SyklingVestlandetXtra

Takk for en fenomenal folkefest, Bergen!!

Stor bildereportasje fra den dramatiske fellesstarten som avsluttet «det beste sykkel-VM noensinne»

Det norske laget som perler på en snor foran Bryggen i Bergen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Hvilken fantastisk folkefest Bergen har bydd på hele ni dager til ende. En fest som fikk sin utrolige avslutning da over 100.000 mennesker kranset løypene i og rundt Bergen for å ta del i den spennende og knallharde fellesstarten på hele 270 km – den lengste VM-løypen siden 1983. Og det manglet bare noen centimeter på at Norge ved Alexander Kristoff hadde satt prikken over i-en. Men sølv var godt som gull da «Alexander den store» ble historisk som den aller første som har tatt medalje i fellesstartene i OL (bronse), VM (sølv) og EM (gull). Og unikumet Peter Sagan ble enda mer historisk som den første som vant VM-gullet tre år på rad! Hvilken prestasjon!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Full folkefest i Bergen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sykkelsportens rockestjerne var en svært populær vinner, i et mesterskap som ellers huskes for den fantastiske stemningen og jubelen som ble alle til del, til ryttere fra alle nasjoner, til store stjerner og ukjente løpere, til seniorer, U23 og juniorer, menn og kvinner. Ingen hadde de opplevd makan til folkeliv og atmosfære i et sykkel VM noensinne. Dette MÅ jo bare ha vært tidenes beste mesterskap i så henseende. Til og med værgudene spilte på lag nesten hele uken, og den siste helgen var det stort sett sol og sommertemperaturer med opptil 20 grader i Vestlandets hovedstad. Ikke akkurat hverdagskost i Bergen i midten av september. Å legge et sykkel-VM til regnværsbyen mellom de syv fjell på høsten var på en måte gambling. Men i stedet ble det jackpot og fullklaff!

Selv trærne var pyntet og klare til fest!

Gratulerer til Norge, Bergen og først og fremst til alle tilskuerne som gjorde dette til en enorm og fenomenal folkefest – et minne for livet!

Sportsmanden tok også pulsen på byen denne siste helgen. Her er en fyldig billedserie både av stemningen rundt løpet og folkelivet, og tett på løperne flere steder i den intime rundløypen på 18km som ble kjørt hele 12 ganger. Dette var nemlig et mesterskap for både minnebøkene og historiebøkene!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Rytterne passerer Vetrlids almenningen foran Fløibanen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Sykkel-pynt! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Alexander Kristoff med regnbuefargene i øyenkroken… Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
OOPS! Hva har skjedd med Edvald? Han er hektet av.. hatt et uhell? Men han har heldigvis «oksen» Truls Korseth (nr 93) til å hjelpe seg tilbake til hovedfeltet igjen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Under porten med 1km igjen til målstreken – men mange runder gjenstår fortsatt. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Det norske laget er samlet igjen, inkludert Boasson Hagen, som har tettet luken. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Inn mot Vågen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Statsraad Lehmkuhl og Haakonshallen som vakre kulisser. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Hele 12 ganger passerte rytterne Bryggen, i et fantastisk skue. Det norske laget på rekke og rad her, med Boasson Hagen på hjulet til Kristoff som nr 3 og 4 i den røde rekken. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Em enormt folkeliv i sentrum. Med 19-20 grader var det også rene sommerstemningen i Bergen, i slutten av september! Ikke helt vanlig i regnværsbyen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Feltet passerer Byporten på enda en runde. Vi beveger oss nå oppover mot der mye kan bli avgjort, mot de harde bakkene i Landåslien. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
I Landåslien er det ikke bare harde tak oppover, det gikk fort nedover i svingene også! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Publikum venter på den største helten for svært mange.
Så kommer feltet til toppen av den beryktede «Laksebakken». Edvald Boasson Hagen sitter våkent med til venstre i bildet. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Edvald er meget offensiv her og virker pigg. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Alexander Kristoff så ut til å slite mer litt lenger bak og klarte såvidt å holde følge med tetgruppen over toppen på sisterunden, men kom fryktelig tilbake på slutten. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Stemningen var magisk, og både passasjerene i følgebiler og sykebilen(!) – og enkelte ryttere som hadde falt av feltet – tok «high five» med publikum. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Nest siste gang opp Salmon Hill og det er en bergenser som leder i utbrytergruppen!! -Jeg fikk mer enn gåsehud! sa Odd Christian Eiking (88) etterpå.Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Ingen ting å spare på lenger! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Så skal det snart avgjøres. Siste gang opp de harde bakkene. Publikum ventet i åndeløs spenning, mens sangene og jubelbrølene runger for alt mulig.Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Så kommer de, for siste gang. Nå gis alt! Ansiktsuttrykkene på løperne sier det meste. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Her er et avgjørende øyeblikk litt før toppen av Salmon Hill. Legg merke til Edvald Boasson Hagen som ser ned til høyre i bildet – et dårlig tegn – han er i ferd med å «få hammeren» og må slippe – mens den til nå helt usynlige mesteren Peter Sagan plutselig dukker opp som en skygge i blåhvit drakt med «åpent bryst», i rygg på en italiener. The game is on! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Sagan viser seg utrolig smart og smyger seg med, i den grad at vi såvidt klarte å feste et par litt uklare bilder til filmrullene, helt til han på oppløpet dukker opp som troll av eske i rygg på Alexander Kristoff og til slutt får kastet sykkelen de nødvendige centimeter foran til sin historiske VM-trippel. «Min eneste taktikk var å ikke ha noen taktikk», sa han etterpå. Kanskje ikke så dumt? Gratulerer til Peter Sagan, som fortsatt er Kongen av sykling. Og selvsagt også til Alexander Kristoff, som sikret norsk medalje på sykkelsportens jubeldag.
Dermed ble det altså disse supporterne som til slutt kunne juble høyest- igjen. Regnbuefargene er sikret i enda et år!
Gratulerer også til Norges Cykleforbund, Norge og Bergen med omegn, som laget en uforglemmelig folkefest! Og på VMs aller siste dag, fikk vi jo også endelig vår medalje! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Se stort album og enda mer av folkefesten i Sportsmanden sitt album HER.

På Sportsmanden sin Facebookside har vi også lagt ut tre små videosnutter der du kan oppleve litt av stemningen på Bryggen og i Laksebakken.

Se også denne herlige lille oppsummeringen fra hele VM-uken fra TV2.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -