FolloJulekalenderLøping

Juleløping i Oslo og Follo

Løp julen inn tvers gjennom Oppegård

Vi går nå for fullt inn i «den glade juletid», som for de fleste er preget av helt andre ting enn løping og trening. Men vil du få med deg noen lange og fine løpeturer der det sosiale står i fokus, er det et par fine lokale tradisjoner som er åpen for alle. 

Den såkalte 7-kirkersrunden er en tradisjon som strekker seg helt tilbake til sent på 1980-tallet. Hvert år løpes julen inn med en langtur der det løpes fra kirke til kirke i Follo og tvers gjennom Oppegård kommune. Hele syv kirker i Oppegård, Ski og Ås skal passeres på runden, som starter og slutter ved Langhus skole. Først løpes det til Ski Nye kirke og langs Nordbyveien over Da Vinci-broen til Nordby kirke. Deretter løper man gjennom skogen i Svartskog til Oppegård kirke, videre til Gjersjøen, opp bakkene til Kolbotn og passerer Kolbotn kirke og Sofiemyr kirke. Kommunens fjerde og rundens sjette kirke passeres på Greverud, før man endelig passerer Langhus kirke på slutten av den tradisjonsrike turen. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Jann Post var julenisse og delte ut marsipan til Frode Monsen, Janicke Bråthe og Roger Thompson i fjorårets runde, der fotograf Nils Hjelle også var med.

Tidligere har man oftest løpt på selve julaften om morgenen, men i år blir det søndag 22.desember, bekrefter initiativtaker og en av de virkelige tradisjonsbærerne, den kjente og folkekjære friidretts- og langrennskommentatoren Jann Post. Langhusgutten er selv en meget god maratonløper med 2.32 som personlig rekord. Men det er absolutt ikke noe krav om å være i samme superform for å delta. Det løpes i pratetempo og det sosiale er viktigst, selv om det ikke skal legges skul på at dette er en tøff og kupert runde på cirka 32 km. De som deltar får i hvert fall garantert opp appetitten! 

TRADISJON: Godt oppmøte på dette gamle bildet fra 7-kirkers, der vi blant annet gjenkjenner nåværende og tidligere president i Kondis, Tim Bennett og Stig Vangsnes.

Og for de som føler at de kanskje har spist litt vel mye i julen og vil trimme vekk litt av ribbefettet, kan Løplabbets Ribbemaraton på 3.juledag anbefales! Du løper fra Løplabbets butikk i Sandvika, gjennom Oslo og tvers gjennom Oppegård kommune her også, til mål i butikken i Ski Storsenter. Der venter butikksjef Hanne Guldbrandsen fra Kolbotn med boller og drikke. Det får man også et par steder underveis, men det anbefales å løpe med egen sekk i dette uhøytidelige løpet, som de fleste tar som en sosial langtur med likesinnede. En liten startkontingent på 150 kroner går til Kirkens Bymisjon og løpet er meget populært. For mange er det blitt en del av juletradisjonene. Men Ribbemaraton er for alle, og på det glatte føret i fjor fullførte to damer på henholdsvis 76 og 82 år hele distansen! Og ja, det er altså en full og offisiell maraton på 42,2 km! 

Fra fjorårets reportasje På glattisen i Ribbemaraton, der vi skrev følgende under dette bildet:
–Dette bildet er tatt 9 km fra målet i Ski, på et av de mest krevende partiene i hele løypa. Fra venstre Oline Lovise Yksnøy (76), Petter Vabog (61) og Lukris «Lillemor» Mogensina Eikum Grønntun (82). Ja, damen til høyre på bildet er 82 år – og løp altså 42 km på glattisen tredje juledag! (Bildetekst og foto: Bjørn Hytjanstorp)

Søndag på bittelille-julaften kan du også velge en kortere variant i Oppegård enn den krevende 7-kirkersrunden. Trening UTE inviterer til å løpe julen inn med Grønåsen rundt.

De fleste løper en mil, men det er også et alternativ for de som vil løpe kortere.

– Det viktigste er å komme seg ut i frisk luft, sier arrangør Kristin Granum Rosebø.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Kristin Rosebø inviterer til en løpetur over Grønliåsen søndag 22.desember.

Samme dag arrangerer også Ragnar Nygård et nytt og spennende løp, Fornebu juleultra, men dette løpet er allerede fulltegnet!

På selveste julaften kan du også bli med SkiLøperne på deres tradisjonsrike SkiLøpernes Julejogg, som feirer 10-års jubileum.

Noe for enhver smak i Follo og Oslo-området altså – og helt sikkert mange steder rundt omkring i det ganske land også.

Ha en god og sprek jul!

– – –

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. En forkortet versjon av denne artikkelen står på trykk denne uken (uke 51).

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Juleløping i Oslo og Follo

Kommentarfeltet er stengt