HalvmaratonLøpingMorten VestvikSkribenter og bloggereVestlandet

Løpsrapport fra Haugesund halvmaraton

– Av Morten Vestvik, Fenring IL –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For 31. gang ble Haugesund Halvmaraton arrangert lørdag den 1. juni.

Mens andre syklet Bergen – Voss eller løp Fjellmaraton på Beitostølen, valgte jeg å delta på halvmaratonløp i min fødeby Haugesund.

Tidligere har løpet gått fra gamle Haugesund stadion og sørover til Norheim, Vormedal, mv. og retur til stadion. I år var det lagt opp til en helt ny trasé som gikk i Haraldsvang-området, bl.a. rundt Skeisvatnet, hvor for øvrig svømmedistansen i Ironman Haugesund foregår. Start og mål like ved Haugesund Idrettslag sin nye stor stue: DeepOcean Arena.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
En liten peptalk med Gunnar Aarseth fra Sandnes før start. Gunnar er en ivrig maraton -og halvmaratonløper som bla. er fast ”inventar” på Maraton karusellen i Bergen. Jeg tok Gunnar igjen på slutten av løpet, men han hadde et ekstra gir de siste metrene og slo meg med 7 sek.
En liten peptalk med Gunnar Aarseth fra Sandnes før start. Gunnar er en ivrig maraton -og
halvmaratonløper som bla. er fast ”inventar” på Maratonkarusellen i Bergen. Jeg tok Gunnar igjen på slutten av løpet, men han hadde et ekstra gir de siste meterne og slo meg med 7 sek.

Meningen var at start skulle være ved den nye friidrettsarenaen, men da denne ikke var helt ferdig måtte starten flyttes. Starten gikk i stedet inne i selve Haraldsvang og det måtte da først løpes en ekstra runde på litt over 1 km før vi kom inn i den ordinære løypa, som var ei sløyfe på ca. 5 km som blei løpt 4 ganger. Underlaget bestod for det meste av grus, men også noe asfalt, og med en del små kneiker og mange svinger. Ikke den raskeste halvmaratonløypa i landet, men definitivt en av de vakreste i naturskjønne omgivelser. Det var ei svært publikumsvennlig løype ettersom den gikk litt på kryss og tvers, og hvor publikum kunne se de samme løperne  2 ganger pr. runde.

Etter noen dager med skikkelig flott sommervær var været på løpsdagen grått og trist med lett yr, kraftig vind og 8-10 grader. Helt greit løpevær egentlig, bortsett fra vinden som utover i løpet skulle vise seg å bli tøff og hanskes med. Synd at været ikke var noe bedre ettersom løypetraséen var veldig publikumsvennlig, og med litt finere vær hadde nok publikumstilstrømningen blitt betydelig større.

Totalt 190 løpere stilte til start (155 menn og 35 damer). Dette var en økning på ca. 50% fra i fjor. Løpebølgen har definitivt gjort sitt inntog på Haugalandet.

Trangt om plassen ved start og vanskelig å posisjonere seg.
Trangt om plassen ved start og vanskelig å posisjonere seg.
Startskuddet har gått og da er det bare å kjøre på. Vegard Austevoll fra Kalandseid IL (Bergen) med start nr. 5 i tet. Han lå lenge blant de 2-3 første, men fikk det tøft på slutten og havnet på 10 plass med tiden 1:23:55. En tid han ikke var fornøyd med. Han løp for øvrig Oslo Halvmaraton i 2012 på 1:15 og vant klasse 16-17 år.
Startskuddet har gått og da er det bare å kjøre på. Vegard Austevoll fra Kalandseid IL (Bergen) med start nr. 5 i tet. Han lå lenge blant de 2-3 første, men fikk det tøft på slutten og havnet på 10. plass med tiden 1:23:55. En tid han ikke var fornøyd med. Han løp for øvrig Oslo Halvmaraton i 2012 på 1:15 og vant klasse 16-17 år.


Løpet:

Min plan for løpet var å legge opp til en ”kontrollert” økt uten å ta ut alt, og et skjema på 4:30 pr. km. virket fornuftig. Var veldig usikker på hvordan løypa var og ville ikke brenne av for mye krutt de første par rundene. Nå var heller ikke dette et løp jeg hadde planer om å ”gå i kjelleren” på da det kom litt kort tid etter København Maraton 19. mai og kun ei uke før Birkebeinerløpet. En sluttid på 1 time og 35 min. ville jeg da være fornøyd med.
Men så er det dette med å få et nummer på brystet da. Det er så fryktelig vanskelig å ”holde igjen”, så istedenfor ble de første kilometerne løpt i 4:20 tempo.

Som nevnt var ikke dette noen utpreget rask løype, og de kneikene som var i løypa blei tøffere og tøffere å forsere. I tillegg var det kraftig vind som gjorde sitt til at det ble et skikkelig jobbe løp. De første rundene gikk derimot overraskende greit, og målsettingen blei justert undervegs slik at en sluttid på rundt 1:30 kunne være mulig å klare.

Foreløpig er stilen ”upåklagelig”, men jeg hadde nok kledd meg litt vel godt da det begynte å bli varmt.
Foreløpig er stilen ”upåklagelig”, men jeg hadde nok kledd meg litt vel godt da det begynte å bli varmt.
Bra driv opp mot runding av DeepOcean Arena.
Bra driv opp mot runding av DeepOcean Arena.
Etter runding av DeepOcean Arena og en ny runde er i gang.
Etter runding av DeepOcean Arena og en ny runde er i gang.

Ved passering 10 km. var tiden 43:15, og fortsatt i godt rute.

Siden løypa gikk litt på kryss og tvers, traff vi ofte på tetgruppen undervegs på rundene når de løp motsatt vei, vi hadde da hele tiden full kontroll på hvem som lå i tet.

Se løypetrasè her: http://haugesundil.no/wp-content/uploads/2013/05/Lypetrase-for-Haugesund-halvmaraton_stende.pdf

Litt komplisert trasé og ikke helt enkelt å vite hvor en skulle løpe til og begynne med, men flinke løypevakter, og publikum, gjorde sitt til at alle løp der de skulle.
Etter 15 km var snittfarten fortsatt 4:20, men da begynte det virkelig å røyne på. Alle kneikene undervegs hadde tært på kreftene samtidig som vinden imot var plagsom. Beina begynte å bli stive, og farten gikk nå betydelig ned. Målsettingen blei fort korrigert igjen. Snittfarten på de siste 6 km blei knappe 4:35.

Min kone, Inger Johanne Klokset, var også denne gangen med som heiagjeng og motivator.
Min kone, Inger Johanne Klokset, var også denne gangen med som heiagjeng og motivator.
Endene ved Skeisvatnet brydde seg heller lite om oss som drev og svettet og kavet rundt.
Endene ved Skeisvatnet brydde seg heller lite om oss som drev og svettet og kavet rundt.
Begynner å bli en smule tungt nå et godt stykke ut i løpet, men det nærmer seg målgang.
Begynner å bli en smule tungt nå et godt stykke ut i løpet, men det nærmer seg målgang.
Endelig i mål med Inger Johanne applauderende på målstreken.
Endelig i mål med Inger Johanne applauderende på målstreken.

Sluttid på 1 time, 32 minutter og 32 sekunder må jeg si meg meget godt fornøyd med, tatt i betraktning mitt utgangspunkt og min målsetting før start. Dette skulle bli en snittid pr. km. på 4:23.

Det blei et tøft løp, særlig siste runden, men jeg likte løypetraséen godt og variasjonen mellom grus og asfalt, samt noe kupert, passer meg egentlig veldig bra. Nå kjenner jeg løypa slik at neste år skal det løpes under 1:30.

(Når det er sagt har jeg nettopp fått meg ny jobb og skal til høsten flytte ”him” igjen til Haugesund etter 23 år i Bergen, så det blir da rikelig med anledning til å trene i denne løypa fremover).

Takk til Haugesund Idrettslag for et flott gjennomført arrangement, og neste år håper og tror jeg at antall deltakere blir godt over 200, og da med start fra den nye flotte friidrettsarenaen.

Jeg gleder meg allerede!

Erfaringsutveksling med løpekompis Erik Krogdahl som representeret Haugesund Triathlon Klubb like etter målgang. Erik er også en aktiv Hel -og halvmaratonløper, samt Triathlet. I dag slo jeg ham med halvminuttet, en fin revansje etter at kan ”knuste” meg på sist maratonløp i Bergen 6. april. Nå skal det sies at Erik har prioritert mye sykkel den siste tiden da Haugesund IronMan 7. juli er årets store målsetting.
Erfaringsutveksling med løpekompis Erik Krogdahl som representeret Haugesund Triathlon Klubb like etter målgang. Erik er også en aktiv Hel -og halvmaratonløper, samt Triathlet. I dag slo jeg ham med halvminuttet, en fin revansje etter at kan ”knuste” meg på sist maratonløp i Bergen 6. april. Nå skal det sies at Erik har prioritert mye sykkel den siste tiden da Haugesund IronMan 7. juli er årets store målsetting.

Fotograf: Erik Klokset Vestvik (min sønn).

Vant gjorde slovenske Matus Vnencak på 1.17.15 og Janne Elin Vatnaland, Spirit, på 1.26.44.

Foto: Fra hjemmesiden til Spirit, der det står følgende under dette bildet av den slovenske vinneren: Vinneren fra Poprad et lite tettsted i Slovakia ikke langt fra Zakopane skal oppholde seg i Norge ett års tid, kunne fortelle oss etter løpet at han i august skal løpe et 100km langt fjelløp nær Mont Blanc i Alpene med en samlet stigning på 5500m.
Foto: Fra hjemmesiden til Spirit, der det står følgende under dette bildet av den slovenske vinneren: Vinneren, fra Poprad, et lite tettsted i Slovakia ikke langt fra Zakopane, skal oppholde seg i Norge ett års tid, kunne fortelle oss etter løpet at han i august skal løpe et 100 km langt fjelløp nær Mont Blanc i Alpene med en samlet stigning på 5500m.
De 3 beste i dameklassen: Janne Elin Vatnaland, Spirit 1.26.44 (i midten), Maryna Novik, Klypetussen, 1.27.19 og Elise Hay Opsahl, GTI 1.28.27. Foto: hjemmesiden til Spirit.
De 3 beste i dameklassen: Janne Elin Vatnaland, Spirit 1.26.44 (i midten), Maryna Novik, Klypetussen, 1.27.19 og Elise Hay Opsahl, GTI 1.28.27.
Foto: hjemmesiden til Spirit.

Flere bilder og resultater og på hjemmesiden til Stavanger Friidrettsklubb, Spirit.

 

 

sportsmanden.no

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Løpsrapport fra Haugesund halvmaraton

  • I see a lot of interesting content on your website.
    You have to spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of time,
    there is a tool that creates unique, SEO friendly articles in couple of seconds, just search in google – k2 unlimited content

Kommentarfeltet er stengt