AdventsløpetOppegårdRun4life

Kilometersanking i adventstiden

Mange lokale løpere har kastet seg på trenden med virtuelle løp.

Adventstrimmen – Sportsmanden sin virtuelle juletrim har virkelig slått bra an. Etter de to første av de tre ukene løpet pågår, er det sendt inn treningsturer på til sammen over 5.000 kilometer. Mer enn 10 ganger distansen fra Oslo til Bergen er altså tilbakelagt med løpseko allerede.  

Av de nærmere 60 deltakerne finner vi ni ivrige mosjonister fra Oppegård, i tillegg til flere fra gamle Ski kommune. Og det er flest kvinner på listen.  

Adventstrimmen er ment å skulle inspirere mosjonister til å komme seg ut i denne spesielle førjulstiden. Frisk luft og trening er positivt for folkehelsen, noe vi ikke minst trenger i disse koronatider med sosial nedstenging og restriksjoner på det meste. Deltakerne blir først og fremst pushet litt og får kanskje en ekstra motivasjon til å komme seg ut litt oftere enn de ellers ville gjort. Og man får delta i et sosialt fellesskap i en egen Facebookgruppe der man både kan skryte litt av seg selv og heie på alle de andre som deltar, fra ulike steder av landet. 

Det er ikke om å gjøre å løpe fort eller prestere, men å delta. Hvor langt man løper er underordnet, men det er en liten gulrot i å klare 100 km frem til fjerde søndag i advent. Eller 240 km for de som vil legge listen litt høyere. Klarer man dette er man med i noen ekstratrekninger av fine premier. Og den lokale butikken ProfilSport på Sofiemyr sørger for at alle deltakerne får en fin medalje i posten etterpå. 

Lengst av våre lokale mosjonister så langt har Stine Kjønstad Moesgaard fra Kolbotn løpt. På 13 dager har hun trimmet hele 166 kilometer! Vi spurte om hva det er som motiverer henne med denne typen arrangementer.

– Det er jo gøy med kilometersanking på tampen av året, for å nå årsmålet! Samtidig er det kanskje enda mer aktuelt i år, for å holde formen ved like når alt av fremtidige konkurranser og løp er satt på vent, forteller Stine.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
LØPER LANGT: Stine Moesgaard med nisselue på en løpetur i Maridalen sammen med de gode løpevenninnene Maria Sørbø, Wenche Hansen og Lauren Hoivik fra løpegruppen #høgepålivet.


Noen av treningsturene er løpt sammen med venninnen An-Magritt Eide, som har nesten like lang distanse loggført. 

– Liten luftetur i dag også, og 145,7 km tilsammen. Rett hjem til lussekatter, skrev hun etter en løpetur på en drøy mil tredje søndag i advent, ledsaget av et bilde med deilige, nybakte boller! Juletiden skal jo nettopp være en fin kombinasjon av å yte og å nyte. 

Inger Anne Pedersen (127 km) og Marit Lundanes (103 km) har også klart 100 km-målet allerede. Man kan løpe hvor man vil, og Pedersen har løpt noen av sine turer i Tromsø.

FØRST YTE: Inger Anne Pedersen i Adventstrimmen i Tromsø, på vei opp Sherpatrappene….
SÅ NYTE: Belønningen er denne fantastiske utsikten over Tromsø. (Foto: Inger Anne Pedersen)


Gry Pladsen, Hege Bakken og Jeanette Gundersen er også godt i gang med Adventstrimmen, mens guttas lokale ære blir forsøkt ivaretatt av Stig Arve Vangsnes og undertegnede, men med litt mer beskjedne mengder.

– Jeg er klar. Må satse på kilometersanking nå, sa Stig selv da han meldte seg på. Noen dager senere, etter sitt tredje bidrag til Adventstrimmen, kommenterte han følgende: 

– Ble 9 km. Trodde jeg løp fortere enn 7 minutter på kilometeren. Er oppe i 41 km nå om jeg har regnet rett. Fortsatt trimklassen, ja. Forbrant ikke så mange kalorier denne gangen.

Stig Vangsnes har for øvrig en lang historie som pådriver og ildsjel i lokalidretten – både i fotball som spiller og trener for Kolbotn IL og Oppegård IL – men også som mangeårig oppmann for friidretten i Oppegård IL. Selv var 57-åringen en meget habil og særdeles ivrig mosjonist som i mange år deltok på alt han kom over av løp fra 1500m til maraton. Det begynner å bli noen år siden, så det er ekstra gledelig å se at Vangsnes nå har begynt å trene litt mer systematisk igjen. Kanskje dukker han opp i lokale løp igjen også, som den gamle favoritten Follotrimmen, når vi skriver 2021 og ting forhåpentligvis normaliserer seg?

I mellomtiden må både Stig og alle lesere av Oppegård Avis ha en fortsatt fin og aktiv adventstid. Litt trimming er aldri feil. Og når Adventstrimmen er unnagjort, kommer nye muligheter i Sportsmanden-regi ved Ultratrimmen i romjulen og NyttårsLøftet. Vi skal kose oss litt ekstra i julen i år, men det er altså ingen unnskyldning for ikke å trimme av seg litt av ribbefettet etterpå, heller. 

Ha en riktig god og aktiv jul!


Mer om Romjulstrimmen her

Snøen og hvit jul tar vente på seg i store deler av landet. Som her i Oppegård. Men forholdene for løping er gode!
(Foto: Frode Monsen)

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen står på trykk i lokalavisen denne uken.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -