DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøping

Løp sin første konkurranse siden 1999

Og da tar Per Olav Lande likegodt 5 løp på 5 dager!

Det første av fem løp i årets Etape Bornholm var også det første løpet til Per Olav Lande på hele 16 år! Den ivrige mosjonisten har nemlig ikke konkurrert siden 1999! Men når han først var på Bornholm, stopper det selvsagt ikke etter ett løp. Sammen med Marit Bjerke løper Lande selvsagt hele etappen, altså fem løp på like mange dager!

SAMSUNG CSC
HVILKET COME-BACK! 16 år etter sin forrige konkurranse, stilte Per Olav Lande igjen med startnummer (514) på brystet. Når man ikke har konkurrert siden 1999, er det imponerende å ta en 4.plass i klassen!

-Jeg var så misfornøyd etter mitt forrige løp (i 1999) da jeg løp Sentrumsløpet på 41 minutter, at jeg ikke ville konkurrere mer! fortalte Lande muntert til Sportsmanden etter å ha løpt den kontrollmålte 10-kilometeren fra Hasle på gode 47.10, hele 16 år etter sin forrige konkurranse. Og tiden holdt til en imponerende 4.plass i klasse 65-69 år for 66-åringen fra Langhus. Litt av et come-back!

Foran seg på listen hadde han for øvrig sambygding Svein Arne Sølvberg og Sverre Aksland fra Stegaberg IL utenfor Haugesund, som tok de to første plassene i klassen. Skikkelig norsk dominans i klasse 65-69 år altså!

SAMSUNG CSC
Starten er gått for pulje 2 i årets Etape Bornholm. Legg merke til unggutten i blått helt til venstre, som tar teten. Det er  danske Joachim Weel Rosbo. Han var nok noe beskjeden da han meldte seg på i pulje 2, som startet 45 sekunder etter første pulje. I mål var han nummer 12 totalt, og han skulle bare bli bedre og bedre utover i uken. På bildet i sort og hvit singlet (til høyre for unggutten i gul trøye) sees også Svein Arne Sølvberg, superveteranen på 66 år som nok en gang løp på under 40 minutter (39.49) og tok en klar seier i klassen.

– Det var hardt, men jeg synes det gikk greit, fortalte Lande, som i sin ungdom løp 800 meter på to blank og har 8.54 på 3000 meter som pers. Og selv om han «la opp» i forrige århundre, så har Per Olav hele tiden holdt formen godt ved like i treningsgruppen Joggekameratene, der han for et par år siden også ble kåret til Årets jogger som den med flest loggførte treninger i gruppens regi.

Første etappe på Bornholm har tradisjonelt vært flat og rask. Løypen ble imidlertid lagt noe om i fjor og går nå i to tilleggssløyfer gjennom havnen og sentrum av Hasle, noe som innebærer et par ekstra bakker, selv om resten av traséen fortsatt er flat. Raskeste nordmann på første dag var ikke overraskende den sterke Bornholm-veteranen Øystein Mørk fra SK Kraft, som med 32.10 sikret seg klasseseier i M40-44 år og 10.plass totalt. Målet er også en plassering blant de 10 beste sammenlagt. Å forsvare fjorårets 5.plass er ikke realistisk, da det er enda flere toppløpere med denne gangen.

SAMSUNG CSC
Øystein Mørk holder unna for briten Josh Guilmant og kniper 10.plassen på 10-kilometeren fra Hasle.

Langrennsløperen Anders Myrland fra Skogn IL var nest beste nordmann på 17.plass med 33.40, ni sekunder og en plass foran Endre Wigaard fra IL BUL.

Det ble for øvrig et rivende oppgjør mellom de to siste års vinnere av Etape Bornholm i årets første løp, der den kenyanske fjorårsvinner William Morwabe sikret seg seieren på 29.27, sekundet foran danske Abdi Hakin Ulad.

