Jann PostLøpingXtra

Å løpe med kenyanerne – på norsk

Jann Post med forord til den nye norske bokutgaven

Den britiske forfatteren og mosjonistren Adharanand Finn har skrevet boken Å løpe med kenyanere, som nå foreligger på norsk. Jann Post, som i likhet med forfatteren har opplevd det kenyanske løpseventyret på nært hold, har skrevet forordet. På Tanum.no kan vi lese om bakgrunnen til boka:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Forfatteren hadde alltid vært fasinert av og nysgjerrig på kenyanernes løpesuksesser. På sin reise jaktet han på hemmeligheten bak dem. Det har vært mange teorier opp gjennom de siste tiårene. Gener, naturlige tynne og lange bein, tynne legger, kostholdet, høyden over havet, treningsmetodene, løpestilen, økonomiske motiver, løpingen til skolen som barn, underlaget de trener på, innstillingen, motivasjonen og evnen til å presse seg er eksempler på forklaringer. Om Finn finner hemmeligheten, skal ikke avsløres her, men i denne boken gir han oss et unikt innblikk i hverdagen og drømmene til de kenyanske suksessløperne, samtidig som han gir oss sin egen løpehistorie, praktiske treningsråd, tips om konkurranseforberedelser og mye, mye mer.

2014 BMW / Berlin Marathon
Berlin Marathon, 28.september 2014; Kenyanske Dennis Kimetto kan juble for en fantastisk verdensrekord på 2.02.57. Foto: Arrangøren, www.photorun.net, Copyright SCC EVENTS/PHOTORUN

En av de som har vært inspirert både av kenyanerne og av boka, er NRK-journalist, langrennsreporter og ivrig løpsmosjonist med forkjærlighet for maraton, Jann Post. Han har nå skrevet forordet til den norske utgaven. Her er et utdrag fra forordet til Post:

«Våren 2014 fikk jeg oppleve en gammel drøm. Jeg dro til Kenya og den lille byen Iten for å se hva som gjør de kenyanske løperne så gode. Siden barndommen har det vekket en stor nysgjerrighet i meg å se de elegante løperne fra Kenya dominere langdistansene i de store mesterskapene og i de viktigste maratonløpene i verden. Uansett hvilken resultatliste man studerer så dukker de opp blant de beste. Det virker som de har en uendelig rekke av talenter å ta av. Jeg har alltid lurt på hvorfor. Hvorfor er det sånn at i verdens mest naturlige idrett så dominerer et land så til de grader? Uansett hvor du er født på denne kloden er det mulig å løpe. Så hvorfor finner vi en konsentrasjon av verdens beste løpere i et lite område på den kenyanske landsbygda? Derfor begynte jeg å lese meg opp på emne.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det var da en engelsk versjon av denne boka dukket opp. For meg var det en innertier. Forfatteren, Adharanand Finn, er i likhet med meg journalist og en ivrig mosjonist. Han snører på seg løpeskoene så ofte han får sjansen, og drømmer om å løpe fortere så han kan slå sine personlige rekorder. Brått gjør han et drastisk valg i livet. Han tar med seg kone og barn til Kenya. I et halvt år leier han et hus i Iten og prøver å bli en bedre løper. Samtidig som han prøver å integrere seg best mulig løpersamfunnet han omringes av. Historien hans er samlet i denne boka og gir et fantastisk inntrykk av det kenyanske løperlivet.»

Les mer om Finns fantastiske historie og opplevelser i Kenya i boken Å løpe med kenyanere.

10717859_740276009378053_710789_n
Berlin Marathon, 28.september 2014; Jann Post jubler like mye for sin nye, sterke personlige rekord på 2.33.32, inspirert av blant annet kenyanerne. (Foto: Privat)

Jann Post har tidligere skrevet en innlevelsrik beretning på Sportsmanden om hva som driver han, og hva som foregikk oppi hodet før, under og etter maratonløpet i Berlin i reportasjen Drømmen om Brandenburger Tor. 

 

sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -