HalvmaratonLøpingRomerike

Rask duo i tøff duell på Lørenskog

Frode Stenberg og Jonas Lurås Hammer løp begge på 1.09 i KM halvmaraton – Marthe Katrine Myhre med lett seier

DUELLEN: Jonas Lurås Hammer drar på Frode Stenberg. Begge representerer de arrangørklubben Lørenskog FIL. Begge løper de FORT. De to holdt en egen klasse og holdt også følge omtrent helt til målstreken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Lørenskog Halvmaraton innleder på mange måter vintersesongen og dermed også en ny løpssesong, samtidig som den avslutter årets sesong med tradisjonsrikt kretsmesterskap for både Oslo og Akershus. I år ble det en durabelig duell mellom de to klubbkameratene fra arrangørklubben Lørenskog FIL, Frode Stenberg og fjorårsvinneren Jonas Lurås Hammer. Sistnevnte dro hele veien, med Stenberg som et slips tett i rygg på kameraten, begge to tilsynelatende uanstrengt der de dampet avgårde i imponerende tempo i runde etter runde. Løypen er nemlig en rundløype á 5km som løpes fire ganger, samt et start- og målstrekk som i år var flyttet et par km sørover til Mailand skole og Metro senter, noe som holdt på å sette flere løpere sjakk matt allerede før start.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sjakk matt ble vel også de fleste konkurrentene tidlig, det var kun en så god løper som Lillehammer IFs Simen Næss Berge, fjerdemann i Oslo Maraton, som hadde antydning til kontakt med tetduoen på de to første rundene. Da satte han imidlertid plutselig kursen mot mål, i stedet for å legge ut på sin tredje runde, forhåpentligvis et bevisst valg og ikke en feilløping.

Kom, løp og forsvant. Simen Næss Berge lå på en soleklar tredjeplass da han plutselig satt kursen mot mål etter to av de fire rundene.

Dermed ble Næss Berge eneste deltaker i den uoffisielle distansen 11,1 km. Og dermed ble det plutselig også fornyet kamp og spenning om den siste pallplassen, noe Sven Kilander etter hvert utnyttet til sin fordel, mens det ble et durabelig spurtoppgjør mellom tre mann om plassene bak pallen; fartsholder Jon Ilseng, som perset nok en gang med 1.15.01, Lars-Erik Nordby som fikk samme tid og Morten T. Vaagsbø som kom sekundet bak.

Ilseng-toget: Jon Ilseng har med rette fått ry på seg for å løpe jevnt og forutsigbart, med perser på bestilling. Så kanskje ikke så rart at det dannet seg en vifteformasjon bak Bøler-løperen.

Deretter var det et nytt stort sprang til sjuendemann Bjørnar Slettvåg, mens Njål Tyssing, Glenn Røisgaard og Olav Hovland utgjorde de siste på topp 10-listen av 153 menn som fullførte.

Marthe med komfortabel seier på dagens andre økt

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På damesiden ble det ingen duell, men en passe hard treningsøkt for den flerfoldige norske maratonmesteren Marthe Katrine Myhre, som løp for Vind IL og Team Sportsmanden. Hun har hatt en svært trøblete sesong, men bygger seg nå gradvis opp igjen til nye maratonløp og dokumenterte solid og stigende formkurve med 1.21.33 uten å ta seg helt ut, og etter en morgenøkt på en drøy mil tidligere på dagen.

Marthe Katrine Myhre «skynder seg langsomt» tilbake mot gamle høyder. Andreas Gossner koser seg i rygg, ble hektet av, men kom tilbake og dro fra på slutten. Med 1.20.39 var Andreas en av flere som perset i det perfekte løpsværet.

Silje Eklund fra Totenåsen Løp ble nummer to, mens det var tredje beste kvinne, Marianne Garmann Ullsand som tok hjem KM-tittelen for Oslo, og fjerde raskeste dame, Silje Christiansen fra Driv IL i Enebakk som fikk tittelen for Akershus. 50 kvinner fullførte halvmaratondistansen, og altså 203 totalt.

Marianne Garmann Ullsand ser ut til å kose seg på sin ferd mot KM-tittelen. SK Vidar-løperen har løpt – og vært på pallen – her tidligere.

Frode Stenberg vant selvsagt også KM-tittelen for Akershus. Stenberg er faktisk også norsk mester på maraton i år fra Risør Maraton i høst på 2.43.39, et mesterskap som kom ganske mye i skyggen av både Oslo Maraton og andre løp – mens Sven Kilander tok hjem KM-tittelen for Oslo.

Sven Kilander tok KM-tittelen for Oslo.

For deltakelse i KM og NM er jo som tidligere nevnt det viktigste for NFIF at man løper for en klubb tilknyttet forbundet. Man kan altså gjerne være afrikansk statsborger, bare man har bodd en viss tid i landet, og kunne smykke seg med tittelen norsk mester eller kretsmester, men har man bodd et langt liv i Norge og ikke løper for en klubb, så er man i den sammenhengen uønsket. Det var derfor som vanlig mange deltakere som prestasjonsmessig kvalifiserte for KM-medaljer på Lørenskog som ikke fikk det, uten at de kanskje var veldig lei seg av den grunn.

Vant KM-gull igjen etter 40 år!

To som imidlertid fikk sine svært så hyggelige og velfortjente KM-medaljer, var superveteranene Hans Schwenche fra Kamp Vestheim, som ble treer i klasse M60-64 år på 1.45.18 – og Helge Fjeldstad fra Rustad IL, som ble nummer fire i klassen under (M55-59 år) på 1.31.54. Begge tok de imidlertid KM-gull for Oslo.

-Det er 40 år siden mitt forrige KM-gull, som var på 1500m på Bislett i 1977! fortalte en stolt veteran Hans Schwencke etterpå.

De to mimret litt med Sportsmanden om «good old days», fra den tiden de selv var noe yngre og begge løp 1500m på rundt 4.00 – eller fra de gangene de var med i C-heatene på de store nasjonale Bislettstevnene, der hvert heat gjerne bestod av hele 25 løpere.

GOOD OLD DAYS! To trivelige veteraner som både tok med seg hvert sitt KM-gull hjem og mimret litt om gamle dager med Sportsmanden etterpå. De to tidligere mellomdistanseløperne Hans Schwenche (t.v.) og Helge Fjeldstad løper litt lengre distanser nå. Fjeldstad satser på å komme seg under 3 timer på maraton i Valencia, nå som han endelig er skadefri.

-Da kunne det være til sammen 60 mann som løp under 15 blank på 5000m, fortalte de to veteranene. Begge to var de den gangen akkurat inne på den eksklusive listen, som altså ikke var like eksklusiv på den tiden som i dag. I «nyere tid» er det nettopp 15 blank som har vært kvalifiseringsgrensen for NM-deltakelse.

-Det var en utrolig bredde på den tiden! kunne de fortelle en imponert og jevngammel redaktør.

Kortløypen på 6,1 km ble vunnet av unge Njål Pedersen (M16-17 år) på 24:08 og av Trine Torsrud med 27:29. Her deltok 50 løpere.

Ikke alle hadde fått med seg at starten var flyttet til Metrosenteret og Mailand skole (i bakgrunnen). Her er det uansett klar til start for kortdistansen 6,1 km, som også inngår i Vinterkarusellen på Romerike.
Veteranen Pål Simonsen (M55-59 år), som akkurat er i gang igjen etter en plagsom seneskade, tar like godt teten ut fra start og blir tredjemann i mål. Aller raskest var litt yngre Njål Pedersen, som her følger i rygg på Simonsen.