På spinnesiden ble det en populær seier med tiden 34.20 til Bornholms egen Anna Holm Baumeister (tidligere Jørgensen), som trenes av faren Henrik Jørgensen, tidligere dansk storløper som fortsatt har den nordiske rekorden på maraton med 2.09.43, satt i London Marathon i 1985. Tre år senere vant han samme løp, på 2.10.20.

SAMSUNG CSC
HJEMMESEIER: Anna Holm Baumeister tar ut alt i innspurten.

Julie Mathisen fra Askim IF løp på 37.30 og vant med det den yngste klassen opptil 23 år (7.plass totalt), mens Nicoline Ekeberg Scherve ble nummer 11 på 38.46 og Anna Løken Granlund fra Stor-Elvdal Skiklubb ble nummer 26 på 42.00.

SAMSUNG CSC
FØRSTE STIKK TIL NR1: Elegante William Morabe var sekundet foran….
SAMSUNG CSC
… nummer 2, Abdi Hakin Ulad, som står på til siste meter!
SAMSUNG CSC
RASKE MENN: Det var ikke mye som skilte de to beste på første etappe.
SAMSUNG CSC
Steffen Massaro, Danmark, spurter inn til 8.plass.
SAMSUNG CSC
Så kommer unggutten Joachim Weel Rosbo inn til 12.plass, og desidert raskest fra pulje2!
SAMSUNG CSC
Danske Sylvia Kiberenge Worm spurter inn til tredjeplass, bare 7 sekunder bak vinneren og tre sekunder bak nest beste kvinne, Gladys Kiprotich fra Kenya.
SAMSUNG CSC
OPPKJØRING TIL JUNIOR-NM: Lovende Eldar Thomassen Fagerbakke fra Bøler IF løp kontrollert til 39.09. Unggutten ville ikke løpe for fullt med tanke på junior NM som er rett rundt hjørnet. Der debuterer han på 5000 meter og målet er kvalifiseringskravet til VM for damer; 15.20. Dessverre ble Thomassen syk senere under oppholdet på Bornholm, så han måtte nøye seg med dette ene løpet. Vi får håpe at han er helt frisk og rask igjen til junior-NM!
SAMSUNG CSC
Sportsmandens løpende redaktør spurter febrilsk inn til 39.51 og 5.plass i klasse 50-54 år. Like bak kommer Bjørn-Harald Garfjell fra SK Kraft (40.00) og faren til Eldar, Per Thomas Thomassen, som begge ble passert på det lange oppløpet.
SAMSUNG CSC
MASKOT: Snøvsen Stauning, Sankelsøn, er alltid med i Etape Bornholm, i sitt særegne løpekostyme. Og før mål tar han seg gjerne tid til litt hopp og sprett. Men det er en sprek kar man ser her, som fikk sluttiden 40.39, en tid han for øvrig kopierte i siste løp!
SAMSUNG CSC
Gitte Kyst Carlsen fra Skovshoved Triathlon Klub løp på 41.01 og ble med det 19.beste kvinne.
SAMSUNG CSC
Kirstine Futterup spurter inn til 20.plass.
SAMSUNG CSC
Fighting faces! Løperne gir alt og glemmer gjerne at de skal i ilden fem dager på rad…
SAMSUNG CSC
Frenetisk spurt fra danske Karl Boe til tilskuernes forlystelse.
SAMSUNG CSC
Stor stemning og masse tilskuere i Hasle.
SAMSUNG CSC
Henriette Hansen fra Odense spurter mot mål.
SAMSUNG CSC
Eigil Lundsager Giselsson holder unna for et kobbel med løpere.
SAMSUNG CSC
FOTOSNIK: Joan Bach fra klunnen Snik vinker til fotografen.
SAMSUNG CSC
Det arrangeres også barneløp tre av dagene. Her har starten akkurat gått.
20150720_192711
GOD START: Alltid blide Øystein Mørk var godt fornøyd med 32.10 på den innledende 10-kilometeren.
20150720_194454
FLERE BLIDE LØPERE: Og vi avslutter der vi begynte; med Per Olav Lande – dagens «come-back kid» etter 16 års fravær, sammen med Marit Bjerke, begge i Joggekameratenes lyseblå trøye.