FunrunTeam SportsmandenUltraløp

Einar Hagemann sine elleville ultrastunt

Svelvik-karen må være Team Sportsmandens sprøeste

Einar Hagemann er ikke som løpere flest. Ja, ikke som ultraløpere flest, heller! 44-åringen fra Svelvik liker gjerne å finne sine helt spesielle utfordringer, ting som vi andre aldri ville tenkt tanken på, en gang. Einar Hagemann bare gjør det!

Som for et par uker siden, da han løp hele 50 km opp og ned bob-banen på Lillehammer! Da kom selv NRK på besøk. Og Olympiaparken laget denne kule videoen etterpå:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Einar Hagemann løper 50 km i bobbane!

Ultraløper Einar Hagemann har i dag gjort noe ingen andre har gjort før. Løpe 50 km i bobbane. ? Hvor lang tid tror du han brukte? Resultatet ser du i videoen. ?

Slået op af Olympiaparken i Mandag den 15. juni 2020

Her er Einar Hagemanns egen beretning om løpingen i bob-banen. Og litt om tidligere – og neste – prosjekt:


Jeg liker å gjøre litt annerledes ting.

Einar Hagemann, ultraløper fra Team Sportsmanden

«Jeg liker å gjøre litt annerledes ting. Fra ultraløp med barna i vogn, ultraløp opp og ned frukthagerender, til løpe så mange ganger jeg gidder opp og ned Vikersundbakken.

Idéen kom inn i hodet mitt dagen etter jeg hadde løpt 20 ganger opp og ned Vikersundbakken 20 mai. Da var det liksom litt tomt etter at jeg hadde holdt på i nesten 11 timer i monsterbakken i Vikersund. Jeg visste at jeg skulle bli med på Skuggenatten 5 ganger opp den 7 mai.

Jeg satt hjemme og tenkte hva jeg skulle finne på nå. Da kom plutselig ideen om å løpe bobbanen i Lillehammer. Jeg hadde jo kjørt hjulbob der i 1997, når jeg gikk på Ringebu folkehøgskule. Så hvorfor ikke løpe et maraton opp og ned der?

Jeg vet av erfaring at eneste mulighet for å få til noe, er å spørre om lov. Som regel så er det et ja en får. Og det fikk jeg her også. Jan Oddvar Tangen i Olympiaparken syntes dette var en super idé. Jeg måtte bare finne en dato, så skulle de ordne resten. Men da jeg spurte han første gangen så tenkte jeg:

«Maraton er for lett, det må bli 50 km. Mye morsommere!»

ENSOMT. OG MORSOMT! 50 km opp og ned en jobbane…
Foto: Miriam Delphin

Det ble datoen 15. juni, bare en dag før jeg skulle til Egersund for å feire 18-årsdagen til min eldste datter. Jeg visste at jeg måtte kjøre 4 timer hjem etter løpet. Og at det ville bli 7 timers kjøring dagen etter løpet, fra tidlig morgen. Men er det så nøye da? Alt dette gikk forøvrig bra, selv om jeg hadde gnagsår fra en annen planet mellom beina under bilturene. Dette skyldtes all dusjingen med spreder over kroppen under løpet pga varmen. Da blir det en morsom friksjon her og der…

Løpet skulle starte kl 10.00. Jeg møtte opp kl 09.00 og kikket meg litt rundt. Banen var litt annerledes enn det jeg kunne huske fra 1997. Det var liksom en ekstra motbakke mot slutten, altså bremselengden for bob og akebrettene. Den var jaggu bratt den også. Men da ble det jo bare enda flere høydemeter. Positivt, var så klart tanken.

Jan Oddvar viste meg banen jeg skulle løpe og hvor de hadde merket opp at jeg skulle vende. De hadde merket banen til en lengde på 1581m x 32 lengder. Startskuddet gikk og jeg satt på den første sangen på spillelista (crazy, something, normal) ?

Spillelista er også klar!

De første 5 rundene gikk på 20 minutter per runde. Jeg merket fort at dette ble for raskt, og at 6 timer totalt ikke ville la seg gjennomføre i det tempoet. Det ble da gåing i de bratteste partiene på 15 % de siste 11 rundene. Dette fungerte meget bra. Jeg tok med meg en halv liter med væske per runde og i tillegg drakk jeg mye ved depotet ved runding per runde. Jeg drakk sikkert 11-12 liter mens jeg holdt på. Spiste også jevnlig og fikk i meg salt-tabletter og magnesiumtabletter jevnlig.

Mange tror sikkert det ble rene badstuen der etter hvert, noe jeg også hadde trodd. Det var så klart varmt, men det var MYE varmere utenfor banen, i sola. Jeg tror kanskje betongen holdt litt på de kaldere temperaturene som hadde vært på natta. Men svette gjorde jeg, tro meg! Og det lugget vel litt i noen muskler på slutten, krampetendensene var der også! ?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Med historisk sus!

Betongen var heller ikke så ille som jeg hadde fryktet. Jeg brukte Saucony Triumph 17, nyinnkjøpt til løpet. Disse hadde meget god demping og de satt på foten som en sokk. Helt fantastisk på betongen. Noen lurer kanskje på hvordan det var å løpe i kurvene. Det var som å løpe alle andre steder. Altså, null problem! Det eneste jeg måtte passe på, var lysene i taket og utgangene av kurvene. Jeg er 1.92 høy, og da er det lett å skalle i mye rart. Men en liten knekk på nakken gjorde at det ikke ble noen blodig affære der.

–Fikk følge av Miriam Delphin opp runde 9 og 10. Fantastisk motivator det! ?

Jeg fikk også følge på runde 9, 10 og 15. Dette var skikkelig hyggelig og gjorde at det gikk litt lettere og jeg tenkte ikke så mye på hvor langt det var igjen. Kom i mål som den første i Norge (og kanskje i verden) som har tatt en 50 km i en bobbane. MORO. ??

Nå er det bare å finne på noe nytt. Det skal vel ikke by på så store problemer det.»

Been there! Done that!

Vikersundbakken og frukthageløping

Nå er det ikke lenge siden Einar Hagemann gjennomførte et annet stunt, nemlig å løpe opp og ned skiflygingsbakken i Vikersund. 20.mai løp han 20 ganger opp og nede monsterbakken, tilsammen 21.560 trappetrinn, på 10 timer og 43 minutter. Han tilbakela 36,1 km og hele 4.110 høydemeter!

Vi lurte på hva han selv mener er sitt sprøeste løp.

Det er ikke lenge siden Vikersund-stuntet ditt heller. Og du har jo mange spesielle og spektakulære prosjekter på «samvittigheten» etter hvert. Hva er det mest sprø eller spektakulære du har gjort, mener du selv?…

Opp monsterbakken i Vikersund, som ble forsert 20 ganger! Og Sportsmanden-buffen er som alltid på plass på hodet!

–Jeg tror det sprøeste jeg har gjort må være frukthageløping. Løpe gjennom alle frukttrærradene i gamle Svelvik kommune. Jeg klatre ikke å gjennomføre å første forsøk. Men den skal gjennomføres! Det er vel kanskje 400 km totalt, tenker jeg. ???

–Og så må trekke frem vognløping på 63,3 km med Julie (datter) i vogna. Det var kanskje litt spesielt. Men meget artig for hele familien.

Litt humor hjelper kanskje. På toppen av Vikersundbakken

Og neste prosjekt er allerede planlagt…

Så hva blir det neste?

–Nå tenker jeg på Vikersundbakken 24 timers. Kanskje lage en event med Sportsmanden der, svarte han først.

Noen dager senere tikket det inn en ny melding, da nok et prosjekt ble offentliggjort på Facebooksiden:

–Mitt neste prosjekt er nå bestemt. HARDANGERBRUA er min neste destinasjon. Det blir spektakulært og som vanlig monotont. ?? Det blir 55 høydemeter over havet, eller Eidfjord for å være mer presis. Dette dukket plutselig opp i hodet mitt da jeg så et bilde av en hengebru. Da slo det meg at jeg måtte finne ut hvilken hengebru som var Norges lengste, og løpe minimum 100 km på den. (Så klart da frem og tilbake). Altså minimum 37 runder må til for å passere 100k.?‍♂️?‍♂️ Hver lengde er 1380m. Foreløpig dato er satt til 12 juli. Mer info kommer etterhvert. ?

NEXT! Einar Hagemann er allerede klar for nye eventyr!

Så det er bare å følge med! Einar Hagemann har nok ikke gjort sitt siste ultra-sprell! Nye eventyr venter på Team Sportsmandens sprøeste medlem…

Bli kjent med andre medlemmer i Team Sportsmanden her

Kanskje du har lyst å bli medlem i Team Sportsmanden, og få Sommerkarusellen på kjøpet?

Flere spektakulære ultra-stunt:

Hun løp like godt både 50 km lørdag og 80 km søndag i helgens Run4life Midtsommermaraton og -ultra!

Ultraløperen fra Oppegård har som første nordmann fullført ett av verdens tøffeste ultraløp – 430 km under tildels ekstreme vær- og føreforhold!

Alt om ultraløp på Sportsmanden finner du her

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -