LangrennOppegårdTurrennVasaloppet

Tøft i Vasaloppet og i Vestmarka

Sterk innsats av Eivind Bjørhei i Vester-Gyllen

Eivind Bjørhei fra Oppegård IL imponerte med 5.plass i eliteklassen da Vester-Gyllen ble arrangert for 44.gang i flott terreng, men under tøffe forhold i Vestmarka søndag 3.mars. 

Rennet er 40 km langt og går i klassisk stil med start fra Solli Gård i Asker, med målgang på Vestlia ved arrangøren Asker Skiklubbs klubbhytte ved Solli. 

Det var ikke hvem som helst 31-åringen fra Myrvoll kjempet mot. Pål Golberg hadde nok håpet å stille til start i VM i Seefeld, men i stedet tok han seieren i Vester-Gyllen på tiden 2.04.33. Under fire og et halvt minutt bak kom Bjørhei i mål til femteplass på 2.09.01, bare 25 sekunder bak tidligere verdensmester i sprint, Jens Arne Svartedal. 

På spørsmål om dette var karrierebeste, toner imidlertid Eivind Bjørhei selv ned sin egen prestasjon. Forholdene var krevende og tunge, så med unntak av Pål Golberg gikk de fleste i en lang rekke i rundt 25 kilometer, forteller Bjørhei.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Eivind Bjørhei med sterk innsats under tøffe forhold i Vester-Gyllen. Her får han litt etterlengtet næring. (Foto: Arranmgøren) På forsidebildet er han i aksjon i forrige helgs seier i RIF-stafetten. (Foto: Privat)

– Mulig det er karrierebeste i plassering, men det er ikke en voldsom prestasjon. Grunnet limsnø i sporet var det umulig å gå i fra, så vi litt bak i rekka gikk veldig billig i alle lettpartiene. Så jeg er vel egentlig bare heldig som hadde spart mye krefter til litt kjør på slutten, er god nok i motbakker til å gå på litt der, forteller han.

Femteplass av 293 på startstreken forteller uansett sitt! 

Bjørn Farstad fra Oppegård ble for øvrig nummer 41 på 3.17.21. 

Gikk tom i Vasaloppet 

Det ble ikke noen reprise av fjorårets kjempeløp i Vasaloppet for Thomas Gifstad. 

I fjor var Thomas Gifstad fra Oppegård nær den helt store sensasjonen, da han var i front av tetgruppen inn på oppløpet til massespurt om seieren i langløpernes uoffisielle verdensmesterskap, Vasaloppet. Det endte med en sterk 10.plass, like bak legendene Anders Aukland og Tord Asle Gjerdalen, og bare noen små sekunder fra seierspallen i det 9 mil lange rennet. 

Sånn så det ut når over 14.000 løpere startet i Vasaloppet. (Skjermdump)

I år ble det imidlertid adskillig tyngre. Etter at det hadde vært kjempefine forhold hele uken, kom snøværet akkurat tidsnok til å gjøre årets Vasalopp til en tung affære. Gifstad, som i år går for Rustad IL, hang med på halen av tetfeltet med plasseringer blant de 40-50 beste ganske lenge. Men han hadde nok valgt ski med feil slip og slet med gliden. Ved Oxberg etter drøye tre timer var han falt ned til 67.plass og etter Høkberg etter nesten fire timer i sporet, der han passerte som nummer 80, valgte Thomas å bryte.  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det gikk langt bedre i fjor:

Helter, gledestårer og overraskelser i Vasaloppet

– Selv om han var med teten fram til Evertsberg i to og en halv time, så kostet det utrolig mye å tette lukene som kom utfor. Så etter Høkberg gikk han helt næringstom i snøværet og det ble veldig tungt å stake i nysnøen. I stedet for å presse sitronen helt for å bli topp 100, så var det bedre å stå av og tenke neste løp, som kommer allerede på søndag i St Moritz. Da er det Engadin Skimaraton, forteller pappa Tron Gifstad. 

Enda verre var det for Henrik Brøvig, som også hadde Vasaloppet som vinterens store mål, men som ble syk og måtte melde forfall. 

SÅ GLAD! Tore Bjørseth Berdal jubler over mål for sin første triumf i Vasaloppet. I fjor rykket han, men ble innhentet noen kilometer før mål. I år rykket han omtrent der han ble innhentet i fjor – og vant! Se reportasje om den taktiske triumfen her. (Skjermdump)

Gøy i Nattvasan

Vasaloppets vintervecka er imidlertid mye mer enn hovedløpet. Det siste tilbudet som kom på programmet for et par år siden er Nattvasan, der to går sammen og kan velge skøyting eller klassisk.

En som fullførte denne distansen var Knut Lyngar fra Greverud. Og det etter at han tidligere på dagen hadde «varmet opp» med 25 km på sin etappe i Stafettvasan. 

– Fy flate så gøy med Nattvasan! Rimelig overrasket når vi klokket inn på 5.06, som nummer 79 av 625 lag. Startet i pulje 2 og knotet oss opp første bakken i kø. På toppen startet jobben, og vi hentet gruppe etter gruppe. Min nye franske makker og jeg byttet på å pushe, og plukke nye rygger. Ingen klarte å henge på, mens vi jobbet og pushet på hele veien inn til Mora. Så stolt, og så glad. Det her var rågøy, skrev en begeistret Lyngar på sin Facebookside. 

Mens 15.800 var påmeldt Vasaloppet, var 1.131 påmeldt Nattvasans 90 eller 45 km. Og i Öppet Spår, der man søndag og mandag før hovedløpet kan gå Vasalopp-traseen, var det hele 12.564 påmeldte. Helt sikkert med mange flere fra Oppegård også på flere av distansene, i det som sammen med Birkebeinerrennet gjerne er vinterens store mål for mange norske langrennsmosjonister.

Birken går i år lørdag 16.mars, med årets nyskapning Turbirken dagen før, der man kan velge mellom skøyting, klassisk og Halvbirken.

Knut Lyngør varmet opp med en etappe i Strafettvasan, før han litt senere gikk Nattvasan. (Foto: Privat)

Resultater Vester-Gyllen

Resultater Vasaloppet

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i papirutgaven til Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Disse reportasjene står på trykk i Oppegård Avis torsdag 7.mars 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -