FjordløpetØstfoldTerrengløp

Even Løvås var raskest i flotte Fjordløpet Jeløya

Fjordløpet Jeløya ble arrangert under flotte forhold lørdag 6.november. Den 5 kilometer lange runden fra Alby gård ble lovprist av deltakerne etterpå, og arrangøren og løpere var også heldige som fikk servert et nydelig høstvær på vakre Søndre Jeløy.

NÅ OPPDATERT MED MANGE BILDER!

Den aller første utgaven av løpet ble vunnet av Even Bentzen Løvås fra Halden IL (forsidebildet) på 16:19, med Göran Kjærstad Winblad fra Orienteringsklubben Moss ikke langt bak på 16:39.

I kvinneklassen var det samme avstand mellom de to beste, med seier til Tonje Magnussøn på 22:11, foran Hanne Winger Pedersen fra Rygge IL som kom i mål 20 sekunder bak på på 22:3.

–En nydelig løype, var den samstemte dommen av de fire første deltakerne etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
FORNØYD «FIRERBANDE PÅ SEIERSPALLEN»: Topp 4 i Fjordløpet Jeløya, med vinner Even Løvåas i sort lue, flankert av toer Göran Winblad (t.v.), treer Jan Espen Nilsen og nummer 4 Stein-Åge Karlsen. De var samstemte i at dette var et kjempeflott løp som de gjerne kom tilbake til.
Foto og forsidebildet: Frode Monsen / Sportsmanden.no
VANT: Tonje Magnussøn klokker seg inn på 22:11.

Mange godord etterpå

Even Løvås tok kommandoen fra start til mål, selv om en liten feillløping gjorde at forspranget plutselig var borte forholdsvis tidlig i løpet. Halvveis hadde haldenseren imidlertid igjen opparbeidet seg en bra luke og denne gangen holdt han ledelsen helt til mål. Even Løvås ledet lenge også i Slitusprinten for 14 dager siden, men måtte da gi tapt i spurten for to litt yngre og raskere løpere, som var lite dravillige underveis. På Jeløya unngikk han imidlertid spurtoppgjør.

I målområdet var det etterpå bare godord å høre om løpet og arrangementet, både fra de fremste og de som kom litt lenger bak på resultatlisten.

Også fra Kristine von Hanno fra Kolbotn, som løp sitt aller første løp og endte som fjerde beste kvinne på gode 23:51 som sluttid.

– Dette gikk jo over all forventning, sa hun etterpå, mens mannen Lars Thorsen smilte like bredt etter å ha vært hare for kona helt til mål.

STERK DEBUT: Kristine von Hanno løp meget bra i sin aller første konkurranse, ledsaget av mannen Lars Thorsen. Bak følger Monika Hjerpseth, som i likhet med Thorsen løper for Team Sportsmanden.


Løpet kom til på ganske kort varsel og er en oppfølger av Fjordløpet Sandefjord. Med det gode været på lørdag, kom det derfor en del etterpåmeldinger. Totalt var det 53 påmeldte, herav 16 på 5 km uten tid. Flere av disse løp også meget fort, og den raskeste av dem ville tatt 13.plassen dersom han hadde meldt seg på med tidtaking.

En av dem som meldte seg på selve løpsdagen var Sissel Gunnerud fra Moss, som ikke anget etterpå.

– Takk for fin løype og fint løp i dag, skrev hun på løpets Facebookside.

Anders Tronstad meldte seg også på i siste liten. Nå håper han på flere løp:

– Jeg ble så fornøyd med løpetraséen og at jeg brukte ca 5 minutter per kilometer, som noen mener er minimum for å kalle det løping, at det var verdt minst 250 kroner! Også deltar jeg jo ofte på slike lokale løp mest for å støtte arrangementet. Da jeg så at det ikke var flere som deltok, måtte iallfall jeg bidra med mitt. Vi får håpe på flere neste gang, forteller han til Sportsmanden.

FORNØYD: Anders Tronstad var veldig fornøyd både med løypen og egen innsats, og håper på flere Fjordløp fremover.

Samarbeid med Alby kafe og lokale aktører

Fjordløpet Jeløya går i en rundløype på 5 km med start og mål ved velkjente Alby gård og kafé / Galleri F15. Man løper først over og rundt selve gården, før løypens eneste lille asfaltstrekk kommer langs den fine alléen som fører inn til Alby gård. Deretter løpes det langs jordene ved Reier gård, delvis på gress og bred sti, delvis på grus, langs fine åkrer og beiteområder for sau, som fortsatt koste seg utendørs, før man kommer ned til sjøen. Derfra løpes det på grusveien langs Kyststien som man følger både langs sjøkanten og gjennom vakker skog, helt til løypen igjen svinger opp mot Alby gård og til mål.

– Løypen var jo lett, bakkene kom aldri, så det går an å løpe fort her, sa en som burde kjenne løypen bedre enn de fleste. Ottar Grønvold tok over kafédriften på Alby kafé sammen med kona Nanna i sommer, og kafeen er samarbeidspartner for Fjordløpet. Alle deltakerne kunne etterpå slappe av med gratis kaffe i kafeen, og selvsagt gjerne smake på Albykringlen, gode kanelboller eller hva man måtte ønske.

Men Ottar driver ikke bare kafeen. Han er også en meget god løper, som satt personlig rekord på 10 km i Hytteplanmila for en måned siden med sterke 33:27. Så han måtte selvsagt også løpe Fjordløpet, når det arrangeres like utenfor dørstokken. Med en langtur på 20 km i beina med friidrettgruppen i Moss IL på morgenen, var Fjordløpet dagens andre økt! Så Ottar tok løpet som fartsholder og innpisker for Agnar Lirhus, som hadde som mål å komme under 20 minutter. Det gikk strålende det også, med sluttid 19:39 på dem begge.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

PÅ HJEMMEBANE: Ottar Grønvold passerer like utenfor Alby gård. Agnar Lirhus (714) skulle dras frem til en tid under 20 minutter.

Fjordløpet kan bli en årlig begivenhet

Fjordløpet Jeløya arrangeres av Sportsmanden og Hverdagstreneren i fellesskap, og arrangørene understreker viktigheten av å samarbeide med lokale aktører. I tillegg til Alby kafe, stilte Dyre Gård på Rygge opp med deilig eplemost som tørsteslukker til alle etter løpet. Og Reier gård hadde også gitt sin velsignelse til at man kunne løpe langs jordene, på de opparbeidete stiene der.

Også lokalpressen var på plass. Moss Avis omtale løpet både på nettet og i papiravisen i forkant, og de stilte også med en fotograf og reporter på selve løpet.

Alle vi snakket med håpet på at dette skulle bli en årlig begivenhet. Og trolig blir det flere løp. Arrangørene vurderer også å lage en liten karusell av Fjordløpet, med et vårløp, sommerløp og høstløp. Enkelte ting må imidlertid komme på plass først. Det er krevende og medfører mye arbeid å arrangere løp, og man trenger funksjonærer til å hjelpe seg. Men kanskje kommer en lokal sponsor på banen?

Uansett er det ikke bare deltakerne som har lyst til å komme tilbake hit. Søndre Jeløy er virkelig en perle, med sin fantastiske natur, kulturlandskap og kyststripe.

Resultater

Flere bilder fra Fjordløpet Jeløya

Martin Syver Larsen har ikke tid til å nyte utsikten her.
SIST, MEN IKKE MINST: Peder Guldbjørnsen hadde tatt turen fra Askim og tok også Fjordløpet som en flott tur, som en av 14 som valgte 5 km uten tid.
LETTBENT: Even Bentzen Løvås ser ut til å ha rimelig god kontroll etter rundt 3 km.
STERK SVENSKE: Orienteringsløper Göran Kjærstad Winblad løp fort med kamera på hodet til andreplass og 16:39.
Jørn Espen Nilsen fra Oslo tok tredjeplassen på 17:38.
Svein-Åge Karlsen fra Rygge IL gir tommel opp underveis til sterk 4.plass på 18:16, med Mossefergen i bakgrunnen.
Ole Martin Svenkerud på vei mot 5.plass på 18:51.
Den sterke veteranen Johnny Stensrud fra Rygge IL ble nummer 6 på 18:54, selv om han før løpet sa at formen var på hell. Jan Billy Aas i den turkise Team Sportsmanden-trøyen løp på 19:00, mens Marius Johansen fikk det litt tøffere etter en hard åpning og løp på 19:24.
DAMEDUELL: Tonje Magnussøn har fått en liten luke til Hanne Winger Pedersen, som sees like bak. Dag Hjerpseth hjelper til med å holde farten oppe.
IDYLLISK: Fjordløpet Jeløya har en vakker løype. Et par av deltakerne avsluttet faktisk dagen med et bad i fjorden her etter løpet.
GLAD: Hanne Winger Pedersen ser veldig fornøyd ut med andreplass i mål.
PÅ PALLEN: Beathe Skog Hansen fra Tjøme Løpeklubb løper inn til tredjeplass hos kvinnene.
Sekretariatet har full kontroll?
SUB 20: Agnar Lirhus puster ute etter å ha klart målet om å løpe på under 20 minutter.
MEDIA PÅ PLASS: Moss Avis sin utsendte journalist intervjuer her Ottar Grønvold.
JEG VANT!: Anne Helen Evensen og Hanne Winger Pedersen smiler bredt etter å ha vunnet fine, fargerike Steigen-sokker fra run4.no.
FINE PREMIER: Knut Stabell fra Moss Skiklubb vant dette fine Birken-drikkebelte fra Maxim. Det passet bra for veteranen som har 20 starter i Vasaloppet, en rekke starter i Birken og som dagen etterpå skulle være med i Gjørmeløpet som Moss Skiklubb skulle arrangere.
FAMILIEUTFLUKT: Ikke så verst for denne familien å komme hjem med både medaljer og hver sin buff fra Icebug som ekstrapremie. Fra venstre Rune Persen, Johannes Persen og Elin Andersen.
TOMMEL OPP: Jan Billy Aas og Peder Guldbjørnsen var godt fornøyde med dagen.
PÅ TUR: Sprek gjeng fra Tjøme Løpeklubb, som hadde tatt turen over med fergen fra andre siden av fjorden. Buffene var kanskje gode å ha på fergeturen tilbake.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Se enda flere bilder og følg Sportsmanden på Facebook også!

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -