DanmarkEtape BornholmInternasjonaltLøping

Morten Munkholm med ny seier på Bornholm

Den danske terrengmesteren fra 2013 Morten Munkholm tok sin andre strake etappeseier på Bornholm, men knappet bare inn ett sekund på sammenlagtlederen Abdi-Hakin Ulad, dansk terrengmester han også, fra 2012.

Morten Munkholm har vunnet 2 av 3 løp, men ligger likevel 8 sekunder bak lederen sammanlagt. I går dro han kraftig mot slutten, men Adbi-Hakin Ulad bet seg fast og klarte å begrense tapet til ett fattig sekund. Foto: Sportsmanden/Frode Monsen

Håkon Brox ble nr 4, men beholdt tredjeplassen sammenlagt, men pustes i nakken av gårsdagens treer, Anders Kleist, som bare er 7 sekunder bak. Før tirsdagens strandløp sa Brox til Sportsmanden at han ikke helt trodde på sammenlagtseier, men at han ville prøve. Med 45 sekunder opp til lederen kan det synes i tøffeste laget, selv om to knallharde etapper gjenstår. Og med bare 7 og 25 sekunder ned til nr 4 og 5 sammenlagt, er nok hovedmålet nå å beholde en plass på pallen etter siste løp på fredag for den sterke Tjalve-løperen.

Øystein Mørk tok en ny 8.plass og avanserte til 7.plass sammenlagt, mens Gjermund Sørstad ble nr 11 og er nå på delt 10.plass totalt.

Gårsdagens skogsløp var en svært kupert 7,8 km, med en tøff bakkespurt til mål med masse tilskuere. Sånn sett var det en fin forsmak på «fjelløpet» som venter i dag. Arrangørene kaller dagens etappe for Kongeetappen. Den starter ved sjøen og går i variert landskap både langs vei og i terrenget, før den avsluttes med en spektakulær bakkespurt med egen bakkepris og resultatliste. På de siste 435 meterne til mål på et av Bornholms høyeste punkt, stiger løypen hele 75 meter eller med 17 %. Her er det alltid tettpakket med tilskuere og rene Tour de France-stemningen, med navn og heiarop malt i asfalten.

Veteranen Øystein Mørk (t.h.) fortsetter å imponere og ligger nå på 7.plass sammenlagt. -Etappen i dag (3.etappe) var som skapt for Øystein, sa Gjermund Sørstad etter løpet til Sportsmandens løpende reporter (t.v.). Gjermund var selv meget godt fornøyd med å ha avansert til delt 10.plass sammenlagt. Foto: Julie Wibe Bakker

På damesiden ble det den tredje strake seieren til den svenske storløperen Isabellah Andersson, mens Julie Marie Haabeth fra Tjalve er beste norske. Hun ble nr 9 på gårsdagens etappe og avanserte en plass til samme plassering sammenlagt.

I aldersklassene har både Kirsti Johnsen fra Tønsberg FIK (60-64 år) og Svein Sølvberg fra Oppegård IL (65-69 år) gjort rent bord og i praksis avgjort allerede før de to siste etappene, med ledelser på hhv 8 1/2 og drøye 11 minutter! Inge Vinje har også et solid grep om tredjeplassen i samme klasse, mens Sportsmandens redaktør Frode Monsen avanserte til tredjeplass i klasse 50-54 år etter 7.plass (!) i går. Bakfra kommer imidlertid Tore Bjerkheim stormende. Etter problemer på førstetappen, knallet Bjerkrheim til med klasseseier i andre løp, og fulgte opp med tredjeplass i går i 50-årsklassen, som for øvrig ble vunnet av den gamle storløperen Henrik Jørgensen. Jørgensen har fortsatt dansk rekord på maraton med 2.09.43 fra London Marathon i 1985 (5.plass), samme året som Ingrid Kristiansen vant på ny norsk rekord (2.21.06), som også står den dag i dag. Jørgensen vant for øvrig London Marathon i 1988, samtidig som Ingrid Kristiansen tok sin fjerde og siste seier i London.

Jørgensen deltar imidlertid ikke på hele Etape Bornholm, i redsel for å få skader før andre løp som han satser på senere i år, fortalte han dansk TV2 i går. Som for alle dager ble nemlig løpet sendt direkte på lokal-tv og i opptak på Dansk TV2 senere på kvelden.

Morten Munkholm på blomsterseremonien etter seier på den tredje av fem etapper på Bornholm. Foto: Sportsmanden/Frode Monsen
slitne-løpere
Slitne løpere puster ut etter den knallharde berg-og-dal-etappen gjennom skogene i Almindingen. Foto: Sportsmanden.no