Bli med på en runde i løypen

Silje Eklund fra Totenåsen Løp var nest raskeste kvinne med gode 1.23.25.
Konkurranseglade Neil Dryland fra Romerike Ultraløperklubb tok Lørenskog Halv på sparket og ble belønnet med KM-gull for Akershus i M45-49 år med fjerde beste tid i klassen på 1.27.02.
KM-grossist Steinar Lien løp med Team Sportsmanden trøye for Oppegård IL, og kunne dermed innkassere KM-gullet for Akershus i klasse M50-54 år selv om han bare ble nummer 5 i klassen på 1.31.06, som ble vunnet av teamkompis Jørgen Saxegaard – som ikke fikk medalje.
Tetduoen pasaserer etter to runder. Fortsatt status quo.
Kaster hansken! Hanne Wibe tok Lørenskog Halvmaraton på sparket, men etter å ha følt seg frem på den første runden, er det på tide å gå «all in».
Runden som løpes fire ganger går langs noen lange, flate sletter.
Øyvind Wang kommer dampende, i sin debut for Oppegård IL. Vanligvis løper Øyvind for Skibotn IL, men nå lokket en KM-medalje…
Lang, lang rekke – og gutta lar Silje Eklund gjøre drajobben…
Ferden går over en fin bro i godværet.
Marianne Garmann Ullsand fra SK Vidar i fint driv.
Jørgen Saxegaard fra Team Sportsmanden på persejakt! Den kampen vant han, likeså vant han klasse M50-54 år med 1.26.11. Det er ikke alle forunt å perse når de har passert 50.
Vi fortsetter vår løpende ferd med kamera rundt løypen.
Silje Christiansen fra Driv IL blir fjerde beste kvinne og tar med seg KM-tittelen for Akershus hjem til Enebakk.
Gjennom et idyllisk lite parti mellom bebyggelsene. Kristine Smaadal får den femte beste kvinnetiden med 1.28.38 og har fin pes av Arvil Patel. Det er like før rundens eneste virkelige bakke starter.
Dorte Foss fra Raufoss Friidett i starten av den lange bakken ved Ahus. Veteranen tar 10.plass totalt og vinner klart klasse K50-54 år på 1.35.12.
Nå kommer løperne om hverandre. Mens noen er ute på runde 2, og de fleste passerer på runde 3, kommer også de beste på sin siste passering.
Og fortsatt status quo i teten; Jonas Lurås Hammer drar og Frode Stenberg er helt i rygg.
Thomas Stordalen var ute på en kontrollert halvmaraton på 1.35 og nyter dagen.
Flere kjemper seg opp bakken.
Det var nesten sommerlige forhold på en særdeles fin høstdag.
Veteranen Tor-Arne Stenhaug fra Sørum IL må nøye seg med 2.plass i klasse M65 på 1.49.54.
Bjørn Lauglo løp nemlig på sterke 1.36.43 i samme klasse, 65-69 år!
Anine Hegre fra Team Sportsmanden på vei opp bakken for nest siste gang.
Klubbvenninnen fra Team Sportsmanden Hanne Wibe jager ikke langt bak.
Tommel opp fra Roar Antonsen fra Stoke City(!) som gir Hanne Wibe god pes – og vice versa. De to holdt følge mesteparten av løpet.
Andreas Gossner har fått opp dampen på sisterunden, også han har nå pers i blikket.
Marthe Katrine Myhre løper jevnt og uten å gå i kjelleren.

After-run

Takk for hjelpen! Hanne Wibe og Roar Antonsen takker hverandre for gjensidig hjelp underveis og pers på begge to! Hanne sin tid ble 1.47.07 mens Roar fikk 1.47.41.
Andreas Gossner: Ny PB på 1.20.39 og 2.plass i M40-45 år.

 

Jon Ilseng: Ny PB på 1.15.01 og seier i M45-49 år.
Glad trio fra Team Sportsmanden: Anine Hegre i midten med de to «perserne» Jørgen Saxegaard og Hanne Wibe.
Glade vinnere: Marthe Katrine Myhre (t.h.) med førstepremie og Marianne Garmann Ullsand med 3.plass totalt og KM-gull.
Raske menn: Pallen med viner Frode Stenberg i midten, Jonas Lurås Hammer (t.v.) og Sven Kilander.
Alle foto til nå er tatt av Frode Monsen / Sportsmanden.no. Også dette bildet som er av Bjørn Hytjanstorp, mannen som «alltid» er til stede med fotoapparat og oppmuntrende tilrop der det løpes på Østlandet, og som også Sportsmandens lesere har hatt svært mye glede av.
Rollebytte: Sportsmandens løpende redaktør og fotograf «in action». Foto: Bjørn Hytjanstorp
Deltakermedaljen

Alle resultater

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -