DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøping

Tøffe bakker i Kongeetappen på Bornholm!

OPPDATERT MED FLERE BILDER – Det fjerde løpet i Etape Bornholm kalles for Kongeetappen. Det er et «fjelløp» som avsluttes med en bakkespurt – HammerDysten – med egen tid og prispenger. De siste 435 meterne har en stigning på 75 meter eller hele 17 %. Bakken starter egentlig litt før, fra nesten helt nede ved havnivået, før målgang på toppen ved Hammeren fyr. Første del av bakken er i terrenget, mens siste del er på asfalt. Her er det tett i tett med tilskuere på begge sider, og flagg, heiarop og navn tegnet i asfalten som i Tour de France. Og stemningen står ikke stort tilbake for det legendariske sykkelrittet heller. Avslutningen på dette løpet er helt unik.

Abdi-Hakin Ulad spurter inn til seier i den spektakulære fjelletappen på Bornholm. Foto: Sportsmanden/Marie Wibe Bakker

Den danske lederen Abdi-Hakin Ulad festet grepet om totalseieren. Etter at Morten Munkholm hadde vunnet på de to foregående etappene knepent, slo Ulad kraftig tilbake og vant med 14 sekunder på sluttid 26.59 i det 8,5 km lange løpet. Håkon Brox gikk på en aldri så liten smell  på slutten, tapte over minuttet til Anders Kleist og måtte også se Lars Budolfsen passere seg på sammenlagtlisten. Etter 28.40 på etappen ligger han nå på 5.plass som beste nordmann. Brox hadde bare 65.beste tid i den innlagte HammerDysten på de siste 435 meterne og tapte hele 25 sekunder her til Budolfsen.

Håkon Brox er tydelig sliten med ca 50 meter igjen til mål. Foto: Sportsmanden/Marie Wibe Bakker
Håkon Brox er tydelig sliten med ca 50 meter igjen til mål.

Veteranen Øystein Mørk holder koken og tok en ny sterk 8.plass med 29.22, kun ett sekund fra 6.plassen – og beholder 7.plassen sammenlagt med 23 sekunders margin. For Gjermund Sørstad ble det også litt tungt på den siste halvannen kilometeren i terrenget og opp bakkene.

PIRATEN: Gjermund Sørstad i innbitt fight opp til Hammeren. Foto: Sportsmanden/Marie Wibe Bakker
PIRATEN: Gjermund Sørstad fokusert og innbitt opp til Hammeren.

– Jeg er litt for stor og har har litt for tung beinmuskulatur for slike bakker, smilte Gjermund, som er på familieferie og tar Etape Bornholm som fin fartstrening inn mot Stockholm Ultra.

Det var tre norske etappeseire i går, Tore Bjerkrheim fortsetter fremgangen og vant sin andre dagsetappe i 50-års klassen, mens Kirsti Johnsen og Svein Sølvberg er i ferd med å gjøre rent bord etter sine fjerde strake seirer. Kirsti Johnsen som løper i klasse 60-64 år, er for øvrig nr 31 sammenlagt og nest beste norske dame! Julie Marie Haabeth ble nr 11 i går og er nå akkurat inne på topp-10 sammenlagt før dagens avsluttende løp, en flat og kontrollmålt 10 km i hovedstaden Rønne. Isabellah Andersson er for øvrig suveren i dameklassen og tok i går sin fjerde strake etappeseier.

Isabellah Andersson med sin fjerde strake seier. Foto: Sportsmanden/Marie Wibe Bakker
Isabellah Andersson med sin fjerde strake seier.
Beste norske dame er Julie Marie Haabeth fra Tjalve, på 10.plass før siste løp. Foto: Sportsmanden/Marie Wibe Bakker
Beste norske dame er Julie Marie Haabeth fra Tjalve, på 10.plass før siste løp.

Beste norske i den avsluttende bakkespurten på 4.etappe var for øvrig Kjetil Andre Bjerkheim, sønn til Tore, med 5.beste tid (1.57).

Som far, så sønn: Kjetil Andre Bjerkrheim ga alt i HammerDysten og hadde 5.beste tid opp den 435 meter lange bakken av samtlige løpere! Faren Tore løp jevnere og vant etappen i klasse 50-54 år. Foto: Sportsmanden.no / Marie Wibe Bakker
Carsten-Vinkel-1-50_Zenia-Mogensen-3-tot
Carsten Vinkel, vinner av klasse 50-54 år i sort, jages av bronsevinner sammenlagt, Zenia Mogensen, nr 4 på etappen.
Christian-Fredriksen
Christian Fredriksen gjorde en ny sterk etappe og ble nr 18. Fredriksen endte til slutt på en sterk 20.plass som fjerde beste nordmann. Her kan du lese hans egen blogg Tilbakeblikk på Etape Bornholm.
Hanne2_Julie-fotograf
Hanne Wibe fra Langhus og Sportsmanden tar ut de siste kreftene i bakkespurten, fotografert av datter Julie. Ingenting å si på innsatsen her!
Knut-Kongshaug
Knut Kongshaug fra Kårvåg IL ble nr 82 sammenlagt og nr 17 i klasse 40-44 år.
Lone-Balling-Hansen-7_Hanna-Lindholm_4smlg
Hanna Lindholm (t.h.) ble til slutt nr 4 sammenlagt, mens Lone Balling Hansen tar 7.plassen. På etappen blir de hhv nr 5 og 6, mens Lindholm slår Hansen med hele 16 sekunder på de siste meterne til mål.
Monica-Berglund
Monica Berglund opp brattbakken. Hun ble 3.beste norske dame i Etape Bornholm med en 40.plass.
Per-Thomas-Thomassen
Per Thomas Thomassen i fint driv i bakkespurten. Thomassen dispoonerte kreftene bra utover i uken, uten å gå helt i kjelleren på de første etappene. Belønningen ble en 80.plass totalt for bergenseren som løper for Bøler.
Sanni-Pedersen_Runners-Corner-9sml
Sanni Pedersen, Runners-Corner, ble nr 9 sammenlagt etter 12.plass her i fjelløpet.
Snøvdsen
Snøvdsen, den løpende maskoten, opp brattbakken.
Svein-Sølvberg
Denne karen tar seg ikke tid til å hilse på publikum. Superveteran Svein Sølvberg fra Oppegård IL var igjen utilnærmelig i klassen sin.
Torben-Striboldt_IK-Hellas
LETTKLEDD: Torben Striboldt ble nr 4 både på etappen og sammenlagt i klasse M50-54 år.
WELL DONE: Løpere med plastomslag som spøkelser ned fra fjellet etter løpet. Foto: Sportsmanden.no / Frode Monsen
WELL DONE: Løpere med plastomslag som spøkelser ned fra fjellet etter løpet.