LøpingUltraløp

135 løpere skal «døgne» på Bislett i helgen

For 7.gang arrangeres Bislett 24-timers. Starten går kl 10.00 lørdag morgen. Konseptet går enkelt og greit ut på å løpe lengst mulig til «sluttskuddet» smeller nøyaktig 24 timer senere. Ren galskap, vil mange si, men løpet er for lengst fullbooket med 135 løpere som skal løpe rundt og rundt under tribuneanlegget på Bislett i ett døgn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Fjorårets løp var for øvrig det første offisielle norgesmesterskapet i 24-timers løp, der Cecilie Holmgren og Sportsmandens fargerike blogger, Bjørn Tore Kronen Taranger, ble historiske som norske mestere.

Bjørn Tore er en av favorittene i år også, men får nok hard kamp om NM-tittelen av Gjermund Sørstad, dersom sistnevnte unngår problemene med stive lår som gjorde at han måtte kaste inn håndkleet etter bare 90 km i fjor.

Auda Gjermund! Norgesrekordholder Sørstad må få hjelp til å takle krampene under NM i fjor. Forhåpentligvis unngår han slike problemer i år.
Auda! Gjermund Sørstad får massasje under NM i fjor, men kom aldri helt i gang igjen og ga seg tidlig. Forhåpentligvis unngår han slike problemer i år. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Sørstad selv er imidlertid ganske optimistisk.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg går for gull, ingen tvil om det! sa Gjermund til Sportsmanden da vi slo av en liten prat kvelden før det braker løs.

Sørstad mente å ha kontroll både på en betent tå som har voldt litt problemer den siste tiden, og har også gått til behandling for å få hjelp med en trøblete bekken og hofte. Men løpeturene de siste dagene har vært ok og gitt de svarene han håpet.

Sørstad vant en relativt kupert 50 km i Madrid i oktober på 3.21 og fikk trent bra den første tiden etter dette, men har ikke har fått trent for fullt de siste ukene.

– Jeg har vært litt mer i ro enn jeg tenkte, men det kan jo også slå heldig ut, sa en lett optimistisk Sørstad som har 247,7 km som personlig rekord. Kun Jon Harald Berge har løpt lenger. Norgesrekorden hans fra VM i 2010 lyder på 255 km!

Men Sørstad kan forvente knallhard konkurranse fra den regjerende mester:

– Målet er NM gull og å løpe så langt som mulig! Jeg har fått trent knallbra! sier en offensiv Bjørn Tore Kronen Taranger til Sportsmanden. I fjor vant han på 245,3 km.

Begge to regner de med at de tøffeste motstandere blir de andre landslagsløperne Joar Flynn Jensen, Peter Tubaas og Lars Dørum, med Per Audun Heskestad som en liten outsider til medalje.

jørn Tore Kronen Taranger på vei mot tidenes første norske mestertittel i 24-timers løp i fjor. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Bjørn Tore Kronen Taranger på vei mot historisk NM-tittel i 24-timers løp i fjor. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Det er også mange debutanter og relativt urutinerte ultraløpere som stiller på Bislett i helgen, som lærdølen Rune Solheim. Han prøvde seg riktignok i fjor, men måtte tidlig kaste inn håndkleet. Det hindrer ikke lederen av Mykjemeir i Asker å satse på ny frisk i år.

– Jeg gleder meg vilt! er friskusen sin forhåndsmelding.

Joda, det er altså mulig å glede seg til et slikt «helvetesdøgn». Man trenger forresten ikke å «døgne» for å få et godkjent resultat, og det er fullt lovlig å ta med seg sovepose og ta seg en blund midt i løpet, eller man kan når som helst stå av og få godkjent den distansen man da har tilbakelagt, selv om man ikke løper i alle døgnets 24 timer. Men de beste holder det gående kontinuerlig. Og øker gjerne farten på den siste kilometeren.

