. Det er sosialt og vakkert. Det er Rallarvegsløpet. I år var Ragnhild`s tur til å imponere stort i dette løpet som hun vinner med klar margin på tiden 6:46:08. Resultatet er det nest beste i kvinneklassen noensinne og hun blir kun slått av tre herreløpere.

Rita Nordsveen
Året 2014 har for Rita Nordsveen medført nye flotte resultater. Hun vinner Bislett 50k på ny pers 3:35:53. Vinner Romerike 50k. Tar en imponerende 4.plass i World Trophy 50k og avslutter året med 14.plass i VM100k i Qatar. Også her setter hun PB med 8:06:48 og gjør med det den beste norske individuelle plasseringen på kvinnesiden i et VM noensinne.

Edna Leikvoll
Edna fortsetter å imponere oss med gode resultater både på de korte og de lange ultraøvelsene. 2014 starter med 2.plass i NM 100k i Bergen med 9:16:37, deretter vinner hun 12timers på Jessheim med 116,837km og avslutter året med 4.plass i Bislett 24t med sterke 205,762km. Et resultat som gir en 7.plass i sin aldersklasse på årets verdensranking.

Cecilie Landro
Cecilie er en ung og meget lovende ultraløper. Hun imponerer stort i sin første 100km og blir norsk mester på tiden 9:11:07. I Romerike 50k tar hun 4.plass før hun avslutter året med nok et sterkt løp da hun presterer 69,389km og vinner Undheim 6-timers.

Marte Pedersen
Marte viser i 2014 igjen at hun er en strålende trail løper. Hun vinner Ultrabirken på ny løyperekord og med kun 12 herrer foran seg på resultatlisten.

Sondre Amdahl
Sondre er i verdenseliten innen trailløp. Det beviste han i 2014 med en knallsterk 7.plass i UTMB. Han plukker også med seg en god plassering i Grand Raid de la Reunion (17.plass). I Hoka Highland Fling i Skottland vinner han løpet på imponerende vis. Han blir nr. 6 i Trans Gran Canaria 125km. Han vinner 50miles i Vestfold Ultra Challenge samt Kickmaster ultra 50k. Sondre kaprer også 3.plass i Hornindal rundt.

Didrik Hermansen
Didrik har vokst frem til å bli kanskje landets mest allsidige ultraløper. Og han blir bare bedre og bedre. 2014 ble nok et år med mange sterke resultater. 1.plass i Lidingø ultra 50km. 17.plass i Les Templiers, 2.plass i Hornindal rundt, 4.plass i Ultravasan, 5.plass i Trans Gran Canaria 84km og 21.plass og ny PB i VM 100km med tiden 7:11:28. Et imponerende år av Didrik.

Lars Erik Skjervheim
Lars Erik er et nytt bekjentskap i ultrafamilien. Han imponerte oss stort med å knuse all motstand og samtidig sette ny sterk rekord i Hornindal rundt.

Sverre Morten Slethaug
Sverre er en av våre mange og meget gode trailløpere. Han leverer et jevnt og sterkt løp og erobrer 10.plass i Mont Blanc Marathon 80km som også var VM i Skyrace.

Bjørn Tore Kronen Taranger
Bjørn Tore har hatt et nytt sterkt ultra år. Han ble norsk mester både på 100km i Bergen og 24-timers I Jessheim. I Bergen satt han også ny PB med 7:07:39. I tillegg ble han nr. 2 i Halden Ultraintervall, nr. 16 i Ultravasan og nr. 42 i VM 100km.

John Henry Strupstad
I 2014 har han igjen levert mange imponerende resultater. Han vinner 6-timers i Sæby, Danmark med sterke 86,240km. Han gjentar bedriften og vinner igjen Rallarvegsløpet overlegent. John Henry leverer PB og blir vår beste mann i VM 100km med en 15.plass og tiden 7:04:03. Stockholm Ultra 50km vinner han som forventet. I Ultravasan blir han nr.5 og i Nordmarka Ultra Challenge 100km tar han hjem seieren.

Eirik Haugsnes
Eirik gjorde et av årets beste enkeltresultat av en nordmann når han erobret 6.plassen i fjelløpet Mont Blanc Marathon. I sterk konkurranse med mange av verdens beste utøvere er dette et meget imponerende løp. I tillegg tar han hjem seieren i Tromsø Skyrace og en 19.plass i Matterhorn Ultraks.

– – –

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Delt kåring og tre hedmarkinger Årets ultraløpere i 2014!

Kommentarfeltet er stengt