Annen idrettLederSport og spill

Kong Magnus – Kongen av sjakk!

Forsvarte VM-tittelen etter mesterspill i ekstraomgangene

Magnus Carlsen gjorde det igjen!

Gratulerer med 26-års dagen Magnus Carlsen – hvilken dag å forsvare VM-tittelen på!
Kongen av sjakk klarte det igjen etter mesterspill i «ekstraomgangene» i onsdagens 4 partier med hurtigsjakk, som endte med to seire og to remis over russeren Sergeij Karjakin.

Reportasjen nedenfor skrev vi da Magnus  Carlsen ble verdensmester for første gang for 3 år siden – vi kunne skrevet omtrent det samme nå. Norges største sportsstjerne?

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Magnus Carlsen har snudd opp ned på Norge. I over en uke nå har «alle» fulgt med sjakk-VM på tv. Norge har nesten stoppet opp, og hvert parti varer jo gjerne i både 4 og 5 timer. Vi har hatt 10 partier, så produktiviteten i landet vårt har nok vært bedre enn i disse dagene da Magnus Carlsen og Vishy Anand har kjempet om heder og ære – og ni millioner kroner, i Anand sin hjemby i India.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Magnus-Carlsen-verdensmester
Kem e’ Kongen? Kong Magnus smiler på pressekonferansen som den nye verdensmesteren i sjakk.

Butikkene er utsolgt for sjakkspill, NRK sender sjakk på hovedkanalen, mens sesongåpningen i «nasjonalidretten» langrenn må vike til NRK2. Egentlig en utenkelig tanke. Ja, selv tabloidavisene skriver side opp og side ned om Magnus Carlsen og sjakk! For første gang i historien skrives det mer om dette enn om landskamper i fotball eller den forestående cupfinalen.

Seieren som overgår alt i norsk idrett, skriver sogar VG Nett på sportsbloggen.

Magnus-Carlsen-sjakkseier5-VM
ØYEBLIKKET: Vishy Anand strekker frem hånden som tegn på at han gir opp i det femte partiet. Etter remis (uavgjort) i de fire første partiene, var Anand på offensiven i det viktige femte spillet. Men Carlsen red stormen av og snudde til en imponerende seier. Dette var det store vendepunktet. Siden så Magnus seg aldri tilbake og vant til slutt med 6,5 mot 3,5 etter 3 seire og 7 uavgjorte matcher.

Kong Magnus

Sportsmanden må igjen få gratulere den nye verdensmesteren, slik vi allerede har gjort på våre facebooksider (følg oss gjerne der også) – med en fantastisk prestasjon! Magnus er den første verdensmesteren fra vest-Europa på 76 år og det er også første gang siden 1910 (!) at VM-tittelen ble avgjort etter bare 10 partier.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Historien om Magnus Carlsen er et eventyr. Og han kommer til å bli mottatt som en konge når han ankommer hjemlandet om noen dager. For etter at han bokstavlig talt klarte å holde nervene i sjakk etter en litt famlende åpning i de første partiene, så var det liten tvil om hvem som var best. Rutinerte og meritterte Anand som attpåtil spilte på hjemmebane, var den som gjorde feilene, mens «unggutten» Carlsen spilte som en rutinert ringrev.

Foruten et særdeles godt hode, har Carlsen også en styrke i sin gode utholdenhet og fysiske form. Han formelig maler motstanderne i senk, omtrent som en maratonløper med negativ splitt.

Magnus-Carlsen-siste-parti
I en sjelden avslappet positur i siste parti. Seieren er nesten i boks!

Idrett og gratulasjoner

Så det evinnelige spørsmålet om sjakk er idrett, er egentlig ikke så interessant. Faktum er at det kreves en enorm konsentrasjon over lang tid, og da hjelper det som kjent med god fysisk form også. Noe Magnus altså har til fulle.

– Sjakk er kanskje ikke idrett, men det er sport, sa Magnus selv for ikke så lenge siden da han ble spurt om nettopp dette. Godt sagt.

Og mens hele Norge, inkludert fotballstjerner, verdens beste langrennsløpere og statsministeren er enormt imponerte over det Carlsen har prestert og kappes om å hylle verdensmesteren, så var idrettspresident Børre Rognlien langt mer avdempet. Ikke når det gjaldt selve prestasjonen, men på spørsmål om ikke sjakkforbundet burde være medlem i idrettsforbundet – eller om han selv ønsket det velkommen, så svarte han omtrent slik:

– Det får først komme en søknad fra sjakkforbundet. Og så er det en del regler om blant annet barneidrett som man i tilfelle må innrette seg etter.

Javel, ikke overstrømmende imøtekommende eller positiv akkurat. Men kanskje sjakk har det bedre på egne bein uansett. For dersom reglene om barneidrett, som Rognlien viser til, skulle vært praktisert i «tilfellet Carlsen», så hadde vi neppe hatt en norsk verdensmester i sjakk i dag. Da hadde ikke Carlsen hatt lov til å konkurrere fullt ut som han har gjort før fylte 12 år. Og det er nettopp den tidlige matchingen, også mot voksne og antatt langt bedre utøvere, som har inspirert Magnus Carlsen og gjort at læringskurven har vært så bratt at han i dag kan sette kronen på verket, en uke før han fyller 23 år. Derfor har Norge nå en verdensmester i sjakk, som i følge sponsorguru Jacob Lund har den desidert største merkevaren og potensiale av alle norske idrettutøvere.

Glem Petter Northug jr. Glem Susann Pettersen, Glem Marit Bjørgen eller Therese Johaug.
Det er Magnus Carlsen som er KONGEN!

Magnus-Carlsen-pressekaos
HYSTERI: Det var kaotiske tilstander da alle pressefolkene skulle snakke med Magnus Carlsen etter pressekonferansen. (Alle foto: tv-bilder)

 

sportsmanden.no

Publisert første gang 23.11.2013

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -