LøpingØstfoldStor-Oslo

Glavamila: Endelig seier til Marius Borger

– Tekst og foto: Roar Tomter – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Onsdag 4.september ble den 35. utgaven av Glavamila arrangert i Askim. Det var en perfekt kveld for mosjonsløp, med behagelig temperatur og sol fra skyfri himmel. Sportsmandens løpende reporter gleder seg alltid til dette løpet, men etter en noe skrantende helse i dagene etter Årungen rundt, valgte undertegnede å ikke starte. Dette ga meg en mulighet til å følge løpet på nært hold, og jeg planla nøye hvor jeg skulle stå underveis.

Glavamila 2013 før start
Før start møtte Sportsmandens fotograf og reporter blant annet disse tre: Sverre Sørensen (bosatt i Ski – tidligere Spydeberg-gutt), Marius Borger (bosatt i Hobøl – tidligere Spydeberg-gutt) og Rolf Gran (trønder bosatt i Ski)
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

I vår forhåndsreportasje ble favorittstempelet delt ut til Elias Ottoson og Vetle Aasland. Sistnevnte er skadet, mens Elias ikke dukket opp. Dagens eminente speaker Gøran Brattstrøm tok seg god tid til å analysere feltet før start, men hadde problemer med å plukke ut en klar favoritt. Underholdene å ha en motivert og kunnskapsrik speaker som ikke er redd for å bruke mikrofonen.

Starten ble noe forsinket da arrangøren ventet på at de siste anmeldte skulle bli klare til start. På landsbygda i Østfold tar vi hensyn til alle, så deltagerne tok dette med fatning. Som vanlig var det de ivrigste unggutta som fosset til tet, tett fulgt av de litt mer rutinerte som visste hva som ventet av utfordringer i lysløypa.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Starten går for Glavamila 2013. Foto: Sportsmanden / Roar Tomter
Starten går for Glavamila 2013. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden 

Undertegnede tok nå snarveien over kirken og tok oppstilling ved passering etter ca 2 km. Gledet meg som bare det til å se hvordan det lå an, visste ikke at et mosjonsløp kunne være så spennende!! Ut fra skogen skimtet jeg spredning mellom løperne, og da de passerte meg ved grusveien bak kirken ledet Marius Borger an feltet. Etter en åpning på 3.24 og 3.36 på de første to km, hadde han fått en liten luke på 7 sekunder til Felix Borgen Haug. Marius så bra ut og jeg var nøye med sekunderingen, da han ikke ville snu seg for å se bakover. Et svakhetstegn vi løpere prøver å unngå. På tredjeplass lå Arve Skjærvø fra Askim IF, som hadde fått en liten luke på gjengen som fulgte på plassene fra 4-11. Debutant i Glavamila, Rolf Gran fra Ski, lå da sist i dette feltet etter noe som så ut som en fornuftig åpning.

Fra passering 2 km: 

Glavamila 2013 MB 2km
Etter ca 2 km, løperne er ferdige med lysløypa og kommer her ut på grusvei bak kirken på Prestegårdsveien. Marius har tatt initiativet og leder her med 7 sek på mannen som ble nr. 2. Marius var opptatt av sekunderingen, han ville ikke snu seg for å vise svakhetstegn….
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden
Glavamila 2013 Arve nr 3 2km
Arve Skjærvø fra arrangørklubben passerer som nr. 3. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden
Glavamila 2013 4 til 11 2km
Så kommer gruppen fra nr 4-11. Legg merke til at ungguttene har tatt føringen, mens rutinerte Rolf Gran ligger plassert som nr. 11 her (nest bakerst i bildet). Han gjorde nok lurt i det, for åpningen gjennom lysløypen er hard.
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden
Glavamila 2013 Rolf 2 km
Rolf Gran passerer etter 2 km. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Jeg fulgte de 15-20 beste og ga mange oppmuntrende kommentarer, av interesse kan jeg nevne at det var knyttet spenning til om Hans Petter Lystad kunne følge Rune Iversen til mål i år. Ved passering 2 km lå Lystad 4 sekunder bak, en luke han aldri klarte å tette.

Reporteren måtte videre og tok en ny snarvei ned til sentrum av Askim. Planen var å få med meg løperne på toppen av Børudbakken rett før mål, men jeg var altfor ivrig og løp ned til passering 5 km (ca 1 km før mål). Der kom Marius Borger i ensom majestet, man kunne ikke skimte de øvrige løperne før lenge etter at han hadde passert, så jeg gratulerte like godt med seieren der og da! 🙂

Felix B. Haug lå fortsatt på en trygg andreplass, som han holdt helt til mål. Den siste plassen på pallen var mer åpen. Gjengen på 6-7 løpere hadde tatt igjen Arve Skjærvø, og Rolf Gran var nå helt i ryggen på Skjærvø. Sportsmandens utsendte ble nå så ivrig at han løp med gruppen et stykke for å følge utviklingen inn i den siste bakken. Det viste seg at Arve Skjærvø hadde spart litt på kreftene, og kunne rykke fra de øvrige nok til å sikre seg den siste pallplassen. Unggutten Sindre Johansen fra Spydeberg klarte seg også bra på slutten og avsluttet til fjerdeplass, foran mer meritterte Rolf Gran som avanserte fint på slutten og kapret femteplassen. Fin debut i Glavamila av Gran som vi håper stiller til neste år også.

Fra passering 5 km:

Glavamila 2013 MB alene 5km
Ved passering ca 5 km, etter at løperne er kommet opp fra Linna, forbi brannstasjonen og
inn mot sentrum. Marius Borger kommer i ensom majestet.
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden
Glavamila 2013 nr 2 5km
Felix Borgen Haug tar andreplassen. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden
Glavamila 2013 nr 3 km pluss gjengen
Arve Skjervø holder 3 plassen ved 5 km, men har fått selskap. Rolf Gran har bl.a. sneket seg helt opp i ryggen (skimtes bak). Arve hadde imidlertid spart litt på kreftene, og avgjorde kampen om 3.plassen ganske greit. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Marius Borger vant til slutt på tiden 21.32, noe som gir et snitt pr.km. på 3.33. Meget bra gjennomført løp i den ganske krevende løypa. Marius har for øvrig en rekke andre- og tredjeplasser fra Follotrimmen i år, så det var både gledelig og fortjent at han fikk seg en seier nå. I tillegg ble det gavekort på kr. 500,- fra G-Sport for prestasjonen. Marius har noe bedre PB fra tidligere år, men fortalte i seiersintervjuet til Sportsmanden at planen var å holde litt igjen i dag. Hadde han blitt presset så hadde det vært mulig å løpe 20 sekunder raskere, mente han.

Glavamila 2013 lasse og mb
Endelig, etter diverse andre- og tredjeplasser i Follotrimmen, var det Maruis Borger sin tur til å motta førstepremien, et gavekort på kr. 500,- (hos G-sport) til vinnerne av dame og herre klassen. Marius får her sin fortjente premie av friidrettsleder i Askim Lasse Jensen. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Nevnte Iversen og Lystad havnet for øvrig på hhv 13. og 16.plass, duellen uteble i dag, men begge er i rute til høstens store mål, Oslo Maraton. Der er målene hhv 3.10 og 3.15, noe vi gleder oss til å følge med på.

Glavamila 2013 vinnere med gavekort
Damevinner Karianne Holene og Marius Borger etter premieutdelingen.
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Karianne Holene fra Askim vant dameklassen i nesten like suveren stil, etter å ha tilbakelagt de 6,1 kilometerne på 26,42. Med det var hun nesten minuttet foran nr. 2.

Glavamila 2013 Marius vinner
En hilsen til alle Sportsmandens lesere, endelig seier!! Fortjent!
Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Resultatene på Askim If sine hjemmesider er noe mangelfulle foreløpig, da ingen er registrert med klubb, samt at enkelte løpere ikke var kommet med på de første resultatlistene. Dette siste ser nå ut til å være rettet. Det var også lettere kaotisk ved påmelding, og ingen forhåndspåmelding. Derfor ble starten forsinket, kunne en av deltagerne fortelle. Dette bør bedres til neste år. Ellers var Glavamila et fint arrangement i nydelige omgivelser og i perfekt høstvær, som også hadde et eget barneløp.

Glavamila 2013 barneløp
Klar til start i barneløpet. Foto: Roar Tomter / Sportsmanden

Minner også om at årets neste mosjonsløp i Askim går av stabelen 12.oktober. Dette er et motbakkeløp ved Vamma kraftstasjon som arrangeres for første gang. Bakken er mest kjent for at det historisk har vært arrangert en del rallyløp opp her. Sportsmanden.no kommer tilbake med mer info og forhåndsreportasje før dette løpet.

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Glavamila: Endelig seier til Marius Borger

Kommentarfeltet er stengt