– Det er utrolig hvor mye energi man får når man vet at det snart er over, sier fjorårsvinner og en av Norges beste kvinnelige ultraløpere, Cecilie Holmgren, til Finansavisen. Hun var også eneste kvinne som fullførte Trondheim – Oslo i fjor, på 5 dager og 7 timer, så sammenlignet med det blir et 24-timers løp nærmest for en «mellomdistanse»  å regne for løperen fra
Romerike Ultraløperklubb.

Bislett2012-Cecilie-Holmgren
Cecilie Holmgren på vei mot tidenes første NM i 24-timers i fjor. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

– Jeg håper jeg skal klare 200 kilometer, men skal i hvert fall over 180, forteller hun videre.

Fjorårets 177 km vil uansett neppe holde til seier i årets løp, der bl.a. flere sterke svenske damer trolig er kapable til rundt 210 km. Klubbvenninnen Hilde Johansen har også som mål å klare magiske 200 km, og vil nok gi Holmgren hard kamp om NM-tittelen.

Hilde Johansen satser friskt i helgen. her fra fjorårets løp. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Hilde Johansen satser friskt i helgen. her fra fjorårets løp. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

En av nestorene i norsk ultraløping, som også er i Ultraløpsutvalget i Friidrettsforbundet, Olav Engen, har for øvrig laget en fin forhåndsanalyse på Kondis.

En annen av ultraløpingens initiativtakere og pådrivere i Norge er Bjørn Hytjanstorp, som har foret Sportsmandens lesere med massevis av fine bilder fra ulike stevner, og også tatt alle bildene i denne reportasjen. Til helgen skal imidlertid Bjørn selv i ilden som løper. Han har ingen ambisjoner om å kjempe i teten, men håper å kunne klare 150 km. Og muligens tar han seg tid til litt fotografering underveis også.

Med noen flere bilder som Bjørn Hytjanstorp har tatt fra tidligere Bislett 24-timers, ønsker Sportsmanden alle deltakerne lykke til!

Bislett2007-Startklare
Tilbakeblikk til starten av det første Bislett 24-timers i 2007. Til venstre sees Lars Christen Dørum. 60-åringen fra Ski er vant til lange løp, og tiidligere i år laget denne reportasjen fra Spatathlon. Til høyre for Dørum, i rød singlet, er den tidligere ivrige ultraløper Ole Arne Schlütter, nå en av landets beste fuglefotografer! I mørk blå er en annen av dagens landslagsløpere som stiler til start i helgen, Peter Tubaas, mens store Gjermund Sørstad står bak med pannebånd.
Bislett2007-
Fortsatt fra debuten i 2007, Kim Boman og Frants Mohr på hver sin side av tidligere ultralandslagsløper Per Gunnar Alfheim, som var særdeles aktiv på den tiden.
Bislett2012-Frants-Mohr
AUUU!! Frantz Mohr var på plass i fjor også. Det var heldigvis støtteapparat og medisinsk personell også – og det kan trengs.

Bislett 24-timers arrangeres altså for 7.gang, og som vanlig er det Spiridon Langløparlag som er arrangør. Primus motor er Geir Frykholm, selv en fryktet ultraløper med mange klassikere på cv-en. Mer om det og om Bislett 24-timers kan leses på bloggen hans UltraFrykholm.

Bislett2012-Geir-Frykholm-sover
HVILE: Jeg er aldri så nervøs og sliten foran et løp som foran de løpene jeg arrangerer selv, skriver Geir frykholm på bloggen sin. Her tar en en velfortjent pust i bakken under fjorårets 24-timers.

Du kan følge løpet fortløpende via resultatservice her 

Eller se løpet  «live» på video her.

Du kan også sende lykkeønskninger, hilsninger og musikkønsker til deltagerne viabislettindoorchallenge@outlook.com

 

 

sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “135 løpere skal «døgne» på Bislett i helgen

Kommentarfeltet er stengt