FolloTrening

Med håp om et godt og aktivt år i 2022!

Vi har tilbakelagt nok et annerledes år. Men ved inngangen til 2022 er det håp om at ting etter hvert skal normalisere seg. Vi har tatt en liten prat med to lokale mosjonister – butikksjef Hanne Cathrine Guldbrandsen fra Kolbotn og supermosjonist Erling Christiansen fra Sofiemyr – som deler litt av sine tanker både om året som har gått og om det som kommer. Med noen tips om hvordan man kan motivere seg litt ekstra midt i en pandemi.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Hvordan var treningsåret i 2021, klarte dere å holde motivasjonen oppe? 

Hanne: –Jeg liker å jogge i skogen, gjerne 2-3 dager i uken, og gjerne med litt variasjon i tempo og distanse. For meg er det lettest å motivere meg for trening vår, sommer og høst, da er det bare å knytte på seg skoene og komme seg ut. Så min motivasjon daler som regel når snøen, isen og kulda kommer. Å sette seg delmål på veien eller å ha en fast treningsavtale med en venninne hjelper jo også til å holde motivasjonen oppe. Den dalte litt når jeg slet med en vond fot, men litt «pepping» fra løpevenner hjalp! Jeg har meldt meg på et vinterløp for å prøve å holde det gående gjennom vintersesongen.

Hanne Cathrine Guldbrandsen håper på et godt og lysere år i 2022.

Erling: –Jeg trente i snitt ca. en time per dag i 2021. Det meste på relativt høy belastning (like over eller like under terskel). Langrenn og løping er favorittaktivitetene, og jeg liker å prøve å sette rekorder på Strava-segmenter i kupert og småkupert terreng. I tillegg har jeg mange turer med mine barn i Sørmarka og Østmarka, både på ski og på beina. Jeg ser på dette som en slags «lav-intensitetstrening», uten at jeg teller kilometer eller timer, og jeg får også endel naturlig styrke av å bære minstemann. På lørdager og søndager i sommerhalvåret gikk og småjogget min eldste sønn og jeg ofte 2-3 timer på sti og i terreng i Sørmarka med Skautravern-kart.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -


Har dere et spesielt mål for egen trening for 2022?

Hanne: –Planen for 2022 er å prøve seg på noen 5km løp og å klare å holde flyten og holde seg skadefri hele året. Jeg vil også prøve å trene litt mer styrke ved siden av kondisjonstreningen for å holde skader borte.

Erling er tidligere aktiv langrennsløper med både 1. plass, 2. plass og 3. plass i klassen i Birkebeinerrennet som imponerende resultater. På sine tolv starter i Birken ligger han stort sett mellom nr. 8 og 12 i klassen.

–Målet i år er topp 5 i klassen i Birkebeinerrennet. I tillegg ser jeg frem til deltakelse i et par fjellmaraton. I løpet av noen år vil jeg også delta i maraton på asfalt, der målet er lavt 2.30-tall.

Mange sliter med motivasjonen. Har dere noen tips til hvordan man best kan komme over «dørstokkmila» og motivere seg til egen aktivitet i 2022? 

Erling: –Jeg begynte først å trene som 11-åring, da jeg vant et motbakkeløp på skolen uten å trent noe som helst. Siden har jeg vært frelst av kondisjonstrening. Jeg blir lykkelig av å trene, og da jeg for noen år siden nesten ikke fikk trent i ett år i forbindelse med jobb opplevde jeg også at både ledd og muskler forfalt. Jeg sluttet i den jobben for å ta vare på helsen. Jeg ser både på meg selv og andre som holder trening vedlike at kroppen holder seg noe yngre enn jevnaldrende. Særlig opplever jeg at terskeltrening er effektivt, da man ikke belaster kroppen for hardt i forhold til livets totalbelastning, men heller ikke så rolig at treningen ikke er relevant fartsmessig for litt konkurranser. Jeg synes nemlig det er gøy å konkurrere, avslutter supermosjonisten.

GØY Å KONKURRERE: Erling Christiansen oppfordrer til trening i naturen og er glad i å konkurrere. Her kombinerer han begge deler i det lokale terrengløpet Svartskogløpet for et par år siden, som han vant. På forsidebildet er Erling (i midten) på løpetur Lyseren rundt med Team Sportsmanden i 2021, sammen med 17 andre fra teamet, blant annet Ole Martin Bollandsås og Trond Olav Berg. 
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Hanne: –Mitt beste tips tror jeg er å ta det litt easy i begynnelsen. Det er lett å overdrive i starten og gå på en smell. Senk tempo og antall økter per uke, så øker du forsiktig utover våren. Da vil du slippe skader og at motivasjonen daler. Som regel så er de første 2-3 ukene med trening de vanskeligste å motivere seg for, men så fort treningen blir en vane så flyter det litt av seg selv. Har du en nabo eller venninne du kan ha en fast avtale med 1-2 dager i uken, så er det lettere å komme i gang. Ellers er det jo apper som Strava og RunKeeper som har konkurranser som kan virke som bra motivasjon. Hvis du trigges av konkurranser, så meld deg på et løp til sommeren som en gulrot. Men det finnes ingen snarveier til målet.

Mange kjenner nok også Hanne Cathrine Guldbrandsen som entusiastisk leder av Løplabbets butikk i Ski Storsenter og en av ildsjelene bak Ribbemaraton. Vi lurte på om hun merket noen stor forskjell blant folk generelt, om det er flere eller færre som løper og trener nå.

–Under pandemien var det mange som fikk øynene opp for trening ute, og det har fortsatt etter at treningssentrene har åpnet igjen. Uten at jeg vet det helt sikkert, så tror jeg at folk har brukt dagen med hjemmekontor smart. Vi har flere nybegynnere i butikken, og det er gøy å guide og hjelpe dem, både med sko og klær, men også med teknikk og tips, avslutter hun.

Mange har fått øynene opp for å trene ute under pandemien, sier Hanne Cathrine Guldbrandsen.
Foto: privat

Om de to har et felles budskap, så er det altså å komme seg ut og i trening, alene eller sammen med familie og treningsvenner.

Løping og turer, både på ski og på beina, er fortsatt både enkelt og sunt både for den fysiske og mentale helsen. 

Godt nytt år! 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -